Reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) au avut săptămâna trecută o întâlnire cu noul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul-şef Marcian Colman, ei reclamând că agenţilor nu li se respectă turele libere, iar din cauza lipsei acute de fonduri lucrătorii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru consumabile.
Sindicaliştii, reprezentaţi de Ioan Cănărău, vicepreşedinte la nivel naţional al sindicatului, şi Mihaela Alis Ciobanu, preşedinta Biroului Teritorial Suceava al SNAP, au arătat că în ultima perioadă de timp, din cauza lipsei fondurilor, nu sunt suficienţi bani pentru combustibil, pentru piesele de schimb ale maşinilor şi pentru alte genuri de consumabile.
Ioan Cănărău a declarat că „poliţiştii sunt nevoiţi să cumpere din bani proprii hârtie de scris sau tuş pentru imprimantă şi s-au cam săturat să mai întreţină financiar angajatorul”.
O a doua problemă luată în discuţie este legată de acordul de muncă semnat de minister şi sindicate şi de Ordinul MAI 577 din 2008 privind programul de lucru al poliţiştilor. Reprezentanţii SNAP i-au adus la cunoştinţă inspectorului-şef al IPJ Suceava că există lacune în respectarea legislaţiei, în sensul că nu toţi poliţiştii au două sâmbete şi duminici libere într-o lună de zile, fiind chemaţi din timpul lor liber la serviciu şi nu le sunt compensate orele suplimentare.
Reprezentanţii sindicatului susţin că fosta conducere a IPJ Suceava a ignorat aceste nereguli deşi ele au fost semnalate şi speră ca noul comandant să aibă o altă atitudine.
De altfel, într-o conferinţă de presă organizată săptămâna trecută, imediat după întâlnirea cu sindicaliştii, comisarul-şef Marcian Colman a admis că multe din doleanţele agenţilor de poliţie sunt justificate şi a garantat că are deschidere pentru rezolvarea problemelor acestora.
Atac la adjuncţii IPJ Suceava
Reprezentanţii SNAP au lansat un atac asupra adjuncţilor de la IPJ Suceava, comisarii-şefi Ioan Crap şi Viorel Onea, acuzaţi că au refuzat să verifice sesizările legate de nerespectarea unor drepturi ale agenţilor de poliţie.
Ioan Cănărău a declarat: „Domnii locţiitori ai şefului inspectoratului nu au înţeles nici acum că au printre atribuţiile de serviciu identificarea acelor cazuri de nerespectare a drepturilor poliţiştilor şi din cauza comportamentului avut faţă de noi i-am cerut domnului comisar-şef Colman ca la discuţii să participe numai dânsul”.
Agenţii de la posturile comunale, rămaşi singuri, vor cel puţin un coleg
Pe lângă problemele legate de lipsa fondurilor şi programul de lucru, agenţii de poliţie care mai lucrează la posturile comunale se plâng şi de faptul că au ajuns să lucreze singuri. După înfiinţarea secţiilor rurale, majoritatea posturilor comunale au rămas doar cu câte un singur poliţist, agenţii plângându-se că această reorganizare înseamnă mult mai multă muncă şi nu este nici eficientă. În privinţa acestei probleme, un alt sindicat, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a depus un proiect la Inspectoratul General al Poliţiei, existând promisiunea că situaţia va fi analizată în detaliu şi se vor face schimbări.
Dacă propunerile sindicaliştilor vor fi acceptate, şefii de post vor avea între unul şi trei oameni în subordine, în funcţie de necesităţile şi întinderea fiecărei localităţi.
(28 iun 2012, 21:17:32