Începând cu 1 august, sucevenii vor rămâne, prin rotaţie, fără apă caldă la robinete. Şi asta pentru că în cursul lunii august sunt programate 22 de intervenţii la reţelele stradale, reparaţii curente care se vor desfăşura în toate cartierele municipiului Suceava.
„Este vorba de intervenţii punctuale care au ca scop creşterea calităţii serviciilor oferite populaţiei, mai ales că o parte dintre cetăţeni s-au plâns că trebuie să aştepte o perioadă mare de timp până când apa de la robinet se încălzeşte”, a declarat primarul Ion Lungu.
Potrivit şefului municipalităţii sucevene, întreruperile vor fi de una, maxim două, săptămâni, iar cel mai târziu la 1 septembrie, când începe noul an şcolar, toate intervenţiile să fie finalizate.
Opiniile sucevenilor vizavi de aceste întreruperi de apă caldă sunt împărţite. Oamenii spun că vor avea parte de disconfort, dar, pe de altă parte, sunt de părere că este singura modalitate pentru a efectua reparaţii.
„Sperăm să fie numai una sau două săptămâni, aşa cum au spus, că am mai avut surpriza că am stat fără apă caldă chiar şi două luni”, a precizat Vladimir Chişcan.
Tot în cursul lunii august se vor efectua reparaţii şi la una din conductele magistrale, pe o distanţă de circa 30 de metri, care aprovizionează mai multe cartiere ale oraşului şi care prezintă risc de avarie pe timp de iarnă, intervenţia aici fiind absolut obligatorie.
Verificări şi presiuni la asociaţiile de proprietari
Edilul-şef a revenit ieri cu solicitarea către populaţie să-şi achite datoriile acumulate la Termica, în caz contrar urmând să se ajungă la sistarea furnizării apei calde. Ion Lungu a menţionat că a trimis adrese la asociaţiile de proprietari şi le-a amintit că există o hotărâre de Consiliu Local din septembrie 2008 prin care se stipulează obligativitatea plăţii proporţionale a facturilor emise de furnizori.
„Din păcate, plata facturilor către furnizorii privaţi, gen E.ON Gaz sau E.ON Energie, este la zi, în timp ce restanţele către Termica şi ACET sunt foarte mari. Vom face verificări şi presiuni în perioada următoare la asociaţiile de proprietari pentru ca aceste facturi să fie plătite proporţional”, a spus şeful municipalităţii sucevene.
Pentru a asigura apa caldă la robinetele sucevenilor şi în această vară, conducerea primăriei a anunţat că este nevoie de încasări lunare de 20 de miliarde de lei vechi de la populaţie. Diferenţa de cinci miliarde de lei vechi lunar pentru acoperirea cheltuielilor cu gazul metan necesar funcţionării cazanelor de încălzire a apei va fi asigurată de municipalitate.
În acest moment, datoriile acumulate de populaţie la Termica se ridică la 212 miliarde de lei vechi.
Modernizarea punctelor termice, aproape blocată
Preconizata continuare a modernizării punctelor termice din municipiul Suceava va fi amânată, cel mai probabil. Legea privind partea de contribuţie a autorităţilor locale şi a celor guvernamentale a fost modificată. În acest moment, ponderea este de 70% bani de la Guvern şi 30% din surse locale, faţă de 90-10 cât era proporţia până în urmă cu câteva luni.
„Din punctul meu de vedere nu cred că vom mai primi bani pentru termoficare în acest an pentru că şi timpul este destul de înaintat”, a mărturisit primarul Ion Lungu.
(12 iul 2012, 14:05:17