Un morman imens de gunoaie, resturi vegetale, coroane mortuare îi întâmpină pe toţi cei care merg să îşi cinstească morţii în cimitirul din Burdujeni Sat, de pe strada Eternităţii.
Mormanul, care creşte de la o zi la alta, în funcţie de cum mai curăţă unii mormintele sau spaţiile din jurul lor, stă acolo de luni de zile, dovedind o totală lipsă de preocupare pentru administrarea cimitirului, care ar trebui să fie un model de curăţenie, aşa cum se întâmplă oriunde în lume.
Mai mult, mormanul de vegetaţie uscată reprezintă şi un potenţial pericol de incendiu, care ar afecta nu doar cimitirul, ci şi casa din imediata apropiere a acestuia.
“E de ajuns un rest de ţigară aprinsă să fie aruncată aiurea şi mormanul de gunoi se va aprinde ca o torţă şi va aprinde tot ce e în jur”, spune îngrijorat Constantin Beldea, a cărui casă este situată în imediata apropiere a cimitirului, chiar la intrare.
Nemulţumit de mirosurile degajate de mormanul de gunoi, mai ales la căldurile din ultima perioadă, acesta a reclamat situaţia atât la reprezentanţii Bisericii Sf. Andrei, despre care spune că administrează cimitirul, cât şi la primărie.
Numai că în privinţa administrării cimitirului, lucrurile par să fie o adevărată nebuloasă. În vreme ce reprezentanţii municipalităţii spun că responsabilitatea ridicării respectivului morman de gunoi revine celor care administrează cimitirul, adică parohia care încasează bani pentru locurile de înmormântare, reprezentanţii Bisericii spun că ei nu au nici un fel de obligaţii în acest sens.
Constantin Duţuc, preotul paroh al Bisericii Sf. Andrei, susţine că respectivul cimitir este pus la dispoziţia tuturor bisericilor din cartierul Burdujeni şi că nici una dintre ele nu îl are în administrare directă.
“Un timp ne-am ocupat noi de administrarea cimitirului, fiind o parohie mai puternică, dar în momentul în care am solicitat oficial să o preluăm în administrare ni s-a spus că se lucrează la o strategie în acest sens şi că nu poate fi acordat încă. De atunci nu ne mai ocupăm noi de administrarea cimitirului”, a spus Constantin Duţuc.
Practic, problema administrării cimitirului este pasată între mai multe parohii şi primărie, în vreme ce mormanele de gunoi de la poartă continuă să crească, la fel ca şi bălăriile dintre morminte, iar cimitirul se degradează tot mai mult, expus hoţilor şi vandalilor, pentru că nu are nici paznic şi nici nu i se încuie vreodată porţile.