În 14 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, cursurile vor fi suspendate începând de luni, din cauza focarului de meningită acută virală izbucnit în ultima săptămână printre preşcolari, elevi şi cadre didactice.
Programul şi activităţile şcolare din cele 14 unităţi se suspendă în vederea efectuării unei curăţenii şi dezinfecţii generale, operaţiuni ce nu pot fi realizate în prezenţa elevilor. Decizia aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă Suceava, care s-a întrunit ieri şi a hotărât să suspende orele în şase grădiniţe şi opt şcoli generale.
Grădiniţa Nr.6 Burdujeni - sat, Grădiniţa Nr. 9 „Prichindelul”, Grădiniţa „Ţăndărică”, Grădiniţa „Plutoniţa”, Grădiniţa „Guliver”, Suceava şi Grădiniţa „Neghiniţă”, Suceava vor fi închise luni pentru efectuarea dezinfecţiei. 1.358 de preşcolari, din cele şase unităţi de învăţământ menţionate, vor sta acasă.
De asemenea, de luni se închid Şcoala Nr. 11 „Miron Costin” din Suceava, şcolile cu clasele I-VIII Nr. 3, 4, 6 şi 7 din Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII Doroteia, Frasin, Şcoala cu clasele I-VIII Berchişeşti şi Şcoala cu clasele I-VIII Pâraie, Mălini. 1.963 de elevi din aceste unităţi de învăţământ nu vor mai veni de luni la şcoală.
Şeful IŞJ Suceava, inspectorul general Gheorghe Lazăr, a declarat că „şcolile, prin autorităţile locale, trebuie să ia măsuri de dezinfecţie cu firme specializate şi cu insistenţă în sălile de clasă unde învaţă copii diagnosticaţi. Menţionăm că Direcţia de Sănătate Publică poate pune la dispoziţie substanţele dezinfectante necesare”.
40 de îmbolnăviri, în ultima perioadă
De săptămâna trecută şi până în prezent, în 16 unităţi de învăţământ din judeţ au fost diagnosticaţi cu meningită acută virală atât preşcolari, cât şi elevi. În conformitate cu hotărârea de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, IŞJ Suceava solicită personalului didactic, în colaborare cu medicii din şcoli, să desfăşoare activităţi specifice de educaţie sanitară în rândul elevilor, insistând asupra recomandărilor de respectare cu stricteţe a regulilor de spălare corectă a mâinilor, de folosire doar a săpunului lichid şi a prosoapelor de hârtie, spălarea corectă a fructelor şi legumelor consumate proaspete. De asemenea, potrivit solicitării IŞJ, în toate unităţile de învăţământ se va suplimenta stocul de săpun, detergent şi dezinfectant şi se va acorda o atenţie deosebită modului de depozitare a produselor din programul „Laptele şi cornul”.
În mediul rural se va acorda atenţie deosebită în vederea consumului de apă doar din surse sigure.
Focarul de meningită acută virală înregistrat în judeţul Suceava totalizează 40 de cazuri, 38 de copii şi doi adulţi. Săptămâna trecută, la Grădiniţa „1,2,3” din Burdujeni s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire din această perioadă, ulterior, în decurs de doar câteva zile, numărul preşcolarilor din această unitate confirmaţi cu meningită crescând. Unitatea menţionată a fost închisă pentru dezinfecţie, iar pe 12 iunie a fost redeschisă. „Deoarece, în focarul iniţial, din ziua redeschiderii, 12 iunie 2012, nu s-au înregistrat cazuri noi, iar testele de salubritate au fost corespunzătoare, s-a decis ca Grădiniţa <1,2,3> să funcţioneze în regim normal. Trebuie acordată o atenţie deosebită modului de depozitare şi de distribuire a produselor alimentare din <Programul laptele şi cornul>”, a precizat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.