La Hanul Domnesc din municipiul Suceava s-a desfăşurat, sâmbătă şi duminică, Festivalul Naţional „Zilele Vânătorii”, eveniment organizat în cadrul proiectului intitulat „Muzeul Etnografic Hanul Domnesc - Istorie şi legendă”, în care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are calitatea de autoritate de management.
Atmosferă de sărbătoare cu specific vânătoresc
Festivalul, organizat de Fundaţia Culturală Artex şi Muzeul Bucovinei, a oferit publicului sucevean un weekend cinegetic cu personaje costumate adecvat, muzică de petrecere, expoziţie de trofee, proiecţii de film documentar şi degustare de preparate vânătoreşti.
Fundaţia Culturală Artex, cea care, în colaborare cu Muzeul Satului Bucovinean, a organizat în luna februarie a acestui an, în incinta muzeului în aer liber de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, evenimentul cu genericul „Nunta în Bucovina”, şi-a mobilizat echipa de colaboratori, creând o atmosferă de sărbătoare cu specific vânătoresc.
Degustarea preparatelor culinare pregătite în „Atelierul de gătit”
Pe parcursul celor două zile, vizitatorii Hanului Domnesc (unul dintre cele mai vechi imobile civile din municipiul Suceava, construit în cea de-a doua jumătate a sec. al XVII-lea, care, în perioada ocupaţiei habsburgice, a avut destinaţia de casă de vânătoare a familiei imperiale) au petrecut în perimetrul îngrădit al Secţiei de etnografie a Muzeului Bucovinei, urmărind programul artistic prezentat pe scena amenajată în curtea interioară şi aşteptând cu nerăbdare degustarea preparatelor culinare pregătite în „Atelierul de gătit”.
Dacă sâmbătă oferta a constat, după aperitivul cu mezeluri vânătoreşti, în tocăniţă de căprioară cu hribi, duminică, maistrul bucătar Ovidiu Procopeţ (de la Cabana „Căprioara”) a preparat o mâncărică de iepure sălbatec cu mămăligă.
O mie de participanţi, pe parcursul a două zile
Gazda şi prezentatorul evenimentului a fost actorul şi regizorul Liviu Manoliu, de la Teatrul Naţional din Iaşi. Momentele artistice, de la cele recitative („Moartea căprioarei”), la cele muzicale (Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava), vinul servit în căni de lut, proiecţiile de film documentar şi expoziţia cu trofee de vânătoare au întregit atmosfera weekendului cinegetic, la care au participat, pe parcursul celor două zile (conform datelor oferite de organizatori, având ca bază materialele promoţionale distribuite la intrarea în incinta muzeului) circa o mie de persoane.