Agenţii de poliţie care au rămas singuri la posturile comunale din judeţ au reclamat, prin intermediul sindicatului din care fac parte, că reorganizarea dispusă anul trecut de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi înfiinţarea de Secţii Rurale nu au adus o îmbunătăţire a activităţii de poliţie în mediul rural, din contră, volumul de muncă rămânând foarte mare, iar eficienţa fiind scăzută.
Vasile Anton, şeful Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a precizat că doleanţele colegilor, alături de ale altora, din ţară, au ajuns deja sub forma unui proiect la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei, existând promisiunea că situaţia va fi analizată în detaliu şi că se vor face schimbări.
Vasile Anton a declarat: „Cerem ca la fiecare post de poliţie comunal şeful să aibă între unul şi trei oameni în subordine, funcţie de necesităţile şi întinderea fiecărei localităţi. S-a dovedit că actuala formă, cu secţiile de poliţie care acoperă mai multe comune, nu este nici eficientă şi totodată este şi păguboasă”.
El a precizat că o maşină de la o secţie rurală de poliţie trebuie să parcurgă uneori zeci de kilometri pentru a ajunge la o urgenţă semnalată la 112, iar pe de altă parte poliţistul din comună, rămas singur, este pur şi simplu asaltat de plângeri şi petiţii.
Sindicaliştii au venit cu propunerea ca absolvenţii promoţiei 2012 ai şcolilor de subofiţeri să fie repartizaţi la aceste posturi comunale, putându-se astfel rezolva în parte problema lipsei de personal. Vasile Anton a mai spus că secţiile de poliţie ar putea fi păstrate, cu anumite atribuţii, însă posturile comunale au şi acestea nevoie, fără îndoială, de mai mult de un om.
În judeţ au fost înfiinţate 15 Secţii Rurale, fiind păstrat doar un post comunal
În toamna anului trecut, în judeţ au fost înfiinţate 15 Secţii de Poliţie Rurală, fiecare având în medie câte 20 de lucrători, ofiţeri şi subofiţeri. De exemplu, Secţia de Poliţie 3 Marginea are în componenţă nu mai puţin de zece localităţi (Arbore, Burla, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Iaslovăţ, Marginea, Poieni Solca, Satu Mare, Suceviţa, Volovăţ), toate evenimentele importante din aceste comune, semnalate la 112, fiind de competenţa secţiei.
În afara celor 15 secţii, în judeţ a mai fost păstrat un singur post comunal, în comuna Şcheia, precum şi şase posturi independente (Izvoarele Sucevei, Dorneşti, Ulma, Dumbrăveni, Crucea şi Cârlibaba) cu câte doi oameni, şef de post şi ajutor de şef de post. În rest, în toate celelalte comune, la postul de poliţie mai lucrează un singur om, cu program fix, de bugetar.
(26 iun 2012, 12:11:53