Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat din acest an, cea la limba şi literatura română, a debutat cu 11 cazuri speciale şi două cazuri de întârziere la examen.
Doi absolvenţi de liceu din judeţul Suceava nu au ajuns la timp la examenul de bacalaureat programat să înceapă la ora 9:00 şi au solicitat Comisiei Naţionale de Bacalaureat să le aprobe susţinerea probei mai târziu, cu subiecte de rezervă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), Laura Hacman, a declarat că „absolvenţii au întârziat din motive obiective, unul a avut probleme medicale, iar celui de-al doilea i s-a stricat maşina în drum spre examen şi nu a putut ajunge la timp”. Ambilor candidaţi, Comisia Naţională de Bacalaureat le-a aprobat susţinerea probei mai târziu, cu subiecte de rezervă. Aceşti au dat examenul ieri după-amiază.
Alţi 11 candidaţi au susţinut examenul în condiţii speciale. Nouă dintre ei sunt absolvenţi de la Grupul Şcolar Bivolărie, au deficienţe de vorbire şi de auz şi au susţinut proba cu interpret mimico-gestual.
Un alt absolvent, diagnosticat cu meningită, a dat bacalaureatul la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” izolat într-o sală şi atât el, cât şi comisia de examen au purtat mască şi mănuşi.
Un alt sucevean a susţinut bacul de pe patul de spital. Acesta se află internat în spitalul din Rădăuţi încă de săptămâna trecută. Băiatul este victima unei agresiuni, fiind înjunghiat de un coleg de şcoală de la Grupul Şcolar din Solca, chiar în faţa unităţii de învăţământ, când ieşea de la proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
217 absenţi
La proba de ieri a bacalaureatului au fost înscrişi 6.291 de candidaţi, iar la examenul propriu-zis au fost prezenţi 6.074 de absolvenţi.
Nici un candidat nu a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă sau fraudă.
În ceea ce priveşte subiectele, candidaţii s-au arătat mulţumiţi şi spun că vor lua note mari. „Au fost acceptabile subiectele, cel puţin prima parte. Eu m-am descurcat”, a declarat Bianca Cocerhan, absolventă a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”.
Răzvan Chelariu a ieşit mai repede din examen, nu i-au trebuit trei ore să rezolve subiectele şi spune că a fost foarte uşor. „Foarte simplu. Nu mă aşteptam la poezie, dar m-am descurcat. Mă aştept să iau un opt”, a spus Răzvan.
La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava au dat bacalaureatul şi absolvenţii Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. Constantin Ţanea este călugăr la Vatra Dornei şi a venit la Suceava să dea ieri examen. „A fost foarte uşor. Am învăţat după o carte cu subiecte de bacalaureat şi mi-a picat şi ce am avut la teză. Am fost pregătit”, a spus călugărul.
Părinţii îşi aşteptau copiii la ieşirea de la examen
Părinţii erau şi ei prezenţi la examen, numai că în curtea şcolii, aşteptându-i pe copii să termine proba. „Nu am emoţii, ştiu că se descurcă, atâta timp cât ştiu că a fost printre cele mai bune eleve din clasă”, a spus Doru Bureşcu, tatăl uneia dintre candidate.
Profesorul de limba engleză de la „Ştefan cel Mare” Doru Popovici a dat şi el, sufleteşte, bacalaureatul, alături de fiul său. L-am găsit în curtea liceului, aşteptând să iasă băiatul din examen, mulţumit că printre subiecte erau şi versuri de Mihai Eminescu, şi mai exact „Luceafărul”. „Aseară am făcut cu el <Luceafărul> două ceasuri. L-am pus să-l citească”, a spus Doru Popovici.
Bacalaureatul continuă azi cu o nouă probă scrisă, cea la limba maternă, care va fi susţinută la Suceava de 17 candidaţi.