18 persoane aduse la audieri după percheziţii şi descinderi domiciliare care au avut loc ieri dimineaţă în mai multe localităţi şi opt persoane reţinute de procurori în vederea emiterea mandatelor de arestare. Acesta este bilanţul de ieri al acţiunii realizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.
Cercetările în acest dosar au demarat în urmă cu un an şi, iniţial, l-au vizat pe Ioan Buta, din Straja. Ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că pe raza localităţilor Straja şi Vicovu de Sus îşi desfăşoară activitatea trei grupuri infracţionale organizate şi mai multe persoane sunt constituite în două asocieri în vederea comiterii de infracţiuni, specializate în introducerea ilicită în România din Ucraina, peste „frontiera verde”, şi/sau valorificarea unor însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă.
După monitorizarea grupărilor identificate şi definitivarea muncii informative, ieri dimineaţa s-a trecut la acţiune. Au avut loc 22 de percheziţii, dintre care cele mai multe la Straja şi Vicovu de Sus, dar şi în judeţul Bacău.
Cum acţiona şi cine se afla în componenţa primului grup
Primul grup identificat de procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată avea un segment în România şi altul în Ucraina, iar fiecare persoană avea un rol bine determinat. Suspecţii din acest grup sunt Ion Juravle, Constantin Cotos, Adrian şi Vasile Meţcan, Ionel Juravle, respectiv ucraineanul Vasyl Mitrik. Raza de acţiune a acestei grupări era Straja.
Într-un comunicat al DIICOT Suceava se arată: „Suspecţii Juravle Ion şi Cotos Constantin organizau activitatea infracţională împreună cu cetăţeanul ucrainean Mitrik Vasyl. Acesta, împreună cu alţi cetăţeni ucraineni, introducea ţigaretele în ţară, de unde erau preluate de Juravle Ionel, Cotos Constantin, Meţcan Adrian şi Meţcan Vasile, care aveau rolul de cărăuşi, şi transportate la domiciliul numitei Cârciu Lena, iar ulterior la domiciliul lui Bodnar Ilie. De aici erau comercializate prin intermediul lui Reuţ Gheorghe, din localitatea Bivolărie, şi al lui Ardeleanu Eusebiu Vasile, din judeţul Bacău”.
Ioan Buta, şi în primul, şi în al doilea grup infracţional
Ioan Buta se regăseşte şi în cel de-al doilea grup infracţional identificat cu ocazia cercetărilor. Alături de el mai apar Ioan şi Constantin Teodor Hasna, în ceea ce reprezenta segmentul românesc al grupării, respectiv Vasyl Mitrik şi Oleksandr Mokreniuk, segmentul ucrainean, raza de acţiune fiind, de asemenea, Straja.
„Suspectul Buta Ioan organiza activitatea infracţională împreună cu cetăţenii ucraineni Mitrik Vasyl şi Mokreniuk Oleksandr. Aceştia din urmă introduceau ţigaretele în ţară, de unde erau preluate de Hasna Ioan şi Hasna Constantin Teodor. Ulterior, ţigaretele erau transportate de Juravle Ionel la domiciliul lui Hasna Adrian, din localitatea Straja, şi al numitei Galan Emilia Elena, din localitatea Vicovu de Jos, de unde erau comercializate suspecţilor Andrici Paul Cătălin, din judeţul Neamţ, şi Ardeleanu Eusebiu Vasile, din judeţul Bacău”, au arătat anchetatorii.
A treia grupare, ceva mai restrânsă
În fine, o a treia grupare îi avea în componenţă pe Adrian Viorel Cotos şi Livia Poinar, în partea românească, respectiv pe Vasyl Mitrik, în partea ucraineană, iar ca zonă unde îşi derulau activitatea a fost stabilită tot comuna Straja.
„Suspecţii Cotos Viorel Adrian şi Poinar Livia organizau activitatea infracţională împreună cu cetăţeanul ucrainean Mitrik Vasyl. Acesta din urmă introducea ţigaretele în ţară, de unde erau transportate la domiciliul lui Poinar Livia şi ulterior comercializate către alte persoane”, se specifică în comunicatul DIICOT Suceava. Cu alte cuvinte, trei grupări, aceeaşi modalitate de acţiune.
„Asociaţii”
Ionel Schipor şi alte persoane neprecizate, plus ucraineanul Oleksandr Mokreniuk, erau asociate şi acţionau în zona Vicovu de Sus. Schema clasică funcţiona şi aici, ucraineanul aducea ţigările de contrabandă, iar Schipor şi ceilalţi asociaţi le depozitau şi apoi le vindeau altor persoane.
În a doua asociere a fost identificat Ioan Constantin Cenuşă şi alte persoane, respectiv ucraineanul Stepan Shliuk. Acesta din urmă, împreună cu alţi ucraineni, avea sarcina de a introduce ţigările de contrabandă în România, de unde erau preluate şi comercializate de Cenuşă şi ceilalţi amici ai săi.
Peste 81.000 de pachete de ţigări confiscate
De-a lungul celor 13 luni de filaj şi urmărire, mai multe transporturi de ţigări care veneau pe filierele amintite mai sus au fost depistate şi confiscate. Mai exact, oamenii legii au interceptat 11 transporturi de ţigări de contrabandă, ocazie cu care au confiscat 81.069 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina. Confiscările s-au făcut atât în trafic, cât şi pe fâşia verde a frontierei dintre România şi Ucraina.
Persoanele reţinute vor fi duse la arestare astăzi
În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale faţă de 27 de persoane, pentru comiterea infracţiunilor menţionate mai sus. Totuşi, la audierile de ieri au fost aduşi numai 18 suspecţi, iar zece dintre ei au plecat acasă. Pentru cele opt persoane reţinute pentru 24 de ore astăzi va fi ziua decisivă, procurorii urmând să prezinte dosarul la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Mai multe structuri implicate în destrămarea acestor grupări
În afara celor de la DIICOT şi BCCO Suceava, la munca de documentare şi anihilare a grupărilor au mai participat şi alte structuri ale statului. Este vorba de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Serviciul de Operaţiuni Speciale Suceava, SRI Secţia Judeţeană Suceava şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava.
De asemenea, la percheziţiile de ieri dimineaţă au participat poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, alături de colegii din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Intervenţie Rapidă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani – Serviciul de Intervenţie Rapidă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava.
(12 iul 2012, 15:33:15