Mai mulţi enoriaşi din Grămeşti sunt nemulţumiţi că obştea de călugări care slujeşte de aproape doi ani la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, aşezământ monahal care aparţine de oraşul Siret, construit la limita cu comuna Grămeşti, ar putea fi înlocuită cu alţi călugări aduşi de la o mănăstire din judeţ.
Oamenii ne-au spus ieri că sunt foarte ataşaţi de călugării care slujesc la această mănăstire, pe care ei o frecventează, fiindu-le mai aproape de casă, şi că nu înţeleg de ce aceştia vor fi trimişi, după spusele lor, înapoi la o mănăstire din Doroteia, de unde, de fapt, au fost aduşi acum doi ani. Singura explicaţie pe care oamenii au primit-o de la călugări a fost că trebuie să facă „ascultare”.
Conflict
„Gurile rele” spun că unul dintre oamenii care au ajutat la ridicarea mănăstirii ar fi acum nemulţumit de călugări şi că i-ar fi reclamat la Arhiepiscopie. Pentru stingerea unui presupus conflict între cele două părţi, slujitorii mănăstirii, pe de o parte, şi unul dintre „sponsori”, de cealaltă parte, o soluţie luată de superiorii bisericii ar putea fi şi înlocuirea obştii de călugări actuală cu alţi călugări, aduşi de la o altă mănăstire.
Una dintre enoriaşele nemulţumite ne-a declarat că „pământul de sub biserică a fost donat de un alt om din satul Grămeşti, dar Gheorghe B. a cumpărat pământ pe lângă mănăstire... Tot este al lui şi acum se ia de călugări. Călugării nu ne-au spun nimic. Acest Gheorghe vrea să fie administratorul bisericii, cu tot ceea ce se strânge la biserică de la oameni. A umblat prin sat, a adunat bani de la lume... Nu zic, poate a dat şi la mănăstire, dar să nu se ia de călugări. Doi călugări sunt plecaţi. Au mai rămas trei, şi acuma noi am auzit că vor pleca şi aceştia şi vor fi aduşi alţii”.
Nicolae Horga: „Mănăstirea este sub directa îndrumare a episcopului locului. Nu este parohie”
Pentru că ei nu le-au găsit nici un cusur călugărilor, credincioşii au cerut ieri o întrevedere cu ÎPS Pimen, la sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru a clarifica situaţia celor cinci călugări, care slujesc la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Siret, unde ei merg în fiecare duminică. Grupul de nemulţumiţi s-a întâlnit, în sala de conferinţă a Arhiepiscopiei, cu ÎPS Pimen, care le-a sugerat oamenilor să lase o sesizare scrisă, pentru a se putea face o „cercetare” la faţa locului.
Inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Nicolae Horga, ne-a spus ieri că la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siret Arhiepiscopia îşi doreşte să facă un cămin pentru copii cu handicap.
„Mănăstirea este sub directa îndrumare a episcopului locului. Nu este parohie. Printre cei care au ajutat la ridicarea acestei mănăstiri sunt şi credincioşi din Grămeşti. Ei sunt ataşaţi de călugării care slujesc acolo, dar în momentul în care există un conflict între unul dintre cei care au ajutat la ridicarea mănăstirii şi obştea de călugări, ÎPS Pimen a spus că este corect, legal şi creştineşte ca fiecare nemulţumire a credincioşilor cu privire la conflictul de la mănăstire să se facă în scris. Pe baza acestei sesizări scrise, ÎPS Pimen va trimite pe cineva să cerceteze la mănăstire. Cel care răspunde de schituri şi mănăstiri este exarhul mănăstirilor. El merge la faţa locului, şi dacă nu reuşeşte să găsească o soluţie, atunci poate să intervină ÎPS Pimen la faţa locului sau invitând ambele părţi la o confruntare directă”, a explicat inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei.
Sesizare scrisă, la care se aşteaptă un răspuns
Părintele Horga a completat că „oamenii nemulţumiţi nu au răbdare. Au venit o singură dată la Arhiepiscopie, fără o sesizare scrisă, şi au cerut ca vechii călugări să rămână la mănăstire. Vor ca într-o singură zi să se rezolve problema solicitată. Pot să vă spun că Înaltul le va rezolva pe toate cu înţelepciune, mai ales că acolo şi-a propus să facă un aşezământ pentru copii cu handicap. Dacă Înaltul şi-a propus acest lucru, înseamnă că este o prioritate şi va realiza acest centru. Se ştie că printre priorităţile Înaltului Pimen sunt conservarea şi păstrarea monumentelor istorice şi ajutorarea bătrânilor şi copiilor. Problema de la mănăstire va fi rezolvată, dar trebuie răbdare”.
Între timp, oamenii din Grămeşti au depus la sediul Arhiepiscopiei Sucevei o sesizare scrisă cu nemulţumirile lor. Ei aşteaptă un răspuns, o rezolvare la problema care-i macină de câteva zile.
Adrian Popoiu: O decizie luată de ÎPS Pimen trebuie respectată
Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, ne-a spus că a primit câteva telefoane de la persoane din grupul nemulţumiţilor, cu rugămintea de a interveni pentru ca slujitorii Domnului, călugării, să rămână la mănăstirea din Grămeşti. Adrian Popoiu le-a răspuns şi lor, ca şi nouă, că „o decizie luată de ÎPS Pimen, de Arhiepiscopia Sucevei, trebuie respectată, mai ales că mănăstirea nu ne este subordonată”.
(21 iun 2012, 12:09:36