35 de sucevence au primit diplome recunoscute în Uniunea Europeană în meseria de bonă, după ce au finalizat cursurile de calificare în ocupaţia de baby- sitter, organizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. După ce au trecut examenul final, pe 6 şi 7 iunie, după zece săptămâni de cursuri teoretice, 120 de ore, dar şi practică, 240 de ore, „mamele calificate” aşteaptă să primească oferte de muncă în ţară, dar şi din străinătate.
Din comisiile de examen au făcut parte directorul Agenţiei de Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava, Mirela Florea, inspector în aceeaşi instituţie Oana Moroşan, formatorii Nicoleta Daneliuc şi Delia Dascălu, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei Romanian Angel Appeal, Cristina Enache - coordonator regional şi Anamaria Anton - asistent formare.
Cursurile au fost gratuite
Cursurile au fost derulate în cadrul proiectului „Femei pentru Femei” – Program Naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de baby-sitter, cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, cu spijinul DGASPC Suceava. După cum ne-a spus formatorul Nicoleta Daneliuc, „proiectul urmăreşte standardizarea modelului de formare profesională în vederea constituirii reţelei publice de bone/baby-sitters acreditate şi calificate să ofere servicii de îngrijire a copiilor pe timpul zilei, completată de o reţea de monitorizare pentru asigurarea calităţii serviciilor”.
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, a completat: „Cursurile au fost gratuite, certificatul obţinut are recunoaştere europeană şi, nu în ultimul rând, informaţiile obţinute în cadrul acestui curs sunt necesare oricărei persoane care doreşte să îşi dezvolte abilităţi în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea armonioasă a unui copil, a propriilor copii sau nepoţi şi în dezvoltarea personală”.
Cursuri de bone la Solca
Pe 15 iunie va începe cursul cea de-a treia grupă de cursante – 20 de femei, aspirante la calificarea de baby-sitter, în oraşul Solca, în cadrul aceluiaşi proiect, cu sprijinul Primăriei Solca. Cursurile sunt acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, iar absolventele vor primi un certificat recunoscut în România, dar şi în toate celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Margareta Isăilă a mai completat că „un sistem de baby-sitter are un impact major pe termen lung nu doar asupra dezvoltării copiilor, ci şi asupra economiei, prin crearea unui număr mare de servicii şi, implicit, locuri de muncă pentru femei şi prin crearea oportunităţii – pentru un număr din ce în ce mai mare de femei – mame, de a-şi continua serviciul sau studiile, ştiind că şi-au lăsat copiii în grija unei persoane calificate şi acreditate să practice meseria de baby-sitter”.