Problema depozitării deşeurilor produse de locuitorii judeţului Suceava este departe de a fi rezolvată. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că atât groapa de gunoi de la Moara, cât şi cea de la Pojorâta, care se construiesc printr-un proiect european, nu vor putea fi funcţionale mai devreme de luna februarie a anului 2014. Nechifor a arătat că în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava a dezbătut situaţia de la Botoşani, având în vedere că Ministerul Mediului a dat aviz negativ pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi din acest municipiu după data de 16 iulie 2012.
„Tehnic vorbind, soluţia ar putea să fie construcţia unei noi platforme de gunoi sau să găsim o platformă deja existentă, unde să putem depozita temporar deşeurile”, a spus şeful administraţiei judeţene. El a arătat că o altă soluţie ar fi depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi din localităţile botoşănene Săveni şi Darabani sau la groapa din Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, însă acest lucru ar însemna costuri suplimentare pentru transport.
Cătălin Nechifor a declarat că săptămâna viitoare, marţi, va avea discuţii la Bucureşti cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, precum şi cu specialişti ai Ministerul Mediului, pentru a găsi soluţii viabile pentru rezolvarea problemei deşeurilor din judeţul Suceava.
„Suntem în situaţia în care am preluat acest mandat de circa două-trei săptămâni. E greu să găsim o soluţie de moment acum. Dar facem tot ceea ce se poate uman, şi chiar politic dacă e cazul, pentru a găsi o soluţie favorabilă”, a spus Nechifor.
Făcând referire la depozitul ecologic de deşeuri construit în comuna Moara, şeful administraţiei judeţene a precizat că acesta nu poate fi funcţional în condiţiile în care nu este construită staţia de epurare. De asemenea, Cătălin Nechifor a arătat că sistemul de management al deşeurilor din judeţul Suceava va fi funcţional după finalizarea gropilor de gunoi de la Moara şi Pojorâta, însă importantă este şi găsirea unui operator care va exploata aceste investiţii. Nechifor a subliniat că intenţionează deja să demareze procedurile pentru stabilirea acestui operator al sistemului de management al deşeurilor din judeţul Suceava.
Nechifor: Este greşit că s-a întârziat cu soluţionarea problemei deşeurilor
Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a spus că, din punctual său de vedere, s-a greşit atunci când s-a întârziat cu soluţionarea problemei deşeurilor din judeţul Suceava.
„Cred că ar fi fost mult mai înţelept dacă ne mişcam din timp. Repet, sunt preşedinte de circa trei săptămâni. E greu să vin acum cu o soluţie miraculoasă. Cred că primăriile ar fi trebuit să ştie mai precis faptul că se închide groapa de la Botoşani, mai ales ţinând cont că am mai trecut prin experienţe similare, când s-au închis gropile din Suceava sau Fălticeni”, a declarat Nechifor.
El a precizat că în rezolvarea acestei probleme s-au pierdut patru ani, timp în care nu s-a făcut aproape nimic, „ne-am lovit de proceduri, iar cei care ar fi trebuit să răspundă nu au comunicat”. Întrebat cine ar trebui să răspundă în această problemă, preşedintele CJ Suceava a spus că „acum nu e vorba de vină. Este vorba de faptul că fostul Consiliu Judeţean Suceava nu a găsit o soluţie. Repet. Pe 16 iulie se închide groapa de la Botoşani. Noi am avut alegeri pe 10 iunie. Până la această dată ştiau şi domnul Flutur şi ceilalţi care se ocupau de această problemă în Consiliul Judeţean că avem această dificultate. Ştiau şi primarii că sunt probleme reale. Nu e vorba că acum căutăm o vină. Dar în măsura în care apar elemente de rea voinţă, de nepricepere crasă, de greşeli, sigur că cineva trebuie să plătească”, a declarat Nechifor.