Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava a înregistrat un număr foarte mare de proiecte pentru accesarea de bani europeni la măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, „Încurajarea activităţilor turistice”.
În perioada 17 aprilie - 16 mai, termenul în care s-au preluat dosarele, din judeţ s-au depus nu mai puţin de 228 de proiecte. Acestea vizează deschiderea de pensiuni, de agro-pensiuni, dar şi dezvoltarea unor unităţi turistice deja existente, la capitolul recreaţional. Este vorba de proprietari de pensiuni care vor să-şi amenajeze terenuri de sport, piscine ori să ofere servicii de agrement, gen plimbări cu caii prin pădure ori cu ATV-uri. De asemenea, sunt şi câteva primării care au depus proiecte care vizează deschiderea de centre de informare turistică.
Dorel Guliciuc, director adjunct în cadrul OJPDRP Suceava, a declarat: „Sucevenii interesaţi s-au mişcat foarte bine la depunerea de proiecte. Suntem în primele trei judeţe din ţară ca număr de proiecte depuse, dacă nu chiar primii. Proiectele sunt evaluate din prisma conformităţii, după care va urma partea de vizită în teren şi verificarea eligibilităţii”.
El a arătat că în comparaţie cu anii precedenţi, când s-au mai organizat sesiuni de proiecte, numărul dosarelor depuse este incomparabil mai mare.
Turismul, ca activitate complementară pe lângă agricultură
Interesul deosebit pentru banii europeni care pot fi accesaţi prin această măsură este explicabil în condiţiile în care, pentru o pensiune agro-turistică, se poate obţine o finanţare de 85% din valoarea proiectului, în limita a o 100.000 de euro.
Conform cerinţelor din ghidul solicitantului pentru aceşti bani europeni, beneficiarul care vrea să-şi deschidă o pensiune agro-turistică trebuie să aibă ca volum de activitate principal agricultura, iar turismul să fie o completare. Astfel, unui turist care alege o astfel de unitate de cazare ar trebui să i se ofere produse de origine animală sau din sectorul vegetal din producţia proprie a proprietarului de pensiune. Solicitantul trebuie să aibă cel puţin o activitate în domeniul cultivării terenurilor ori creşterii animalelor. Un exemplu frecvent ar fi o agro-pensiune care să fie deschisă în apropierea unei stâne, de la care turistul să consume lapte şi produse lactate ecologice.
Este un tip de turism intens promovat în ultima perioadă şi a cărui dezvoltare se încearcă şi prin această finanţare mai mult decât tentantă.
În cazul pensiunilor, valoarea maximă a proiectului este de 200.000 de euro, finanţarea fiind 50%.
Banii nerambursabili sunt asiguraţi în proporţie de 80% din fonduri de la Uniunea Europeană şi 20% de Guvernul României.
Oficialii de la OJPDRP Suceava nu au putut preciza dacă se vor mai organiza sesiuni de depunere a proiectelor pentru această măsură de încurajare a turismului.