Politica este o lume dură, în care femeile îşi fac loc cu mare greutate.
Iar Suceava nu face decât să întărească această regulă. Dovada concretă este scrutinul de duminică, 10 iunie, când femeile au fost petele de culoare din rândul câştigătorilor. În următorii patru ani, doar cinci din cele 114 primării ale judeţului vor fi conduse de femei. Este meritul lor şi trebuie felicitate pentru că au avut curajul şi puterea să se impună pe un tărâm unde cavalerismul este pe cale de dispariţie.
Cuvintele de laudă trebuie adresate deopotrivă primăriţelor aflate deja la al doilea, al treilea sau chiar al patrulea mandat, dar şi celei care a reuşit să învingă un primar în funcţie, Elena Boloca, la Cacica.
„La început am fost tratată ca un copil”
Una din primăriţele de succes este, fără îndoială, Violeta Zenovia Ţăran. Acum are 39 de ani, dar în lumea politică a păşit timid în primăvara lui 2000. Vârsta pe care o avea când a câştigat primul mandat de primar, la Drăgoieşti, i-a făcut pe mulţi să-şi râdă în barbă şi s-o privească cu îndoială.
„La început am fost tratată ca un copil, nimeni nu-şi putea închipui că voi putea conduce o comună. Eram foarte tânără atunci şi în mintea mea primăria părea o chestiune foarte simplă. În primele luni ale mandatului a fost groaznic şi am vrut să renunţ. Mă bucur că nu am făcut-o, pentru că acum îmi place, iar dacă ar fi să aleg o meserie, cu siguranţă ar fi cea de primar”, a precizat Violeta Zenovia Ţăran.
Cariera politică a Violetei Zenovia Ţăran cuprinde un mandat de patru ani în fruntea Primăriei Drăgoieşti şi un altul parţial în fruntea aceleiaşi comune. În 2005, când Berchişeşti a devenit comună de sine stătătoare, Violeta Zenovia Ţăran şi-a depus candidatura şi a câştigat, la fel cum s-a întâmplat şi în 2008, iar mai nou acum câteva zile. Fiecare mandat l-a câştigat cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că s-a făcut respectată, iar copilul de altădată este bine înfipt în realităţile politice şi administrative ale comunităţii din care face parte.
„Nu mi-am dorit să fiu primăriţă, dar aşa a fost să fie”
Tot la al patrulea mandat consecutiv se află şi Maria Cojocaru, la Dolhasca. Deşi se afla în viaţa administrativă de la vârsta de 20 de ani, Maria Cojocaru nu s-a gândit niciodată că soarta o va conduce spre fotoliul de primar. „Prima dată când am candidat am câştigat într-o anumită conjunctură. Nu mi-am dorit să fiu primăriţă, dar aşa a fost să fie”, a mărturisit Maria Cojocaru.
În vârstă de 51 de ani, şefa administraţiei locale din Dolhasca spune că se simte perfect printre bărbaţi, cu care conlucrează eficient pentru a rezolva problemele comunităţii.
„În general, am făcut echipă cu bărbaţii, iar prin faptul că am fost exigentă am avut de câştigat respectul celor din jur. Munca de primar trebuie făcută nu doar respectând legea, ci şi cu inima. Oricum, nu-i o pâine aşa de albă să fii primăriţă”, a spus Maria Cojocaru.
Chiar dacă avea experienţă în domeniul administrativ, primăriţa din Dolhasca nu a lăsat lucrurile la voia întâmplării, iar în ultimii 12 ani s-a perfecţionat mereu pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi.
„Bărbaţii din subordine s-au obişnuit cu ideea de a fi conduşi de o femeie”
Pe urmele celor două primăriţe aflate deja la al patrulea mandat calcă serios Maria Pleşca. A fost aleasă în fruntea comunei Voitinel în 2004, iar de atunci nimeni nu a mai putut-o învinge în luptele electorale care au urmat.
Recunoaşte că nu îi este prea uşor să se împartă între munca de la primărie şi viaţa de familie, dar spune că s-a învăţat cu această dublă calitate.
Cât despre viaţa politică, a ajuns la convingerea că nu este deloc simplă, dar totul trebuie făcut cu pasiune.
„Pentru oameni nu contează cine îi conduce, ci doar ce anume a făcut pentru comunitatea respectivă. Bărbaţii din subordine s-au obişnuit cu ideea de a fi conduşi de o femeie, dar eu cred că noi suntem un colectiv şi contează mai puţin cine este în biroul primarului”, a menţionat Maria Pleşca.
Primăriţe la Iacobeni şi Cacica
Cvintetul primăriţelor din judeţul Suceava este completat de Angelica Fădor, aflată la al doilea mandat în fruntea comunei Iacobeni, şi de Elena Boloca, nou aleasă în fruntea comunei Cacica.
Numărul femeilor din fruntea primăriilor putea fi chiar de şase, dar Paraschiva Savu şi-a pierdut mandatul pe care-l avea la Ilişeşti.
(15 iun 2012, 11:42:35
Tot mai sus, stimata doamna !