Numărul bolnavilor de meningită de la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni a ajuns la nouă, după ce în ultimele 24 de ore au mai apărut trei cazuri noi, la o fetiţă de 5 ani şi doi băieţi de 4 şi 6 ani. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus ieri prelungirea cu încă o zi a termenului de suspendare a activităţii, grădiniţa rămânând închisă şi luni, 10 iunie.
Directorul executiv adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că, în total, focarul de meningită acută virală de la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni numără nouă cazuri, opt copii şi o educatoare. Bolnavii sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu forme uşoare şi medii de boală, medicii apreciind că evoluţia lor este favorabilă şi că nu vor rămâne cu sechele.
Măsuri de prevenire a extinderii focarului
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intervenit între timp cu măsuri specifice, menite să împiedice extinderea focarului. Specialiştii acestei instituţii sunt ajutaţi în demersul lor de limitare a numărului de îmbolnăviri de medici epidemiologi din Iaşi şi Bucureşti.
Dr. Cătălina Zorescu a declarat: „Mâine (n.r. - astăzi) vom face încă o dezinfecţie. Sâmbătă vom recolta noi probe de salubritate de pe suprafeţe pentru a verifica eficienţa dezinfecţiei. Având în vedere că rezultatele testelor vor fi cunoscute de-abia luni, am decis ca unitatea să rămână închisă şi luni. Am trimis la Bucureşti rezultatele pentru stabilirea etiologiei, noi neavând posibilitatea de a face pe plan local investigaţii virusologice”.
Control DSP: Condiţii bune de igienă la grădiniţă
Adjunctul DSP Suceava a adăugat că, cel mai frecvent (în 80, 90% din cazuri), meningita apare ca urmare a unei infecţii virale cu enteroviruşi (agenţi patogeni care atacă tubul digestiv), afecţiunea având un caracter sezonier, adică fiind semnalată mai des vara. Pe această ipoteză, a unei meningite provocate de enteroviruşi, merg şi specialiştii DSP, însă rezultatele analizelor de laborator vor stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor.
Dr. Cătălina Zorescu a declarat: „În asemenea situaţii nu există măsuri de prevenţie specifice, ci doar recomandări generale, de respectare cu stricteţe a regulilor de igienă. Deşi este banal, insistăm pe spălarea corectă a mâinilor, a fructelor şi legumelor consumate în stare proaspătă, respectarea regulilor de igienă alimentară, dezinfecţia spaţiilor, prezentarea la medic la primele semne de boală”.
De precizat că verificările întreprinse de DSP Suceava au arătat că la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni, unde sunt înscrişi 235 de preşcolari, condiţiile de igienă sunt deosebit de bune, cel mai probabil boala fiind transmisă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, prin contact direct.