Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a cerut tuturor farmaciilor din judeţ ca până la 1 iulie să aibă posibilitatea tehnică necesară pentru a putea prelua reţete în format electronic. „De la 1 iulie 2012 toate farmaciile vor fi obligate să aibă posibilitatea tehnică de a putea prelua şi reţetele electronice. Începând cu 30 aprilie au fost puse la dispoziţia producătorilor de aplicaţii informatice din domeniul medical informaţiile tehnice necesare pentru adaptarea aplicaţiilor de raportare la realităţile noului sistem, pe site-ul CNAS, www.cnas.ro. Începând cu 1 iunie a fost instalat şi expus către aceiaşi producători de aplicaţii un mediu experimental de lucru prin intermediul căruia aceştia să îşi poată verifica aplicaţiile în condiţii reale de funcţionare”, a declarat preşedintele CAS Suceava, Victor Cristi Bleorţu.
Până la sfârşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică, pe formular tipizat, va coexista cu cea electronică.
Mai precis, dacă medicul prescriptor este conectat la internet, atunci va avea posibilitatea să prescrie electronic, iar dacă din varii motive, în acel moment, nu are conexiune de internet în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul clasic, pe formular tipizat, respectând legislaţia în vigoare privind modul de prescriere.
Medicii şi farmaciştii, instruiţi de CAS
Introducerea reţetei electronice va contribui la creşterea calităţii actului medical de prescripţie prin programul de prescriere asistată a medicaţiei, reducându-se considerabil riscul de eroare pe parcursul înscrierii medicaţiei recomandate.
Conducerea CAS Suceava a precizat că asiguraţii trebuie să ştie câteva informaţii importante legate de reţeta electronică. Astfel, formularul de reţetă primit de la medicul prescriptor nu trebuie îndoit sau mototolit, cel puţin în zona codului de bare 2d, pentru a putea fi citit în farmacie. Dacă farmacia nu are temporar acces on-line, trebuie să meargă la o altă farmacie, care are legătură prin internet cu sistemul CNAS, deoarece farmaciile nu au voie să elibereze medicamente compensate de CNAS atunci când sunt off-line. Dacă reţeta i-a fost eliberata de medic în regim off-line (clasic, pe formular tipizat), introducerea şi validarea reţetei se va face la farmacie.
„Cozile din farmacii se vor reduce vizibil, datorită faptului ca marea majoritate a reţetelor se vor descărca prin simpla scanare a codului de bare 2d, fără ca farmacistul să mai introducă reţeta manual”, a mai declarat preşedintele CAS, Cristi Bleorţu.
În această perioadă, conducerea CAS va organiza întâlniri cu medicii prescriptori, medici de familie, specialişti şi medici din spitale şi farmacişti, pentru a le aduce la cunoştinţă informaţiile pe care le avem referitor la prescrierea electronică.