Mii de pelerinii, din întreaga ţară, sunt aşteptaţi astăzi şi mâine la cetatea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pentru două zile de rugăciune, de Sânziene.
Astăzi, la ora 5:30, sfintele moaşte vor fi scoase din Catedrala arhiepiscopală de un sobor de preoţi pentru a fi aşezate într-un baldachin din curtea mănăstirii.
La ora 18:00, în curtea mănăstirii, ÎPS Pimen va săvârşi slujba Privegherii, urmând ca duminică, la ora 9:00, să înceapă Sfânta Liturghie, urmată, la ora 11:00, cu procesiunea pe străzile Sucevei.
La Sfânta Liturghie va participa un impresionant sobor de preoţi, în frunte cu importante feţe bisericeşti, invitate special pentru hramul Sucevei, PS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Pelerinaj cu moaştele şi popas la şapte biserici din municipiu
După Sfânta Liturghie, în jurul orei 11:00, urmează pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală din Suceava, Biserica „Învierea Domnului”, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Mirăuţi, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului”, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi, din nou, Catedrala arhiepiscopală din Suceava.
Racla cu Sfintele Moaşte va sta în curtea mănăstirii până duminică noapte, pentru ca toţi credincioşii, atât pelerinii veniţi din ţară, cât şi credincioşii din Suceava, să se poată închina Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
„Sfântul Ioan a primit de la Dumnezeu cununa cea neveştejită a împărăţiei vieţii veşnice”
Preotul Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a spus că sărbătoarea de pe 24 iunie, „Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava, este amintită de la mutarea sfintelor sale moaşte din Biserica Mirăuţi la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, în anul 1589. Prin suferinţele trecătoare, prin moartea mucenicească, Sfântul Ioan, mărturisitorul lui Hristos, a primit de la Dumnezeu cununa cea neveştejită a împărăţiei vieţii veşnice. În fiecare an, sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan cel Nou a adunat în jurul sfintelor moaşte ale Sfântului zeci de mii de pelerini din Suceava, Maramureş, dar şi din alte colţuri ale ţării”.
Apă, sarmale şi cozonac pentru pelerini
Încă de aseară, mai multe grupuri de pelerini din Maramureş, Iaşi, Bacău, Buzău au ajuns la Suceava, pentru a se închina Sf. Ioan cel Nou şi pentru a participa la slujbele speciale care vor avea loc la mănăstire.
Pelerinii vor fi ospătaţi cu sarmale şi cozonac de post. Credincioşii vor primi şi sticle cu apă, mai ales că şi în perioada următoare temperaturile ridicate se vor păstra la Suceava. În cazul în care va ploua, părintele arhimandrit Vartolomeu Chira, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, ne-a spus că mănăstirea poate să-i adăpostească pe pelerinii care nu au unde să doarmă peste noapte.
(23 iun 2012, 14:24:26