La Puna a fost zi de mare sărbătoare. Încă de duminică seară zeci de maşini cu numere de înmatriculare româneşti, dar şi din străinătate, au aglomerat localitatea, în aşteptarea sărbătorii de a doua zi. Ieri dimineaţă, 2 iulie, sărbătorirea Sfântului Voievod Ştefan a adunat, în curtea Mănăstirii Putna, câteva mii de persoane, din toată ţara, dar şi români din Ucraina, Republica Moldova, Germania, şi din alte ţări din vestul Europei.
Slujba religioasă din curtea mănăstirii a fost oficiată de ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcop al Hotinului, şi PS Loghin, Episcop de Bănceni, împreună cu un sobor de preoţi din zonă.
Pimen Suceveanul a evocat viaţa lui Ştefan cel Mare, arătând că acesta a fost „apărător al dreptei credinţe, apărător al ţării şi ctitor de biserici în vremuri cu războaie” şi că „Ştefan cel Mare a ţinut la demnitatea poporului său, pentru tot ceea ce a făcut fiind considerat cel mai mare român”. „Ziua de 2 iulie începe a fi o sărbătoare a celor mai mulţi, care simt româneşte şi creştineşte”, a mai spus Pimen Suceveanul.
Prezent la manifestări, alături de alte oficialităţi judeţene, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a arătat că „ziua lui Ştefan cel Mare şi Sfânt este un prilej de bucurie pentru toţi românii, pentru că Ştefan cel Mare rămâne un element de bază în păstrarea neamului românesc”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că „ziua de 2 iulie este una dintre cele mai importante sărbători ale celor care trăiesc pe plaiurile sucevene. Ştefan cel Mare este un simbol, o piatră de hotar în istoria noastră. Avem datoria să preţuim şi să păstrăm ceea ce a construit Ştefan cel Mare”.
„Nepoţeii mei, deşi s-au născut în Germania, ştiu cine a fost Ştefan cel Mare”
Aproape de poarta mănăstirii, sub o umbrelă, un cuplu privea foarte atent spre incinta unde oficiau înalţii prelaţi.
Gunther şi Irene Weiss au plecat din România în urmă cu aproape 40 de ani şi s-au stabilit în apropiere de Stuttgart. „Ne-am născut în Bucovina şi nu lipsim în nici un an de acasă, de aici, deşi am plecat din ţară în anii ‘70. Sunt bucuros că am reuşit să venim şi în acest an şi că am reuşit să ajungem la Putna, la sărbătoarea Marelui Ştefan”, a spus Gunther Weiss. Soţia sa, Irene, vizibil emoţionată, printre lacrimi, a precizat: „Sunt fericită că nepoţeii mei, deşi s-au născut în Germania, ştiu cine a fost Ştefan cel Mare. Şi în acest an le voi duce câteva daruri pe care le voi cumpăra de aici”.
La finalul slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.
( 3 iul 2012, 12:19:48