Un agent din cadrul Poliţiei municipiului Suceava a fost trimis în judecată în cursul zilei de ieri, fiind acuzat de luare de mită.
Agentul Ovidiu Drăgoi a fost dat pe mâna instanţelor de judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, după ce în luna februarie a acestui an a fost prins în flagrant, susţin anchetatorii, la scurt timp după ce a primit şpagă de la un şofer care a trecut cu maşina pe culoarea roşie a semaforului.
„A făcut presiuni asupra contravenientului, în scopul obţinerii pentru sine a unui folos material, acceptând de la acesta, la data de 20.02.2012, suma de 300 de lei pentru faptul că nu a iniţiat procedura sancţionării contravenţionale”, se arată într-un comunicat remis, ieri după-amiază, de Parchet.
Mesaj de la poliţist: „N-o fă pe-a prostul... te orientezi până miercuri, dacă nu, te tragem pe dreapta”
Toată povestea, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată, a început în dimineaţa zilei de 12 februarie, când Ovidiu Drăgoi, aflat de serviciu în acea noapte, a observat în intersecţia semaforizată Traian Vuia – Calea Unirii un autoturism Peugeot Boxer, care a trecut pe culoarea roşie a semaforului.
Agentul Drăgoi a tras maşina respectivă pe dreapta, iar şoferul a fost identificat în persoana unui bărbat din Botoşani, angajat al unei societăţi de panificaţie din judeţul vecin.
Respectivul conducea chiar maşina de serviciu şi avea de livrat produse de panificaţie la mai mulţi agenţi economici de pe raza municipiului Suceava.
Agentul Ovidiu Drăgoi, explică procurorii, are atribuţii doar pe linie de ordine publică şi în acel caz ar fi trebuit să îşi anunţe colegii de la Poliţia Rutieră, pentru a-l sancţiona pe conducătorul auto în cauză. Acesta din urmă, dându-şi seama că riscă să rămână fără permis, l-a rugat pe poliţistul Drăgoi să-l ierte, spunându-i că nu are bani asupra lui, însă lăsându-i de înţeles că nu va rămâne dator.
Poliţistul Drăgoi i-a luat numărul de telefon, i-a dat un beep să se asigure că e numărul corect şi i-a spus că o să-l caute peste câteva zile, după ce în prealabil l-a întrebat pe şoferul din Botoşani ce program are şi când mai trebuie să vină să livreze marfă în Suceava.
Nu a trecut o zi, iar botoşăneanul a primit un sms de la poliţistul Drăgoi, prin care acesta îl anunţa că se vor întâlni peste trei zile.
A doua zi dimineaţă, în zona centrală a municipiului Suceava, şoferul din Botoşani a fost oprit de agentul Drăgoi, care îl aştepta, ştiindu-i deja programul. „N-o fă pe-a prostul... vezi ce faci... te orientezi până miercuri, dacă nu, te tragem pe dreapta”, i-ar fi spus poliţistul.
Câteva ore mai târziu, botoşăneanul a fost sunat de pe acelaşi număr al poliţistului, însă nu i-a răspuns. La scurt timp, a primit un nou mesaj pe telefonul mobil: „Sună urgent”.
A primit un telefon de la poliţist, în timp ce-l denunţa ofiţerilor Anticorupţie
Sătul de insistenţa poliţistului, şoferul din Botoşani s-a decis să-l reclame şi a făcut denunţ, cazul fiind preluat de ofiţerii Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror.
Culmea, în timp ce botoşăneanul dădea cu subsemnatul în faţa anchetatorilor, a fost sunat iarăşi de Drăgoi. I-a răspuns de această dată, iar agentul de poliţie a început să-l ia la rost, reproşându-i că l-a evitat. Conducătorul auto i-a spus că ia salariul peste câteva zile şi au stabilit să se întâlnească pe data de 20 februarie, zi în care a fost organizat şi flagrantul.
Flagrantul. Poliţistul şi-a luat măsuri de siguranţă
În ziua stabilită, pe 20 februarie, şoferul din Botoşani a fost sunat din nou de poliţistul Drăgoi şi s-au întâlnit în parcarea din faţa Carrefour Suceava.
Anchetatorii susţin că denunţătorul i-a spus poliţistului că „este un amărât de şofer şi că nu are un salariu care să-i permită să-i dea şi lui”, iar agentul de poliţie a răspuns iritat că şi el are probleme financiare şi nu îl interesează, ameninţându-l că, dacă nu îi va da banii în acea zi, „va lua măsuri”.
Câteva ore mai târziu, cei doi s-au întâlnit iar, în aceeaşi parcare. Şoferul din Botoşani avea şpaga pregătită în buzunar, banii fiindu-i puşi la dispoziţie de ofiţerii Anticorupţie, care au înregistrat tot audio-video din momentul sesizării.
Anchetatorii spun că Drăgoi şi-a luat măsuri de siguranţă şi nu a acceptat banii pe loc. I-a cerut botoşăneanului să urce în maşina sa şi a mers cu acesta pe Calea Unirii spre cartierul Burdujeni, apoi pe sub pasarela din zonă, revenind pe aceeaşi arteră de circulaţie, îndreptându-se spre centrul municipiului.
Pe zona de sub pasarelă, denunţătorul i-a dat 300 de lei, primind asigurări de la poliţist că din acel moment se află sub protecţia sa, precizându-i că ”Vezi, dacă mai ai vreo problemă cu vreun coleg de-al meu, ai numărul meu de telefon şi sună-mă”.
L-a lăsat pe denunţător în staţia de autobuz de la Carrefour, după care agentul Drăgoi şi-a continuat drumul până în faţa locuinţei sale din cartierul Obcini. N-a apucat să iasă bine din maşină că a fost imobilizat de ofiţerii Anticorupţie, care i-au spus că i s-a făcut un flagrant.
Poliţistul a reuşit să arunce banii pe plafonul unei maşini parcate alături de autoturismul său.
Ulterior, în faţa procurorului de caz, agentul Ovidiu Drăgoi şi-a recunoscut fapta.
(24 mai 2012, 12:14:01