Patru eleve din Suceava au făcut performanţă la bacalaureat. În timp ce un judeţ întreg „s-a luptat” pentru o notă de trecere, cele patru fete au luat examenul cu nota 10 pe linie.
Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava, Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei şi Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi sunt liceele care i-au dat pe absolvenţii de nota 10 de la examenul de bacalaureat din acest an.
Clara Căşuneanu este absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava şi a luat bacalaureatul cu nota 10 pe linie, la toate materiile. Pe lângă performanţa de a trece examenul maturităţii cu media 10, Clara Căşuneanu, olimpică internaţională la limba română, a obţinut nota 10 din oficiu la proba scrisă la această disciplină din cadrul bacalaureatului. Practic, rezultatele excepţionale de la olimpiada internaţională de limba română i-au fost echivalate la bacalaureat cu nota 10 la această disciplină.
„Am dat doar două dintre cele trei probe scrise, la biologie şi la matematică. Subiectele au fost accesibile, chiar dacă sunt unii care susţin că au fost prea grele”, a spus Clara. Chiar dacă a trecut bacalaureatul cu media maximă, Clarei nu-i este necesară această medie pentru admiterea la facultate. „Vreau să dau la Bucureşti, la Drept. Admiterea este pe bază de concurs, media la bacalaureat nu mă ajută”, a mai spus Clara.
Tot nota 10 a luat şi Adriana Silvia Dobrescu, absolventă a Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei. „Examenul a fost de nivel mediu, accesibil unui elev care se pregăteşte”. Deşi s-a pregătit pentru bacalaureat, Adriana a spus că nu s-a aşteptat să ia nota 10 la toate probele. „Eu m-am autoevaluat, am văzut baremul şi mă aşteptam la note mari, dar 10 pe linie, recunosc că m-a surprins”, a spus Adriana Dobrescu. Absolventa va da la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, unde media de la bacalaureat influenţează media de admitere cu 20%, pentru că va susţine şi examen la matematică şi la fizică.
440 de elevi, cu medii între 9 şi 9,99
Maria Moisiuc a terminat liceul la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, iar examenul de bacalaureat l-a luat cum nu se putea mai bine. Maria a obţinut la toate disciplinele de examen nota 10, iar acum se pregăteşte să dea examen de admitere la Facultatea de Medicină din Bucureşti.
Examenul de bacalaureat a fost pentru Maria unul accesibil. „Mi s-a părut accesibil, la chimie şi matematică subiectele au fost chiar simple. Faptul că toate probele au fost supravegheate video arată că rezultatele au fost pe merit. Pe mine nu m-au stresat absolut deloc acele camere”, a spus Maria.
Chimia şi matematica sunt disciplinele la care Maria spune că se aştepta la note maxime, însă nota 10 de la limba română a fost o surpriză pentru absolventă.
Ultima, dar nicidecum cea de pe urmă absolventă de liceu cu media 10 la bacalaureat, este Roxana Elena Rusu. Şefă de promoţie a Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Roxana Elena Rusu spune că s-a pregătit serios pentru examenul de bacalaureat, însă, cu toate acestea, nota 10 pe linie e fost o surpriză. „Nu pot să spun că examenul a fost foarte dificil, dar m-am pregătit”, a spus Roxana Elena Rusu. Absolventa se pregăteşte acum pentru admiterea la Facultatea de Medicină din Iaşi.
Încă 440 de absolvenţi de liceu din judeţul Suceava trebuie menţionaţi în lista celor care au făcut performanţă la examenul de bacalaureat. Este vorba despre cei care au obţinut note de la 9 la 9,99.
Anul acesta, rezultatele la bacalaureat au fost cele mai proaste din istoria şcolii sucevene şi numai 46,98% dintre candidaţi au promovat examenul.
(10 iul 2012, 11:37:40
Uite ca se poate. Cine a invatat a luat examenul, evenrtual chiar cu note mari. Cine nu nu. Asa e un examen normal. Cei buni trec iar cei slabi se opresc. Nu toti prostii trebuie sa aiba bacalaureatul. Rusine celor care se plang pe la tv ca a fost prea greu si ca trebuie subiecte mai usoare ca sa treaca si proştii. Rusine doamnei Andronescu si sindicalistilor care se chinuie sa convinga populatia ca trebuie multi incompetenti sa treaca bacu pentru a se inscrie la fabricile de diplome.
Exista si vor exista in timpul olimpiadei o serie de comentatori care vor spune ca ,,saracii sportivi, cum au fost ei nedreptatiti ca nu au luat bacu, dar ce sportivi buni sunt ei". Felicitari si sportivilor. Dar nu e obligatoriu ca sportivii si mai stiu eu cine sa aiba bacul luat. Pot sa-si faca foarte bine treba si fara bac. Felicitari si lor daca ceea ce fac e de calitate si bine facut. Dar daca nu merita diploma de bac nu trebuie sa o ia. Bacalaureatul e un pas spre universitate. Universitatea e o institutie academica. In anii din urma s-au aruncat cu diplome de bac incat toti analfabetii au cate una si char diplome de licienta si master. Astfel s-au devalorizat titlurile universitare in Romania. Abia in 2011 si 2012 bacalaureatul a devenit ceea ce trebuie sa fie. Au ar trebui sa lasam mediocrii si incompetentii sa-l mai distruga inca o data.Pentru ca iar diplomele romanesti nu ar mai fi recunoscute pe plan international. FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU LUAT BACUL ANUL ACESTA! BRAVO LOR!