Dosarul femeii care a fost stropită cu acid sulfuric, în decembrie 2009, în plină zi, în centrul municipiului Rădăuţi, de un individ rămas neidentificat şi până în ziua de astăzi, a fost trimis recent la Bucureşti, la cererea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Potrivit unor surse judiciare, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut strămutarea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, la solicitarea Elenei Bilibou (39 de ani), victima acestui cumplit atac, care a rămas oarbă, cu chipul desfigurat.
Elena Bilibou a acuzat faptul că ancheta a bătut pasul pe loc, iar după aproape trei ani de la atacul care i-a distrus viaţa, atacatorul nu a fost identificat.
Poliţiştii au întocmit la acea vreme un portret robot, însă conturul desenat al feţei agresorului nu a ajutat la nimic.
De cealaltă parte, anchetatorii au susţinut că femeia stropită cu acid a refuzat să colaboreze, presupunând că Elena Bilibou l-a văzut pe atacator şi ar putea oferi date şi semnalmente care ar putea duce la identificarea acestuia.
Femeia declara că cel care i-a aruncat substanţa chimică în faţă era un afacerist rădăuţean, proprietarul unei firme de transport, cu care se judeca de mai mulţi ani pentru un apartament.
Poliţiştii susţin că au verificat posibila implicare a afaceristului respectiv în atacul mafiot comis asupra femeii şi că respectiva ipoteză nu se confirmă.
Înainte de atacul cu acid, i-au dat foc la maşină
Terifiantul atac s-a petrecut în după-amiaza zilei de 17 decembrie 2009. Câţiva martori oculari ai atacului comis asupra Elenei Bilibou au susţinut că agresorul ar fi un tânăr de aproximativ 20 de ani, iar pe baza semnalmentelor oferite de aceştia, poliţiştii au întocmit şi un portret robot.
Administrator al unei agenţii loto în Rădăuţi, Elena Bilibou s-a ales cu arsuri pe faţă, gât, mâini şi partea superioară a toracelui.
Şi-a pierdut vederea şi a suferit mai multe intervenţii chirurgicale la clinici din ţară şi străinătate.
În noaptea de 2/3 august 2009, Elena Bilibou a trecut printr-o altă experienţă traumatizantă, persoane necunoscute dându-i foc la Mercedes-ul parcat în faţa blocului în care locuieşte.
În incendiu, pe lângă maşina distrusă în proporţie de 60% (pagube estimate la 27.000 de lei), au fost afectate şi alte două maşini din parcare.
Indivizii care au pus incendiul au rămas şi ei neidentificaţi.
Ipotezele anchetatorilor: scandal amoros sau “datorii” neplătite ale soţului interlop
Mobilul atacului din decembrie 2009 a rămas şi el o necunoscută.
Anchetatorii au exclus varianta unui atac la întâmplare şi sunt convinşi că Elena Bilibou a fost ţinta clară a unui scenariu mafiot.
Ceea nu au reuşit încă judiciariştii să afle este motivul pentru care cineva a pus la cale un plan atât de diabolic, pentru a se răzbuna pe Elena Bilibou.
Din ultimele date pe care le-am obţinut de la anchetatori, erau luate în calcul două ipoteze: cea a unui scandal amoros ori cea a unor datorii mai vechi ale soţului intelop al victimei.
Elena Bilibou era căsătorită la vremea atacului cu Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis “Macrina”, individ care în acea perioadă era arestat în Germania.
Acelaşi individ a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, la începutul lui 2008, într-un dosar de contrabandă, în care erau implicaţi şi poliţişti de frontieră şi vameşi, care au lăsat să treacă tiruri întregi cu ţigări din Ucraina în România.