Muzeul de Istorie Suceava din cadrul Muzeului Bucovinei va introduce, în curând, în circuitul de vizitare o sală dedicată academicianului bucovinean Ion Nistor.
Ion Nistor va avea în curând, în premieră în România, un spaţiu dedicat într-o instituţie muzeală
Personalitate complexă, Ion I. Nistor (1876, Bivolărie - 1962, Bucureşti), istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi care a hotărât unirea cu România, profesor la universităţile din Viena şi Cernăuţi, membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, rector al universităţii cernăuţene, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, fost ministru de stat reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Muncii şi, în final, al Cultelor şi Artelor, va avea în curând, în premieră în România, un spaţiu dedicat într-o instituţie muzeală.
Muzeografa Benonia Jităreanu, care se ocupă de amenajarea Sălii „Academician Ion Nistor”, încăpere situată la etajul Muzeului de Istorie Suceava, a făcut precizarea că în încăperea respectivă vor fi expuse piese de mobilier (canapea cu două fotolii, scaune tapiţate, dulap-vitrină - din cele două camere de mansardă în care a locuit Ion Nistor în ultimii ani de viaţă la Bucureşti), obiecte personale (maşina de scris, aparatul de radio), precum şi o serie de distincţii (ordine şi medalii) cu care acesta a fost onorat.
Exponatele au fost donate muzeului sucevean de fiica lui Ion Nistor
Exponatele au fost donate în anul 2001 muzeului sucevean de fiica lui Ion Nistor, Oltea Nistor Apostolescu. Ambianţa unei camere de intelectual va fi creată şi printr-o serie de alte obiecte de interior (samovar, geamantan, bibelouri).
Pe un panou amplasat pe culoarul de trecere se află portretul lui Ion Nistor în ţinută de membru al Academiei Române, precum şi copiile unor documente, mărturii revelatoare pentru viaţa şi activitatea acestuia. Un foto-montaj cu imagini şi documente (unele dintre ele inedite) vor completa panotajul vizual. Pe peretele de fundal va fi etalată o fotografie de dimensiuni mai mari cu casa părintească a lui Ion Nistor de la Bivolărie, obiectiv care există şi astăzi, dar care, din păcate, se află într-o stare deplorabilă.
Ion Nistor a fost arestat de autorităţile comuniste în anul 1950 şi internat în închisoarea de la Sighet, de unde a fost eliberat în anul 1955. Sala „Academician Ion Nistor” este amenajată la Muzeul de Istorie Suceava în anul în care se împlinesc cinci decenii de la trecerea în veşnicie a academicianului bucovinean.