Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunţat ieri că a fost confirmat tipul de virus care circulă în judeţul Suceava şi care a dus la apariţia epidemiei de meningită acută virală. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Suceava (DSP), Ludovic Abiţei, „este COXSACKIE B2, un enterovirus nepoliomelitic greu de depistat, dar care se găseşte exclusiv în intestinul uman”.
Virusul este specific colectivităţilor de preşcolari şi şcolari mici, dar mai poate apărea şi la alte vârste, cazurile acestea fiind însă mult mai rare. Virusul nu are transmitere hidrică, deci nu se ia din apă sau din alimente, ci doar prin mâini murdare. „Igiena este principalul factor de prevenire. Mâinile trebuie spălate riguros şi se şterg cu prosop de hârtie de unică folosinţă”, a spus adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu.
Până în prezent, în judeţul Suceava au fost confirmate 79 de cazuri de meningită acută virală, în general forme uşoare şi medii, pacienţii fiind externaţi după zece zile de tratament. Adjunctul DSP Suceava a menţionat că există un singur caz mai grav, o elevă de 14 ani internată la Reanimare cu encefalită, având antecedente patologice.
Potrivit directorului DSP Ludovic Abiţei, „în mod sigur vor mai apărea cazuri în continuare, aceste epidemii având o ciclicitate”.
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, recomandă populaţiei să respecte regulile de igienă pentru a preveni transmiterea bolii.
„Având în vedere că a început vacanţa şi nu mai există pericolul răspândirii virusului în şcoli şi în grădiniţe, facem un apel către părinţi să supravegheze copiii pentru respectarea regulilor minime de igienă. În liceele în care se desfăşoară examenul de bacalaureat s-au luat măsuri speciale de prevenţie”,a precizat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
DSP continuă dezinfecţiile în şcoli şi monitorizează unităţile unde au apărut cazuri. „Ar trebui rezolvată problema apei potabile şi a toaletelor din şcoli”, a mai spus Cătălina Zorescu.