Hipodromul Hergheliei Rădăuţi a găzduit, timp de trei zile, un concurs hipic devenit tradiţie la Suceava, în care cai de rasă veniţi din toată ţara au concurat pentru câştigarea Cupei Bucovina Romsilva.
Spectacolul oferit în cele trei zile de concurs a fost la înălţime, atât la propriu, cât şi la figurat, pentru că probele au constat tocmai în curse cu obstacole, caracterizate prin spectaculoase sărituri la înălţime.
Competiţia a fost una strânsă, în care cai şi jochei de la zece cluburi de renume din ţară s-au înfruntat de-a lungul a 15 probe cu dificultate din ce în ce mai mare, din cauza punctajelor strânse ajungându-se ca, în final, departajarea să se facă prin sărituri la obstacole cu o înălţime de 1,70 metri – o probă foarte dificilă, la care nu se încumetă mulţi.
În urma acestor probe care au reuşit să atragă un public numeros, care s-a implicat emoţional la fiecare săritură, urmărind concurenţii cu inima strânsă de emoţie şi cu răbufniri de bucurie şi aplauze după fiecare cursă finalizată impecabil, s-au stabilit cei mai buni dintre cei mai buni.
Trofeul Cupa Bucovina a fost câştigat de Ştefan Leonte, unul dintre favoriţii publicului, cel mai bun călăreţ junior al României, reprezentant al Hergheliei Dumbrava – Neamţ. Locul II a revenit celui care a fost surpriza concursului - Costică Hâj, de la Herghelia Rădăuţi, în vreme ce locul III a fost ocupat de Paul Ionescu, de la Clubul Transilvania Sport Horse.
Câştigătorii celei de-a XIII-a ediţii a concursului naţional Cupa Bucovina Romsilva au fost premiaţi de către şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, şi de directorul concursului, Cristian Tomniuc, şef al Biroului Cai de Rasă din cadrul DS Suceava. Valoarea premiilor acordate este de 20.000 de lei.
“Amazoanele”, surpriza plăcută a concursului
Chiar de nu se numără printre câştigătorii concursului, tinerele “amazoane” care au participat la probe dificile pe Hipodromul Rădăuţi au reuşit să impresioneze publicul, clasându-se pe primele locuri la mai multe probe.
Prezente în număr mai mare decât de obicei, fetele – jocheu au reuşit să demonstreze că nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbaţii la aceste probe, dând dovadă atât de graţie, talent, cât şi de disciplină de fier.
Eniko Fülöp – călare pe Darius şi Herceg, Andreea Cristeşi– călare pe Xena, Dark Lady şi Querida; Cristina Crăciun – călare pe Shakira şi Fabienne; Barbara Muller – călare pe Nor şi Iris Nichiforiuc – călare pe Ali, au fost tot timpul în atenţia publicului, care a ştiut să le încurajeze şi să le răsplătească eforturile cu aplauze, de răsunau tribunele.
Maşina de pompieri, printre caii de rasă
Căldura caniculară şi-a pus şi ea amprenta asupra concursului, făcându-le misiunea mai grea atât cailor şi călăreţilor, cât şi organizatorilor concursului.
Astfel, din cauza temperaturilor foarte ridicate, de peste 30 de grade Celsius, între anumite ore a fost necesară întreruperea concursului, în vreme ce pe terenul Hipodromului Rădăuţi şi-a făcut apariţia o maşină de pompieri, a cărei misiune a fost să împrăştie apă peste zona de concurs, pentru ca terenul să nu îşi piardă elasticitatea şi să pună în pericol caii şi călăreţii, în special la săriturile peste obstacole.