Ziua Drapelului Naţional a fost marcată la Suceava cu o ceremonie publică desfăşurată în Piaţa Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ. La ceremonie au fost prezenţi prefectul Florin Sinescu, primarul şi cei doi viceprimari ai Sucevei, Ion Lungu, respectiv Gavril Vârvara şi Ovidiu Doroftei, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Băişanu şi Alexandru Rădulescu, cadre militare şi câteva zeci de suceveni care au ţinut să asiste la ceremonie.
În cuvântul său, prefectul Florin Sinescu a ţinut să precizeze că „astăzi, 26 iunie, sărbătorim unul dintre cele mai importante simboluri ale neamului, simbol pentru care mulţi români şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă”. Florin Sinescu a subliniat că „prin cinstirea drapelului naţional sunt cinstiţi toţi cei care au murit pentru ca România să ajungă un stat modern”.
„Dincolo de lucrurile care ne separă, mărunte, există lucrurile care ne unesc şi care trebuie să dea tărie unei naţiuni. Drapelul naţional este unul dintre acestea”, a mai spus prefectul judeţului Suceava.
În ceea ce-l priveşte pe vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Băişanu, acesta s-a adresat celor prezenţi cu formula de început „onorată instanţă”, după care a precizat că 26 iunie este o zi importantă pentru naţiunea română, „pentru că în realitate, în fapt, ne închinăm în faţa identităţii naţionale şi în faţa simbolurilor care ne reprezintă de secole. Este important pentru noi să ne aducem cuvântul de respect faţă de toţi cei care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru naţiunea noastră, pentru ca noi să fim astăzi aici”.
Nu în ultimul rând, primarul Ion Lungu a subliniat că pe 26 iunie este sărbătorit unul dintre reperele naţionale „care ne definesc şi ne oferă unicitate în lume, drapelul naţional”. Lungu a precizat că alături de Imnul naţional, Stema şi Ziua naţională, drapelul naţional reprezintă unul dintre simbolurile „care ne leagă de patrie şi ne face să ne regăsim într-o familie frumoasă, marea familie a românilor”. „În vremuri tulburi înaintaşii noştri l-au strâns la piept şi l-au scăldat în lacrimi, iar asta le-a dat puterea de a rezista. Drapelul ne reprezintă oriunde în lume. Prim el ne identificăm ca cetăţeni, ca stat, ca popor”, a declarat Ion Lungu.
După discursurile oficialităţilor, un sobor de preoţi a binecuvântat Drapelul naţional. Înainte de a fi arborat, drapelul a fost sărutat de oficialităţi şi de cadrele militare prezente la acest eveniment.
Ceremonia militară care a avut loc în Piaţa Tricolorului a fost asigurată de Garnizoana Suceava, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi instituţiile administraţiei publice locale.
De precizat că pe perioada desfăşurării ceremoniei, în Piaţa Tricolorului au fost expuse de către Complexul Muzeal „Bucovina” şase drapele cu semnificaţie istorică.