Tânărul care în urmă cu un an şi jumătate a decimat familia preoţilor Mihoc, în accidentul petrecut la intrarea în Plopeni, a fost condamnat ieri de Judecătoria Suceava. Constantin Grădinaru, în vârstă de 22 de ani, din Dumbrăveni, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Decizia de ieri nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava. Judecătorul de caz a mai decis şi acordarea unor despăgubiri morale de 620.000 de euro pentru familiile celor patru persoane ucise în dimineaţa zilei de 25 decembrie 2010. Despăgubirile vor fi plătite de asiguratorul din Italia, prin firma Generali Asigurări din România.
Anastasia şi Sebastian Ioan Mihoc vor primi câte 75.000 de euro, în timp ce Mihai, George, Nicolai, Dimitrie şi Constantin Cristian Mihoc vor avea de încasat câte 50.000 de euro. Instanţa a mai decis acordarea unor despăgubiri morale de 30.000 de euro pentru Elena Mihoc, şi câte 50.000 de euro pentru Maria Daraban, Elena Aglaia Cauneac şi Larisa Buruiană. Despăgubiri morale, de câte 20.000 de euro, au fost acordate şi lui Ioan Maftei, respectiv Simonei Maftei.
Leonard Tănasă, avocatul care l-a reprezentat pe Constantin Grădinaru, susţine că va ataca cu recurs decizia Judecătoriei Suceava. „În recursul pe care îl vom înainta vom viza faptul că nu ni s-au admis o serie de probe pe care le-am propus şi de care instanţa ar fi trebuit să ţină cont. În primul rând, este vorba de o recalculare a alcoolemiei, care era la limita infracţiunii”, a menţionat avocatul Leonard Tănasă.
Maşina în care se afla familia Mihoc şi dascălul bisericii din Plopeni, distrusă în totalitate
În dimineaţa zilei de 25 decembrie 2010, cu aproximativ un sfert de oră înainte de ora 8.00, părintele George Mihoc, în vârstă de 69 de ani, soţia acestuia, Elena Mihoc, de 67 de ani, fiul lor în vârstă de 27 de ani, preotul Vasile Mihoc, paroh în satul Plopeni, şi dascălul acestuia, Dănuţ Maftei, în vârstă de 17 ani, se îndreptau cu un autoturism Fiat Panda dinspre Suceava spre Plopeni, unde erau aşteptaţi la slujba de Crăciun. Într-o curbă, chiar la intrarea în Plopeni, maşina Fiat Panda a fost izbită în plin de un autoturism Saab, condus din sens opus de Constantin Grădinaru, şofer care venea spre Suceava.
Impactul extrem de violent a transformat maşina Fiat într-un morman de fiare în care toţi cei patru pasageri nu aveau cum supravieţui. Chiar dacă pasagerii din spate (Vasile Mihoc şi Dănuţ Maftei) au ajuns în viaţă la spital, concluziile medico-legale arată că leziunile suferite de aceştia erau incompatibile cu viaţa, toţi având multiple rupturi de organe interne.
Tânărul şofer era băut şi avea şi peste 100 km/h în localitate
În rechizitoriul de trimitere în judecată, în urma mai multor expertize efectuate de specialişti, sunt descrise şi alte amănunte despre tragicul eveniment din ziua de Crăciun a anului 2010.
Astfel, s-a constatat că şoferul circula cu viteză excesivă, experţii calculând că la intrarea în curba în care şi-a scăpat maşina de sub control avea 104 kilometri la oră. O viteză extrem de mare, cu atât mai mult cu cât condiţiile de deplasare erau improprii, carosabilul fiind umed. Reacţiile sale au fost lente şi pe fondul stării avansate de ebrietate în care se afla, calculul retroactiv arătând că în momentul accidentului acestea avea o concentraţie de 1,25 grame per litru alcool în sânge.
Fiat-ul, transformat într-o cutie de conserve
Tot în urma expertizei, s-a stabilit că preotul aflat la volanul maşinii Fiat circula cu o viteză de 51 de kilometri la oră.
În aceste condiţii, explică procurorii, din cauza diferenţei de viteză cu care circulau cele două autoturisme, cât şi a diferenţei de greutate dintre acestea, în momentul impactului autoturismul Fiat a fost proiectat înapoi în jur de zece metri, până în gardul de care s-a zdrobit, fiind rotit la 180 de grade.
Practic, autoturismul Fiat în care se afla familia preoţilor Mihoc şi dascălul Dănuţ Maftei s-a transformat într-o cutie de conserve, din care doar printr-o minune ar fi putut scăpa cineva cu viaţă.
( 5 iul 2012, 12:57:09
Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevăzute în alineatele precedente se poate adăuga un spor până la 3 ani.
Cum sunt facute legile si cum sunt interpretate, doar judecatorii stiu.