Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a anunțat la finele săptămânii trecute că a semnat documentele necesare demarării licitației electronice pentru execuția stației de epurare la viitoarea groapă de gunoi de la Moara, dar și pentru o serie de componente la depozitul ecologic de la Pojorâta. Nechifor a declarat că anunțul va apărea în curând pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice - SEAP.
El a spus că fără existența stației de epurare prima celulă a gropii de gunoi de la Moara nu poate fi funcțională. ”Mi-am propus ca săptămâna viitoare (n.r. - săptămâna aceasta), după evaluarea finală a proiectului, să merg al București pentru a discuta la Ministerul Mediului cu Rovana Plumb. Sunt elemente de blocaj în relația Consiliului Județean cu autoritățile centrale, dar pe cerințe europene. Cred că, în trecut, Consiliul Județean nu a înțeles foarte bine importanța sistemului de finanțare, nu s-a ținut cont de termene. Din 2004 puteam face cu banii privați ai unei firme străine această groapă ecologică, dar nu s-a dorit atunci. S-a vrut să se meargă pe proiect european și acum, după opt ani, nu avem încă un sistem integrat de gestionare a deșeurilor și nici nu o să-l avem foarte repede. Preocuparea este să găsim o soluție să facem stația de epurare la Moara, să avem utilă prima celulă de depozitare în parametri europeni”, a declarat șeful administrației județene.
Nechifor speră ca până la intrarea în circuit a depozitului ecologic de la Moara gunoiul menajer din municipiul Suceava să mai poată fi dus la groapa de la Botoșani, pe care autoritățile de acolo încearcă să o mențină deschisă până la finele acestui an, deși termenul de închidere a acesteia este 15 iulie a.c. O altă variantă de transport al gunoiului din Suceava în cazul în care groapa de la Botoșani se închide, a spus Nechifor, este județul Neamț, însă cheltuielile ar urma să crească exponențial.
( 9 iul 2012, 13:36:09