Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 21 iun 2012 - Anul XVII, nr. 142 (5047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nelămuriri

Enoriaşi din Grămeşti, nemulţumiţi de mutarea unor călugări de la o mănăstire din Siret pe care aceştia o frecventează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi enoriaşi din Grămeşti sunt nemulţumiţi că obştea de călugări care slujeşte de aproape doi ani la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, aşezământ monahal care aparţine de oraşul Siret, construit la limita cu comuna Grămeşti, ar putea fi înlocuită cu alţi călugări aduşi de la o mănăstire din judeţ.

Oamenii ne-au spus ieri că sunt foarte ataşaţi de călugării care slujesc la această mănăstire, pe care ei o frecventează, fiindu-le mai aproape de casă, şi că nu înţeleg de ce aceştia vor fi trimişi, după spusele lor, înapoi la o mănăstire din Doroteia, de unde, de fapt, au fost aduşi acum doi ani. Singura explicaţie pe care oamenii au primit-o de la călugări a fost că trebuie să facă „ascultare”.

 

Conflict

„Gurile rele” spun că unul dintre oamenii care au ajutat la ridicarea mănăstirii ar fi acum nemulţumit de călugări şi că i-ar fi reclamat la Arhiepiscopie. Pentru stingerea unui presupus conflict între cele două părţi, slujitorii mănăstirii, pe de o parte, şi unul dintre „sponsori”, de cealaltă parte, o soluţie luată de superiorii bisericii ar putea fi şi înlocuirea obştii de călugări actuală cu alţi călugări, aduşi de la o altă mănăstire.

Una dintre enoriaşele nemulţumite ne-a declarat că „pământul de sub biserică a fost donat de un alt om din satul Grămeşti, dar Gheorghe B. a cumpărat pământ pe lângă mănăstire... Tot este al lui şi acum se ia de călugări. Călugării nu ne-au spun nimic. Acest Gheorghe vrea să fie administratorul bisericii, cu tot ceea ce se strânge la biserică de la oameni. A umblat prin sat, a adunat bani de la lume... Nu zic, poate a dat şi la mănăstire, dar să nu se ia de călugări. Doi călugări sunt plecaţi. Au mai rămas trei, şi acuma noi am auzit că vor pleca şi aceştia şi vor fi aduşi alţii”.

 

Nicolae Horga: „Mănăstirea este sub directa îndrumare a episcopului locului. Nu este parohie”

Pentru că ei nu le-au găsit nici un cusur călugărilor, credincioşii au cerut ieri o întrevedere cu ÎPS Pimen, la sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru a clarifica situaţia celor cinci călugări, care slujesc la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Siret, unde ei merg în fiecare duminică. Grupul de nemulţumiţi s-a întâlnit, în sala de conferinţă a Arhiepiscopiei, cu ÎPS Pimen, care le-a sugerat oamenilor să lase o sesizare scrisă, pentru a se putea face o „cercetare” la faţa locului.

Inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Nicolae Horga, ne-a spus ieri că la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siret Arhiepiscopia îşi doreşte să facă un cămin pentru copii cu handicap.

„Mănăstirea este sub directa îndrumare a episcopului locului. Nu este parohie. Printre cei care au ajutat la ridicarea acestei mănăstiri sunt şi credincioşi din Grămeşti. Ei sunt ataşaţi de călugării care slujesc acolo, dar în momentul în care există un conflict între unul dintre cei care au ajutat la ridicarea mănăstirii şi obştea de călugări, ÎPS Pimen a spus că este corect, legal şi creştineşte ca fiecare nemulţumire a credincioşilor cu privire la conflictul de la mănăstire să se facă în scris. Pe baza acestei sesizări scrise, ÎPS Pimen va trimite pe cineva să cerceteze la mănăstire. Cel care răspunde de schituri şi mănăstiri este exarhul mănăstirilor. El merge la faţa locului, şi dacă nu reuşeşte să găsească o soluţie, atunci poate să intervină ÎPS Pimen la faţa locului sau invitând ambele părţi la o confruntare directă”, a explicat inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei.

 

Sesizare scrisă, la care se aşteaptă un răspuns

Părintele Horga a completat că „oamenii nemulţumiţi nu au răbdare. Au venit o singură dată la Arhiepiscopie, fără o sesizare scrisă, şi au cerut ca vechii călugări să rămână la mănăstire. Vor ca într-o singură zi să se rezolve problema solicitată. Pot să vă spun că Înaltul le va rezolva pe toate cu înţelepciune, mai ales că acolo şi-a propus să facă un aşezământ pentru copii cu handicap. Dacă Înaltul şi-a propus acest lucru, înseamnă că este o prioritate şi va realiza acest centru. Se ştie că printre priorităţile Înaltului Pimen sunt conservarea şi păstrarea monumentelor istorice şi ajutorarea bătrânilor şi copiilor. Problema de la mănăstire va fi rezolvată, dar trebuie răbdare”.

Între timp, oamenii din Grămeşti au depus la sediul Arhiepiscopiei Sucevei o sesizare scrisă cu nemulţumirile lor. Ei aşteaptă un răspuns, o rezolvare la problema care-i macină de câteva zile.

 

Adrian Popoiu: O decizie luată de ÎPS Pimen trebuie respectată

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, ne-a spus că a primit câteva telefoane de la persoane din grupul nemulţumiţilor, cu rugămintea de a interveni pentru ca slujitorii Domnului, călugării, să rămână la mănăstirea din Grămeşti. Adrian Popoiu le-a răspuns şi lor, ca şi nouă, că „o decizie luată de ÎPS Pimen, de Arhiepiscopia Sucevei, trebuie respectată, mai ales că mănăstirea nu ne este subordonată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Enoriaşi din Grămeşti, nemulţumiţi de mutarea unor călugări de la o mănăstire din Siret pe care aceştia o frecventează.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Enoriaşi din Grămeşti, nemulţumiţi de mutarea unor călugări de la o mănăstire din Siret pe care aceştia o frecventează4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Biserica obstiii...! trimis de
(21 iun 2012, 12:09:36
Acest asezamant monahal... a venit ca o gura de oxigen...ptr credinciosii adevarati din zona, era singurul loc unde se putea merge cu inima si sufletul deschis, un loc unde nu se cer bani, unde nu se face politica...iar spiritul...crestin ortodox...te intampina prin linistea eterica...care te inconjoara..... Nu scunosc motivele...conflictului, nu-mi permit sa comentez... Insa prea sfintii parinti calugari...au rusit...sa-si apropie comunitatea, sa " patrunda"...in tainele ei...sa respecte si sa se faca respectati. iar acest lucru...nu-i de ici de colo. Credem ca Inalt prea Sfintia sa....Pimen, va tine cont de dorinta urbiei, va trece cu vederea..... provocatorii si impostorii, care doresc instabilitate si haos,...si va face ceea ce-i de facut. Asa sa ne(-i ) ajute D-zeu... Lasati-ne preotii calugari...caci deja-s ai nostri... Luati-l pe asazisul ctitor si duceti-l la un schit...prin muntii...fagaras...va rugammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
2.   Comentariu trimis de
(21 iun 2012, 14:30:52
Ai mare dreptate CRISTIDEDINVALE,LA MANASTIREA ACESTA ESTE CA RAIUL PE PAMANT, daca vii aici la slujbele Sfantului Maslu o data, cu mare drag apoi reviii...
Cel care a pornit manastirea, adica Gheorghe B. a donat pamantul, dar in schimbul acesta el s-a gandit ca acesti calugari ii vor fi lui pe post de argati,adica: ei sunt pusi sa-i mulga vacile, sa-i hranesca porcii,sa-i praseasca, sa-i faca lui toate treburile , iar el sa i-a banii pe care acesti ii primesc de la enoriasi sa-i administreze in scopuri personale. Oare afacerile ilegale pe care el si familia lui le-au facut ani de zile nu i-au fost indeajuns? Nu-i ajunge ca l-a batut Dumnezeu cu un copil handicapat, un nepot autist si sotia bolnava de cancer? de ce nu vede ca l-a batut Dumnezeu destul?Stie Prea Sfintia Sa Pimen ca Gheorghe B a fost la nebuni?Dar el provine dintr-o familie de pocaiti si de aceea nu are credinta.
Calugarii slujesc seara de seara, noaptea la lumina lumanarilor, nu au curent electric, nu au acte doveditoare pentru a-si trage curent, muncesc toata ziua,au facut aproape tot exteriorul bisericii, se roaga pentru noi cei de aici, caci oamenii de aici nu au uitat ca acum doi ani erau loviti de inundatii, iar rugaciunile lor poate ne vor mai feri de atatea pericole care ne pasc.
DOAMNE AJUTA-NE SA NE RAMANA MACAR ACEASTA BISERICA INTACTA, SA AVEM UNDE MERGE.
3.   Ba nu-i adevărat! trimis de
(21 iun 2012, 15:19:01
Cel mai sfânt loc din zonă este la Alunelu, la biserica Sf.Ioan Botezătorul.
Acolo păstorește cel mai „charic„ preot din tot Bizanțul. De fapt e puțin spus preot, știindu-se că aceasta este o titulatură rezervată corpului sacerdotal DEDICAT misiunii de păstorire a sufletelor.
Așa că, măi grămeșteni păcătoși, dacă vreți să vă spovediți într-un loc „binecuvântat” de Domnul Zeu al lui Petrea Sidorovici prea-guralivul informator, sunteți așteptați la Alunelu de către un derbedeu camuflat în straie de popă, cu față de bufniță surprinsă la f***t ziua în amiaza mare.
Tipul respectă întru totul jurământul de sărăcie așa că slujbele vor fi taxate DOAR cu acte notariale de donație a averilor voastre către bunăstarea bufniței și a preacurvioșeniei sale consoarte catolic-poloneze.
DIXI! fraierilor din Grămești.

4.   Numai minciuni... trimis de
(21 iun 2012, 15:20:47
Deşi s-a atras atenţia I.P.S. Pimen că acel Gh. B. nu este stabil psihic, a continaut demersurile pentru o aşa zisă mănăstire la Grămeşti, de parcă nu ar fi destule în judeţ care ar putea să îngrijească copii bolnavi: Putna, Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ cu maici filosoafe,Teodoreni, etc.etc. Cât despre grija de monumentele istorice mai va! În concepţia Înaltului numai unele sunt monumente istorice cele ale mănăstirilor şi cele din Suceava. Restul ? Dumnezeu cu mila şi ostenelile preoţilor de mir. Vă rog să vedeţi nr. I/2012 din revista "Candela" şi să constataţi bătaia de joc pe care o face I.P.S. de preoţii de mir cinstiţi, care lucrează într-adevăr pentru biserică.La Grămeşti sunt două parohii, cu doi preoţi vrednici pe care I.P.S. nu-i suportă pentru că au curajul de a spune adevărul şi nu se ocupă cu linsul. Nădăjduiesc că păr. Tomaziu, din vechea familie preoţească dorohoiană, va fi înţelep ca întotdeauna şi va explica credincioşilor că mănăstirea lor este ilegală, nu a fost întemeiată cu aprobarea Sfântului Sinod, în faţa căruia ierarhul şi ciracii lui de la Arhiepiscopie ar trebui să răspundă pentru astfel de abuzuri.
5.   NEBUNIA trimis de
(21 iun 2012, 17:42:11
Bine ai zis Dragomire, dar trebuie sa stie lumea ca ficele acestui nebun sunt cautate de Interpol pentru trafic cu droguri, si din cate stiu mai trimit si ele bani ,,curati,, pentru zidirea manastirii. Pimen nu se uita la aceste lucruri ? Si inca ceva, daca ,,nebunului,, i se pune pata si face, in nebunia lui, o crima ? Ce vor zice atunci cei de la Suceava ? Si asa imaginea Bisericii arata cum arata datorita cretinismului mai marilor prelati. M-am gandit sa fac si eu o manastire particulara, poate ma mantuiesc si eu mai repede, si nu astept la coada. Oricum cei care merg la manastire s-au rupt de biserica localitatii lor, si asta din mandrie si din lasitate. Au uitat de biserica unde s-au botezat,unde s-au cununat, au uitat de preotul de mir, care se osteneste cateodata mai mult decat un calugar, pentru ca da piept cu toate greutatile zilei si lui nu-i vine nimic asa stand degaba. Mergeti si plangeti la cei mai mari ai bisericii, ca bietul calugar, care a voit sa se nevoiasca de bunavoie, e prigonit, e maltratat, de un NEBUN !?! Sa-si vada de rugaciunile lor si sa nu prosteasca oamenii, facand acele fete schimonosite, cersind credinta naivilor.
6.   Vere Nicu trimis de
(21 iun 2012, 20:25:03
Ai dreptate! Mucenicia zilelor de pe urmă, nu este a călugărilor, ci a preoţilor de mir.Călugării de astăzi: a) au salarii; b) mâncare gratuită; c) încălzire gratuită; d) întreţinere gratuită; e) maşini proprietate personală; f) unii au case de vacanţă; g) paşapoarte pline de excursii duhovniceşti pe toate continentele.h) slujesc numai când au chef; Are curaj I.P.S. Pimen , de exemplu, să spună de ce călugării de la Sf. Ioan sunt plătiţi de Arhiepiscopie din contribuţiile preoţilor de mir ?
II. Preotul de mir: a) cei mai mulţi nu au contribuţie de salarizare de la stat; b) chiar dacă nu realizeaza salariu trebuie să plătească CAS, Somaj, Sănătate etc.c) trebuie să asigure întreţinerea bisericii şi a casei parohiale;d) slujeşte cu timp şi fără timp în parohie chiar dacă este bolnav sau flămând; e) are copii de întreţinut pe care trebuie să-i crească în duh creştin şi românesc; f) are o soţie care, de cele mai multe ori este dată afară cu ocazia restructurărilor pe motiv că "are popa bani". g) preotul de mir plăteşte: fond eparhial; fond protopopesc; fond Filantropia (pe lângă întreţierea unor nevoiaşi din parohie), abonamente, asigurarea bunurilor, fond Basarabia; fond Catedrala mântuirii lui Daniel; electricitate, furnituri birou, reparaţii ocazionale etc.etc. Are un călugăr astfel de obligaţii ? Nu!
6.1  RE: Vere Nicu trimis de
(21 iun 2012, 23:14:09
Domnule,daca este asa de rentabil,de ce nu va calugariti si dumneavoastra?
6.2  RE: Vere Nicu trimis de
(21 iun 2012, 23:28:41
Sau dupa 2 casatorii nu mai puteti fi calugar?!
7.   Pt Vere Nicu si ALBU DRAGOMIR trimis de
(22 iun 2012, 08:36:44
Ce se mai ostenesc preotii de mir din acea localitate,masini de 20000 de euro,le schimba des, plozi rasfatati si cu aere de mare vedete,nevestele numai a preotese nu arata,parca-s staruri de cinema. Mai merg si la rusi acei asa zisi preoti de mir, ca putina bisnita nu strica........
Am vazut la alte parohii unde Preotesele sunt mai smerite,fara manichiura, cu capul acoperit,care canta si la strana,participa activ la viata comunitatii.
La Gramesti popesele se plimba doar in masini, asteapta de hram, de Sf. Apostoli Petru si Pavel sa le faca mancare bietele taranci, iar popii isi aduc doar invitatii si petrec.
SDunt mai multe de spus,dar nu e momentul,de aceea merg atatia la pocaiti, acei satanisti nu se urasc intre ei ca noi ortodocsii,ei se atrag intre ei.
La noi insa chiar preotii de mir care cer toata ziua bani,aia te gonesc de la Sf Biseruica
8.   Be he heeee!(Ptiu drace!) trimis de
(23 iun 2012, 21:06:47
Dar branza de la calugari va place,nu?Pofta buna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei