Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă sucevenilor să evite scăldatul în locuri neamenjate în aceste zile caniculare. „Ţinând cont de evoluţia focarului de meningita acută virală, boală cu sezonalitate primăvară–toamnă, când temperaturile ridicate favorizează transmiterea şi proliferarea enteroviruşilor, recomandăm o atenţie deosebită pentru respectarea igienei personale şi de grup, consumului de apă din surse autorizate, spălarea fructelor şi a legumelor şi evitarea scăldatului în locuri neamenajate”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
De asemenea, în aceste zile caniculare, reprezentanţii DSP recomandă populaţiei să evite pe cât posibil expunerea la soare între orele 11:00-18:00, să regleze aparatele de aer condiţionat la o temperatură cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală şi să folosească ventilatoarele doar dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.
Consumul de lichide, obligatoriu în zilele caniculare
Populaţiei i se mai recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să facă duşuri călduţe, fără să se şteargă de apă, să bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. „Nu consumaţi alcool, evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă”, se mai arată în comunicatul DSP cu recomandările către populaţie pe perioada caniculei.
Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sugarii trebuie alăptaţi de câte ori aceştia o solicită. Copiii trebuie îmbrăcaţi lejer şi nu vor fi scoşi din casă decât în afara perioadelor caniculare şi cu capul acoperit, acestea fiind doar câteva dintre sfaturile pentru cei mici.
Persoanelor vârstnice, DSP le recomandă să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să se hidrateze corespunzător, să consume fructe şi legume proaspete, să nu consume cafea şi alcool, să nu iasă afară în orele caniculare. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului.