Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cursul zilei de ieri că în comuna Păltinoasa ar putea fi amenajat un Safari Park. Nechifor a făcut această propunere în cadrul unei întâlniri la care au participat agenţi de turism din judeţul Suceava, precizând că acest parc tematic ar putea fi amenajat pe o suprafaţă de teren de 96 de hectare aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava încă din anul 2007.
„Fosta unitate militară din Păltinoasa este a Consiliului Judeţean. Acolo avem 96 de hectare de teren, cu zone forestiere, cu teren agricol, şi tot acolo sunt 67 de pavilioane situate pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Este terenul Consiliului Judeţean Suceava şi trebuie pus în valoare. Ideea pe care vreau să o propun astăzi este spre analiza dumneavoastră. Nu vreau să decid eu. Vreau să prezint o idee, un plan, însă aştept şi alte propuneri”, a spus Cătălin Nechifor. El a subliniat că acest Safari Park ar putea să fie destinat în special familiilor cu copii, care pot veni să vadă în habitatul lor natural animalele din această zonă a ţării. De asemenea, Nechifor a spus că pot fi amenajate anumite spaţii în care să fie aduse animale care cresc şi în alte zone.
Preşedintele CJ Suceava a declarat că şi-ar dori ca acest proiect să fie unic în Europa de Est. „Putem să încercăm să facem aici un proiect care să nu coste foarte mult. Un proiect care să fie unicat nu în Suceava, nu în România, ci în zona de Est a Europei. Şi vreau să spun că un astfel de Safari Park reprezintă o destinaţie turistică des folosită în Vestul Europei. Propunerea mea este să facem un astfel de Safari Park, care cu costuri destul de mici poate să însemne un punct de atracţie pentru foarte mulţi turişti”, a spus Cătălin Nechifor.
Proiect pentru un dezvoltarea unui domeniu schiabil în Călimani
Un alt proiect pe care şeful administraţiei judeţene l-a prezentat agenţilor de turism suceveni este cel legat de amenajarea unui nou domeniu schiabil în masivul Călimani. Cătălin Nechifor a precizat că un astfel de proiect poate însemna o investiţie de tip Greenfield, adică „de la zero”, în care administraţia publică să asigure căile de acces către viitorul domeniu schiabil, iar cei din mediul privat să concesioneze terenuri pentru dezvoltarea de unităţi de primire turistică. Nechifor a explicat că în masivul Călimani se poate dezvolta un domeniu schiabil important, având în vedere că altitudinea este de peste 2.000 de metri, există versanţi nordici, iar zăpada rezistă patru-cinci luni pe an. Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că un alt avantaj pentru un viitor domeniu schiabil în Călimani ar fi accesul uşor al turiştilor, care se va putea face prin Poiana Stampei, Dorna Candrenilor, Şaru Dornei – Panaci sau dinspre pasul Bilbor.
„Ar trebui să gândim foarte serios un astfel de proiect, realizat de la zero, în care administraţia publică să facă investiţii în căi de acces şi transportul pe cablu. Acest lucru va facilita apoi concesionarea terenurilor pentru operatorii care pot să dezvolte acolo structuri hoteliere”, a mai declarat Cătălin Nechifor.
(14 iul 2012, 11:55:51