Sute de persoane apelează zilnic la punctele de prim-ajutor deschise de Primăria Suceava în sediile administrative ale Pieţei Centrale, Pieţei George Enescu, Pieţei Burdujeni şi Pieţei Angro, precum şi în Bazar. Toropiţi de căldură, cei mai mulţi dintre suceveni se plâng de dureri de cap, ameţeli, căderi de calciu şi apelează la asistenţii medicali de la punctele de prim-ajutor pentru a li se măsura tensiunea arterială, pentru a li se administra un calciu, o pastilă pentru reglarea tensiunii sau, pur şi simplu, pentru a se odihni la umbră şi a bea un pahar cu apă rece. Deschiderea centrelor de prim-ajutor dotate cu apă plată, medicamente de prim-ajutor, instrumente de măsurare a tensiunii arteriale, deservite de cadre medicale, a fost posibilă prin dispoziţia primarului Sucevei, Ion Lungu.
Mihaela Huţanu, asistent medical în cadrul cabinetelor medicale şcolare, ne-a spus că la punctul de prim-ajutor de la Piaţa Centrală a înregistrat ieri, în intervalul 10:00 – 14:00, 50 de solicitări venite de la oameni „loviţi” de căldură. Ea ne-a spus că au fost şi zile, săptămâna trecută, când numărul solicitărilor a fost de trei ori mai mare.
Ameţeli de la căldură
„La noi apelează nu numai comercianţii din piaţă, ci şi persoanele care se află la cumpărături sau alte persoane din centrul municipiului, care au aflat că s-a deschis un astfel de punct de prim-ajutor. De cele mai multe ori, ei vor să-şi controleze tensiunea arterială, pentru că simt ameţeli. Unora le curge sânge din nas, din cauza căldurii, şi intră în panică, alţii au căderi de calciu, iar noi încercăm să le oferim primul ajutor”, ne-a spus Mihaela Huţanu.
Recomandarea pentru suceveni, venită din partea asistenţilor medicali care se află în cele cinci puncte de prim-ajutor deschise în Suceava, este ca şi în perioada următoare, când temperaturile rămân ridicate, să poarte haine deschise la culoare, pălării albe pe cap, să consume cel puţin doi litri de apă zilnic, să evite alcoolul şi cafeaua.
La piaţă, cu pastilele în buzunar
Mihai Sorohan, în vârstă de 36 de ani, comerciant în Piaţa Centrală, ne-a spus că nu poate renunţa la cafea - ness, ceea ce îi produce uneori ameţeli, mai ales când este foarte cald. „Este a doua oară în această săptămână când vin la acest punct de prim-ajutor pentru a-mi lua tensiunea. Văd că este în regulă, aşa că nu mă las de cafea”, ne-a spus, zâmbind, bărbatul. Ioana Senciuc, în vârstă de 50 de ani, din Ipoteşti, vine zilnic, în Piaţa Centrală, pentru a vinde legume, însă niciodată fără să îşi ia şi pastilele pentru tensiune. „Pe căldura asta este destul de greu, dar ne-am obişnuit. Bem multă apă, avem grijă să ne luăm pastilele şi ne facem treaba, nu se poate altfel”, a completat femeia.
Măsuri: străzi stropite cu apă, cişmele funcţionale, servicii medicale de prim-ajutor
Din cauza căldurii, unii comercianţi sunt nevoiţi să-şi stropească marfa cu apă, pentru a o reîmprospăta. „Am sticla de apă mereu pe masă şi, din când în când, stropesc zarzavaturile. Nu se strică, dimpotrivă, le înviorează. Ne-am obişnuit cu căldura”, ne-a spus Maria Antoneac, în vârstă de 57 de ani, vânzătoare în Piaţa George Enescu.
În această perioadă cu temperaturi ridicate, străzile din Suceava sunt stropite cu apă, de către maşinile firmei de salubrizare Rosal. Punctele de prim-ajutor sunt deschise zilnic, între orele 10:00 şi 14:00. Furnizorul de servicii de apă şi canalizare, ACET, trebuie să verifice în această perioadă toate cişmelele amplasate în oraş, în locuri publice, pentru a fi funcţionale.