Viitoarea centrală pe biomasă care va asigura căldura şi apa caldă în locuinţele racordate la sistemul centralizat se va construi cu certitudine. Acestea au fost asigurările pe care Adrian Bodea, omul care deţine firma Adrem Invest, le-a dat ieri în faţa Consiliului Local Suceava, unde a fost invitat pentru a-şi susţine cauza subconcesionării lucrărilor către SC Bioenergie SRL Suceava, firmă care are ca acţionar unic tot Adrem Invest.
Mai mult, Bodea a înaintat şi un termen pentru demararea lucrărilor, mai exact luna august a acestui an.
„Termenele pe care ni le-am asumat prin contractul încheiat se apropie cu repeziciune. Finanţarea a fost întârziată de cadrul legislativ din România, dar în acest moment suntem foarte aproape de a primi împrumutul. Am comandat deja echipamentul, iar restul depinde de bunăvoinţa dumneavoastră de a rezolva cât mai rapid această problemă majoră a oraşului”, le-a spus Adrian Bodea consilierilor locali suceveni.
Acesta a explicat şi motivele pentru care a fost nevoie de înfiinţarea unei noi societăţi. Acest lucru a fost impus de instituţia bancară care acordă creditul de 80 de milioane de euro şi care nu a dorit ca sumele acordate să se ducă într-un holding, ci să poată fi urmărite pe o societate distinctă.
În faţa acestor argumente, consilierii locali şi-au dat acordul subconcesionării lucrărilor către SC Bionergia SRL Suceava.
Preţul gigacaloriei va fi de 116 lei pentru următorii cinci ani
Una dintre problemele pe care le-au ridicat consilierii locali suceveni a fost aceea a preţului cu care noua societate va produce şi vinde gigacaloria. Potrivit lui Bodea, preţul nu va fi mai mare de 116 lei pentru o gigacalorie, deşi preţul de producţie va fi în jurul a 200 de lei.
„Pentru următorii cinci ani preţul nu poate fi mai mare de 116 lei/gigacalorie. Acesta a fost criteriul esenţial cu care aţi câştigat licitaţia, iar dacă veţi avea costuri suplimentare, trebuie să le suportaţi”, a precizat primarul Ion Lungu.
Noua centrală va „mânca” anual câte 300.000 de tone de biomasă
Consilierii locali s-au arătat interesaţi şi de o serie de date tehnice ale viitoarei centrale. O parte dintre informaţii au fost oferite de Constantin Plăcintă, fost director al Termica Suceava, care acum lucrează pentru Adrem Invest. Potrivit acestuia, centrala va avea patru cazane care vor funcţiona pe biomasă şi o turbină acţionată pe gaz metan. Anual, pentru a asigura funcţionarea la parametrii optimi trebuie asigurat un stoc de 300.000 de tone de biomasă.
Din ceea ce va produce noua centrală, 30 de MW vor însemna energie electrică, vândută în sistemul naţional de electricitate, 60 MW vor reprezenta energia termică, iar diferenţa de până la 100 MW va fi acoperită cu gaz metan în condiţiile vârfurilor de consum.
Reprezentanţii firmei Adrem Invest au anunţat că dacă totul se derulează fără incidente, în octombrie 2013 centrala va funcţiona la parametrii optimi.