Examenul de evaluare din acest an a dat bătăi de cap candidaţilor, pornind de la subiectele controversate şi ajungând până la rezultate. Au fost acordate peste 4.100 de note de la cinci în jos, iar matematica a fost, privind rezultatele, cea mai grea probă.
Din cei 6.924 de elevi care au susţinut proba la matematică, 3.163 de candidaţi au luat note de la 1 la 4,99. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 1.247, au fost notaţi de la 4 la 4,99, în timp ce note de la 1 la 1,99 au luat 318 absolvenţi de şcoală generală.
În ceea ce priveşte notele la matematică de la cinci în sus, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava (IŞJ), 1.247 de absolvenţi de gimnaziu au luat note de la 5 la 5,99. Alţi 734 de elevi au fost notaţi de la 6 la 6,99, în timp ce rezultate între 7 şi 7,99 au obţinut 596 de concurenţi.
Note de la 8 la 8,99 au primit 531 elevi, iar de la 9 la 9,99, 513 absolvenţi de şcoală generală.
Deşi matematica este disciplina unde s-au luat cele mai mici note la acest examen naţional, paradoxal, s-au luat şi cele mai multe note de 10, 140 de elevi abţinând acest rezultat.
La limba română, notele mici şi foarte mici sunt mai puţine, însă nu lipsesc. Astfel, 1.048 de elevi au luat note de la 1 la 4,99, cei mai mulţi dintre ei, 369 de elevi, fiind notaţi de la 3 la 3,99.
Referitor la „notele de trecere”, 1.004 elevi din judeţul Suceava au luat la limba română note de la 5 la 5,99. Alţi 1.063 de elevi au obţinut note de la 6 la 6,99 şi 1.299 de la 7 la 7,99. Note de la 8 la 8,99 au fost obţinute 1.424 de absolvenţi, în timp ce 1.048 de elevi au fost notaţi de la 9 la 9,99.
49 de elevi au luat nota 10 la limba română. Proba la limba română a fost susţinută de 6.935 de elevi.
Rezultatele finale, după contestaţii, se afişează luni
Rezultatele examenului nu sunt însă finale, deoarece ieri, după afişarea rezultatelor şi până la orele 18:00 s-au putut depune contestaţii. Acestea vor fi rezolvate până luni, când se vor afişa rezultatele finale ale acestui examen de evaluare naţională.
Evaluarea naţională din acest an, mai exact, subiectele şi baremul de corectare transmis de Ministerul Educaţiei, a creat agitaţie printre elevi şi printre părinţi.
Profesorii suceveni care fac parte din comisia de corectare a lucrărilor la limba română de la examenul de evaluare naţională au avut de recorectat toate tezele.
Toată problema a pornit de la una dintre cerinţele de rezolvat de la teza de limba română, unde elevilor li s-a cerut să analizeze o frază şi să spună ce fel de subordonată este o anumită propoziţie din acea frază. Potrivit baremului de corectare al Ministerului Educaţiei, propoziţia este subordonată subiectivă, iar celor care au răspuns aşa urma să li se acorde şase puncte. Specialişti din cadrul Academiei Române au analizat problema şi au spus că propoziţia în cauză poate fi şi subordonată predicativă. Reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor au cerut Ministerului Educaţiei să schimbe baremul de corectare şi să acorde şase puncte pentru elevii care au răspuns fie că propoziţia este subordonată subiectivă, fie predicativă.
Deşi iniţial ministerul nu a fost de acord cu schimbarea baremului, reprezentanţii MECTS au revenit asupra deciziei şi au cerut recorectarea tezelor şi acordarea de şase puncte în cazul ambelor răspunsuri.
2.547 de note la română au fost mărite, după ce Ministerul Educaţiei a revenit asupra baremului
Astfel, în judeţul Suceava, toate cele 6.935 de lucrări de la limba şi literatura română au fost recalculate. Subiectul controversat a avut trei variante de răspuns, şi anume că o propoziţie dintr-o frază dată este subordonată subiectivă, predicativă sau atributivă. Variantele de răspuns potrivit cărora propoziţia este fie subordonată subiectivă, fie predicativă, au fost considerate corecte după recorectare. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman a declarat că „2547 de teze au primit cele şase puncte în plus după recorectarea lucrărilor”. Practic, cele 2.547 de teze aveau ca răspuns varianta care iniţial, în baremul Ministerului Educaţiei, era considerată greşită.
Nota de la evaluarea naţională obţinută de elevi va fi luată în calcul pentru calcularea mediei de admitere la liceu. Cu nota de la evaluare şi cu media generală din anii de gimnaziu se va face media aritmetică din care va rezulta nota de admitere la liceu.
Repartizarea computerizată la liceu se va face la jumătatea lunii iulie.