Ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru agricultura practicată în sistem de ecologic s-a diminuat de aproximativ şapte ori în acest an, beneficiarii având parte de o surpriză neplăcută neaşteptată.
Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava au explicat că diminuarea este una logică, numărul de cereri crescând extraordinar de mult, iar suma alocată pentru acest ajutor financiar împărţindu-se la mult mai mulţi beneficiari.
Concret, Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava, a arătat că pentru anul 2010, în judeţ s-au depus doar 225 de cereri eligibile, în timp ce în 2011 s-au contabilizat 2.239 de cereri eligibile, cele pentru care se va face plata în acest an.
Angela Coroleuca a declarat: „În condiţiile numărului mare de solicitanţi, pentru o suprafaţă cuprinsă între 0,3-5 hectare, unde se încadrează majoritatea beneficiarilor, sprijinul a coborât la 213,34 euro, de la 1.500 de euro, cât a fost înainte”. Aşadar de şapte ori mai puţin, pentru cultivatorii de teren această sumă fiind foarte mică, în condiţiile în care au cheltuit sume importante pe întocmirea dosarelor de eligibilitate, a certificatelor de conformitate, dar şi pentru încheierea unui contract cu un organism de inspecţie şi certificare.
Sume ceva mai mari încasează doar cultivatorii pe suprafeţe mari. Conform listei aprobate pentru subvenţiile aferente anului 2011, ce sunt plătite în 2012, pentru cei care lucrează în sistem ecologic între 5,1 şi 20 de hectare stimulentul financiar este de 385 de euro, pentru 21-50 hectare ajutorul financiar este de 2.237 euro, pentru 51-100 de hectare, de 3.400 de euro, în timp fermierii care lucrează peste o sută de hectare vor primi 3.800 de euro.
Agricultura ecologică poate fi practicată în zone în care nivelul de contaminare al solului este redus şi presupune o serie de obligaţii pe care şi le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplică terenului.
Subvenţiile pentru agricultură ecologică pot fi obţinute şi de cei care cresc animale, însă aici condiţiile sunt mult mai aspre. Dintre cele 2.239 de cereri eligibile, doar nouă sunt pentru producţia animalieră, restul fiind pentru cultivatorii din sectorul vegetal.