Doi medici americani sunt prezenţi în această săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru a convinge medicii şi pacientele care nasc prin cezariană să renunţe la anestezia generală. Doctorii Ashraf Habib şi Virgil Mănică, veniţi pentru patru zile într-un schimb de experienţă, pledează pentru anestezia epidurală, o tehnică modernă, care le permite femeilor să fie conştiente pe tot parcursul naşterii, fără a simţi vreun disconfort fizic, şi care le uşurează durerea după operaţie.
Procedura pe care medicii americani o promovează la Suceava este preferabilă anesteziei generale deoarece le permite mamelor să îşi vadă copiii şi să îi ţină în braţe imediat după naştere, fiind şi mai sigură pentru bebeluş deoarece administrarea medicamentoasă este minimă.
În SUA, 99,2% din operaţiile de cezariană se fac sub anestezie loco-regională
Ashraf Habib, care profesează în Carolina de Nord, şi Virgil Mănică, care îşi practică meseria în Boston, au declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în SUA, 99,2% din operaţiile de cezariană se fac sub anestezie loco-regională, excepţiile fiind reprezentate de cazurile urgente şi de pacientele cu contraindicaţii medicale pentru astfel de proceduri, la Suceava situaţia fiind total opusă.
„Pentru noi este foarte importantă poziţia pacientei, iar cantitatea de informaţii pe care aceasta o primeşte de la medic este vitală în a-şi putea face o opinie asupra alternativelor pe care le are. Vrem să ne întâlnim şi aici cu pacientele şi să discutăm”, a precizat dr. Virgil Mănică.
Medicii americani au arătat că sucevencele resping noile proceduri din lipsă de informare, exemplificând cu un caz înregistrat chiar ieri dimineaţă, când le-a fost imposibil să convingă o pacientă aflată la a două naştere prin cezariană să renunţe la anestezia generală în favoarea celei loco-regionale.
Pacientele, prea greu de convins, iar doctorii, prea ocupaţi
La Spitalul Judeţean de Urgenţă, naşterile cu anestezie epidurală nu sunt o noutate, dar sunt puţin practicate din cauza lipsei unor ace speciale, atraumatice, precum şi a lipsei de timp şi de personal care să dezbată cu pacientele şi rudele acestora beneficiile noii metode şi dezavantajele vechii proceduri.
Dr. Dorin Stănescu, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă, a precizat: „Am reţinut de la colegii americani cât de importantă este comunicarea dintre medicii de diverse specialităţi, cât şi dintre doctori şi pacient, comunicare care, din păcate, este uneori deficitară în spitalele din România, inclusiv din judeţ. Spitalul Suceava va achiziţiona aceste ace atraumatice prin a căror utilizare se evită apariţia cefaleei la mame, adică a durerilor de cap, şi se va încerca practicarea pe scară largă a anesteziei epidurale”.
Dorin Stănescu a adăugat că noua procedură va fi experimentată pe parcursul unui an de zile, după care medicii suceveni îşi vor prezenta concluziile şi rezultatele într-o lucrare ce va fi susţinută la Congresul Naţional de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Sinaia.
Dr. Laura Coca: „Se doreşte o schimbare în bine a confortului pacientei”
Dr. Laura Coca, medic în cadrul secţiei de Obstetrică-Ginecologie, a subliniat ieri că „se doreşte o schimbare în bine a confortului pacientei”, astfel că se va promova anestezia epidurală şi la naşterile naturale.
Totuşi, directorul adjunct medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Doina Elena Ganea Motan, a ţinut să remarce faptul că este necesară o campanie de promovare a acestei tehnici în rândul mamelor: „Mentalitatea nu se va putea schimba deodată. Trebuie să lucrăm cu pacientele, dar şi medicii trebuie să aibă timpul necesar pentru a comunica. Uneori discuţiile se pot întinde pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a argumenta. Suntem puţini medici, cu un program încărcat de gardă, de ambulatoriu”.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, peste 40% dintre femei nasc prin operaţie cezariană.
(24 mai 2012, 09:39:00