Liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a preluat în mod oficial funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Ceremonia a avut loc ieri la Palatul Administrativ din Suceava, în prezenţa premierului României, Victor Ponta, a Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, precum şi a prefectului Florin Sinescu, a primarilor din judeţ, a şefilor de instituţii, a parlamentarilor suceveni şi ai unor primari şi şefi de administraţii judeţene. Întreaga ceremonie a fost una elegantă, fără atacuri politice la adresa fostei administraţii a judeţului, discursurile având ca subiecte principale instalarea stării de normalitate în judeţul Suceava şi în România. De remarcat faptul că ceremonia de ieri s-a desfăşurat în lipsa fostului preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Primul care a luat cuvântul, la invitaţia prefectului Florin Sinescu, a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Acesta a spus că toată lumea cunoaşte problemele pe care le are societatea românească în momentul de faţă, adăugând că în România trebuie respectată legea. „Nădăjduim că având un Guvern condus de un om al justiţiei, cu cele mai sfinte intenţii şi planuri, vom simţi treptat-treptat o îmbunătăţire a vieţii noastre sociale. Nu trebuie să deznădăjduim. Dumnezeu să binecuvânteze acest nou început în conducerea judeţului nostru Suceava, a Consiliului Judeţean, Prefectură şi la alte instituţii de stat. Spor, răbdare, nădejde la Dumnezeu. Amin”, a spus ÎPS Pimen.
Nechifor: Am pe umeri o responsabilitate majoră
După ce a depus jurământul în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor le-a spus tuturor celor prezenţi că „am pe umeri o responsabilitate majoră. Avem în spate votul sucevenilor şi cred că acest lucru contează cel mai mult”. El a precizat că este convins că atât premierul Victor Ponta, cât şi ceilalţi doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, vor fi alături de judeţul Suceava în următorii ani. Cătălin Nechifor a declarat că are un proiect pentru judeţul Suceava pentru următorii patru ani, care va însemna un nou start pentru suceveni, plecând de la normalitate, transparenţă, decizii asumate în comun şi de la „obiective generale pe care să ni le asumăm împreună”.
Noul şef al administraţiei judeţului a spus că vrea să marcheze într-un fel special ziua în care a preluat mandatul, dând citire poveştii vieţii Sfântului Mucenic Iulian din Tars, sărbătorit în calendarul ortodox în data de 21 iunie 2012, cel care şi-a păstrat credinţa deşi a fost torturat, ameninţat şi îmbiat cu tot felul de cadouri de către romani.
Nechifor: Mi-aş fi dorit să-i strâng mâna bărbăteşte lui Gheorghe Flutur
Cătălin Nechifor a ţinut să sublinieze faptul că şi-ar fi dorit ca ceremonia de ieri fie avut loc şi în prezenţa fostului preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur. „Aş fi dorit să putem face într-adevăr un transfer de putere normal, decent, european. Din păcate domnul Gheorghe Flutur, până mai acum câteva minute preşedinte al CJ Suceava, nu a putut fi prezent, pentru că e prins cu treburi politice la Bucureşti. Aş fi dorit să-i strâng mâna bărbăteşte, să-i doresc sănătate şi să plecăm într-un nou început. Dar nu a fost să fie”, a spus Nechifor. El a arătat însă că, avându-i alături pe premierul României, pe primarii suceveni şi pe şefii de instituţii, va putea să preia „această sarcină administrativă şi politică pentru a o duce mai departe”.
Noul preşedinte al CJ Suceava a declarat că nu intenţionează să oprească investiţiile importante pentru judeţul Suceava, solicitând sprijin premierului pentru şoseaua de centură a Sucevei, pentru modernizarea a trei drumuri naţionale şi a aeroportului Suceava. El a mai spus că una dintre preocupările sale este deblocarea proiectului „Utilităţi şi mediu”, acest lucru fiind posibil prin parteneriat public-privat.
„Avem pentru fiecare localitate stabilit deja ceea ce înseamnă preocupări, dorinţe şi aspiraţii. Avem planul de bătaie, componenta strategică pentru dezvoltare, avem însă nevoie de suportul Guvernului, avem nevoie de sprijin extern, de suport de la nivelul UE, pentru că dezvoltarea fără fonduri europene şi fonduri structurale nu mai poate fi gândită astăzi, în 2012”, a mai spus Nechifor.
El i-a transmis lui Victor Ponta că are nevoie de o acţiune fermă pentru „ceea ce s-a întâmplat în unele localităţi, acolo unde au fost semnalate manipulări, încercări de fraudă electorală şi intimidări”.
Nu în ultimul rând, Cătălin Nechifor a solicitat sprijin de la Guvern şi Ministerul Sănătăţii pentru eradicarea focarelor de meningită din judeţul Suceava. „Acţionăm împreună cu instituţiile care fac parte din structura de urgenţe, lucrăm bine, dar mă tem că acest focar poate fi scăpat de sub control şi vă cer categoric ajutorul”, a mai spus Nechifor.
El şi-a încheiat discursul ţinând să-i ureze „La mulţi ani!” fostului premier Adrian Năstase, a cărui zi de naştere este astăzi, 22 iunie.
Victor Ponta: Voi merge până la capăt în bătălia pentru recâştigarea normalităţii vieţii noastre
În discursul său, premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze că a ţinut să fie prezent în mod special la învestitura lui Cătălin Nechifor în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, pentru că „Suceava este un judeţ special pentru întreaga ţară şi pentru mine în mod special. Este un judeţ pe care îl respect şi pe care îl iubesc foarte mult”.
Ponta a venit la Suceava vizibil afectat de evenimentele din noaptea de miercuri spre joi, atunci când fostul premier Adrian Năstase a vrut să se sinucidă după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa să-i comunice faptul că a fost condamnat la închisoare cu executare.
„Am spus da, o să vin la Suceava, pentru că astăzi, mai mult decât niciodată în viaţa mea, sunt hotărât să merg împreună cu dumneavoastră, cu toţi românii, până la capăt în bătălia pentru a recâştiga normalitatea vieţii noastre, pentru a dovedi că ultimii ani, ultima noapte sau ultimele zile, ura, dezbinarea, răzbunarea, şantajul, au fost regulile care ne-au marcat viaţa”, a spus Ponta.
El a arătat că are obligaţia, ca prim-ministru al României, ca om care s-a născut şi vrea să trăiască în România şi care vrea să îşi vadă copiii crescând în România, să meargă până la capăt „şi să ne recâştigăm o viaţă normală”.
Premierul a subliniat că atât el, cât şi foarte mulţi români au avut sentimentul că după data de 10 iunie, populaţia a privind această ultimă perioadă ca pe o „recâştigare a optimismului şi a speranţei că putem să mergem pe un drum al normalităţii”.
Ponta: La ură nu trebuie să răspunzi cu ură
Victor Ponta a mai spus că „putem să lăsăm în urmă ce ne-a dezbinat. Împreună putem să reconstruim o ţară distrusă de minciună, de ură şi de dezbinare. În ultimele zile mi s-a dovedit că am fost poate prea optimist: răul are multe feţe şi bătălia noastră este departe de a se fi încheiat. Nimic însă, absolut nimic, nu mă va convinge că trebuie să folosim aceleaşi arme. Nimic nu mă va convinge că la minciună trebuie să răspunzi cu minciună, că la ură trebuie să răspunzi cu ură, că la dezbinare trebuie să răspunzi cu dezbinare”. Ponta a mai precizat că este datoria lui să nu se oprească din drum, dar nici să folosească armele pe care le acuză la alţii.
„Cred că nu trebuie să creez noi răni, ci cred că trebuie să ajut să le vindecăm pe cele deja deschise. Cred că nu trebuie să creez noi dezbinări şi noi falii între noi, ci trebuie să fac tot ce ţine de mine ca să închid aceste lucruri care ne-au despărţit. Şi cred că împreună cu cei mai mulţi dintre români putem să mergem pe un drum al capacităţii noastre de a ne purta ca oameni. Şi vreau să spun un lucru. Noaptea trecută m-am purtat ca un om. Şi nu o să regret acest lucru şi este un drept la care ţin cel mai mult pe lume, mai mult decât la orice funcţie, de a rămâne om, care are sentimente, emoţii şi care trebuie să rămână om, indiferent de o funcţie pe care o ocupă temporar în mod sigur”, a mai declarat Ponta. El a subliniat că în calitate de premier nu va comenta deciziile justiţiei, însă este de părere că nu se poate conduce o ţară „dacă te gândeşti cum să-ţi distrugi adversarul”.
„Nu poţi să conduci o ţară dacă te gândeşti numai cum să-i ameninţi pe cei care într-un anumit moment gândesc sau acţionează diferit decât tine. Aşa încât ţin la calitatea mea de om înainte de orice. Ţin şi vă rog să rămâneţi oameni înainte de orice. Te rog, Cătălin, să rămâi om, pentru că funcţia de preşedinte ţi-a fost acordată de oameni, şi-ţi va fi luată de oameni dacă nu ţi-o exerciţi aşa cum se aşteaptă ei de la tine”, a mai declarat Victor Ponta.
(22 iun 2012, 11:18:56