Doi indivizi care au ţepuit cu aproximativ 100.000 de euro mai multe societăţi din municipiul Suceava au fost condamnaţi ieri la 15 ani de închisoare. Eduard Pohrib şi Vasile Pintilie, ambii din Galaţi, au fost judecaţi pentru înşelăciune, iar magistraţii Curţii de Apel Suceava au ajuns la concluzia că ambii inculpaţi sunt vinovaţi. Astfel, Eduard Pohrib a primit opt ani de închisoare, în timp ce Vasile Pintilie a fost condamnat la şapte ani de puşcărie. Pedepsele nu sunt definitive şi pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pohrib nu este la prima experienţă de acest gen, el fiind condamnat de nu mai puţin de şapte ori pentru fapte similare. Vasile Pintilie, un boschetar din Galaţi, a ajuns peste noapte patronul SC „Sol-Sil Corn" SRL Vatra Dornei, acceptând să preia afacerea la propunerea unui anume „Edy”. Acelaşi „Edy”, identificat ulterior drept Eduard Pohrib, i-a dat boschetarului banii necesari pentru a cumpăra societatea şi l-a pus în legătură pe Vasile Pintilie cu administratorul de atunci al SC „Sol-Sil Corn" SRL. După ce a plătit 10 milioane de lei vechi (datoriile societăţii) şi 400 de euro, boschetarul din Galaţi a devenit administratorul unic al SC „Sol-Sil Corn" SRL. Pintilie a primit de la fostul administrator şi două carnete de file cec pe numele societăţii, pe care, după ce a fost învăţat cum să facă toate procedurile legale de înregistrare a firmei pe numele său, le-a semnat în alb, tot la iniţiativa celui care i-a propus toată această combinaţie.
Vasile Pintilie a mai declarat că, deşi i s-a spus despre „manevrele economice” ce urmau a fi făcute cu ajutorul acestor file cec, nu a refuzat, primind în schimb bani, haine şi mâncare. Cu filele respective, care erau, de fapt, fără acoperire, terţe persoane au cumpărat, chipurile, bunuri de peste patru miliarde de lei vechi de la multe societăţi din municipiul Suceava. Reprezentanţii societăţilor cu pricina au aflat că filele cec sunt fără acoperire abia când s-au dus la bancă să ridice banii. Toată marfa achiziţionată de la Suceava, cu cecuri false, a ajuns la Galaţi, acolo unde a fost revândută sub preţul pieţei.