Miile de tone de gunoi produse lunar de suceveni au devenit o grea povară pentru Primăria Suceava, care, pentru a respecta normele UE, cheltuieşte aproape 20 de miliarde de lei vechi anual, doar pe transportul lor la Botoşani.
Aceleaşi norme europene au impus închiderea gropii de gunoi de pe Mirăuţi încă din 2009, încât sucevenii au avut de umblat cu camioanele pline de gunoi din poartă în poartă, întâi la Fălticeni, apoi la Botoşani, în căutarea unui depozit de deşeuri autorizat.
În mai puţin de două săptămâni, şi groapa de gunoi de la Botoşani îşi va închide porţile, nu doar pentru noi, ci pentru toţi cei care depozitau deşeuri acolo.
Municipalitatea suceveană a fost înştiinţată oficial de acest lucru, printr-o adresă trimisă de SC Urban Serv Sa, firma care administrează groapa de gunoi de la Botoşani: “Ne vedem nevoiţi să vă informăm că începând cu data de 16.07.2012 contractul de prestări servicii îşi încetează efectele motivat de închiderea Depozitului controlat de deşeuri”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că, odată cu închiderea acestei gropi de gunoi, municipiul Suceava se confruntă cu o problemă mai gravă decât până acum, pentru că transportarea gunoiului la Săveni, o altă groapă de gunoi rămasă încă deschisă în judeţul vecin, ar însemna aproape dublarea costurilor de transport al gunoiului.
“Este o problemă importantă, pentru rezolvarea căreia am avut deja o serie de discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Urmează să avem discuţii la Garda de Mediu şi la Agenţia de Protecţie a Mediului. Ideal ar fi să găsim soluţii să depozităm aici, la Suceava, într-o groapă temporară de deşeuri”, a declarat luni primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean este convins că se va găsi o soluţie la această problemă, dar îşi doreşte ca aceasta să fie cât mai convenabilă pentru municipalitate.
“Este un efort financiar extraordinar să transportăm aceste deşeuri la Botoşani. De când transportăm aceste deşeuri, întâi la Fălticeni, apoi la Botoşani, s-au cheltuit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi. Adică un milion şi jumătate de euro l-am plătit pe transportul deşeurilor în perioada 2009 – 2012”, a precizat Ion Lungu.
Municipiul Suceava este cel mai mare producător de deşeuri din judeţ, iar depozitul autorizat de deşeuri de la Moara, amenajat conform normelor UE, nu va fi dat în folosinţă mai devreme de un an de zile.
( 3 iul 2012, 11:23:49