Pedepsele care însumează 100 de ani de închisoare în cazul indivizilor care l-au atacat şi tâlhărit pe Cristian Căjvănean, acţiune în urma căreia omul de afaceri sucevean şi-a pierdut viaţa, au fost motivate de judecătorii de la Tribunalul Suceava. Magistraţii au ajuns la concluzia că gruparea era deosebit de periculoasă şi acţiona în mod organizat, iar pentru a-şi atinge scopurile indivizii foloseau agresiunea în mod frecvent.
„Acţionând în condiţii de violenţă extremă, lipsiţi de scrupule şi sfidând orice regulă de comportament social, membrii grupului au săvârşit fapte în locuri şi împrejurări de natură a determina o puternică stare de insecuritate socială, fapt ce relevă deosebitul pericol pentru ordinea publică pe care îl reprezintă aceştia. În perioada 2008-2009 şi-au intensificat prezenţa pe aşa-zisa <piaţă infracţională>, cu acelaşi scop, însă de această dată folosind un <modus operandi> elaborat şi vizând ţinte cu potenţial financiar ridicat”, se arată în motivarea judecătorului care a pronunţat condamnările.
Magistraţii au mai constatat că majoritatea membrilor grupului infracţional organizat se aflau în relaţii de prietenie de mai multă vreme, fie ca urmare a relaţiilor de rudenie sau ca urmare a activităţilor infracţionale săvârşite în trecut.
· Platoc „Caşuba” şi Constantin Lungu, capii grupării
În momentul în care au stabilit pedepsele pentru cinci dintre cei şase inculpaţi, judecătorul a ţinut cont şi de participarea fiecărei persoane în parte la comiterea tâlhăriei urmate de moartea lui Cristian Căjvănean.
„În ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Platoc Florin Daniel şi Lungu Constantin, instanţa va avea în vedere pe de o parte faptul că aceştia şi-au asumat rolul de lideri ai grupării, fiind capabili să exercite o influenţă negativă asupra altor persoane pe care le-au atras în această grupare, respectiv inculpaţii Crasi Vasile Ion, Novac Alin şi Anton Gheorghe Viorel, iar pe de altă parte faptul că aceştia au fost cei care au identificat victima, au supravegheat-o atât la domiciliu cât şi la casa de schimb valutar, reuşind astfel să o cunoască şi să stabilească detaliile comiterii faptei, transmiţând toate aceste informaţii către ceilalţi inculpaţi”, se arată în motivarea instanţei de judecată.
Magistratul a ţinut cont şi de faptul că Lungu a negat permanent faptele, în timp ce Platoc şi-a recunoscut într-un final implicarea.
În privinţa recunoaşterii făcută de „Caşuba”, instanţa a ţinut să remarce următoarele: „Nu poate face abstracţie că această recunoaştere a intervenit aproape de finalizarea cercetării judecătoreşti, după mai bine de doi ani de la săvârşirea faptei, după ce în prealabil a negat constant participarea la săvârşirea acesteia, încercând de altfel prin declaraţia detaliată dată să-şi contureze un alt rol în constituirea grupării şi săvârşirea infracţiunii de tâlhărie”.
Iulian Ioan Spatariu, omul cu un cazier bogat în spate
Un alt inculpat din dosar, Iulian Ioan Spatariu, care a primit şi condamnarea cea mai grea, 28 de ani de închisoare, a fost caracterizat de judecător drept un individ de o violenţă extremă. Asta şi datorită cazierului extrem de bogat, potrivit căruia în perioada 1997-2004 a suferit mai multe condamnări pentru infracţiuni de tâlhărie, lipsire de libertate, vătămare corporală sau furt.
„Având în vedere faptul că acest inculpat şi-a asumat rolul de executant efectiv al infracţiunii, acţionând cu o violenţă ieşită din comun, instanţa se va îndrepta în stabilirea unor pedepse orientate spre limita maximă specială”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Suceava.
Ce pedepse au fost pronunţate în acest dosar
În acest dosar, Tribunalul Suceava a pronunţat condamnări de 100 de ani. Pedepsele nu sunt definitive, soluţia putând fi contestată în căile superioare de atac ale instanţelor de judecată. Astfel, Iulian Ioan Spatariu, de 29 de ani, din Adâncata, a fost găsit vinovat şi condamnat pentru trei infracţiuni, pedeapsa rezultantă fiind de 28 de ani de închisoare. Constantin Lungu, de 31 de ani, din Suceava a fost găsit vinovat tot pentru trei infracţiuni şi va sta după gratii 25 de ani.
Daniel Florin Platoc, zis „Caşuba”, de 34 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, Alin Novac, de 27 de ani, din Dumbrăveni, la 15 ani de închisoare, iar Vasile Ion Crasi, zis „Lică”, de 28 de ani, din Ipoteşti, finul lui „Caşuba”, a primit 12 ani de închisoare.
Tot în acest dosar a fost condamnat şi Gheorghe Viorel Anton, din Adâncata. El va sta în puşcărie 12 ani, pedeapsa în ceea ce-l priveşte fiind definitivă şi irevocabilă.
(24 mai 2012, 11:55:26