Înfăţişarea oraşului Salcea şi a celorlalte trei localităţi aflate în această unitate administrativă s-a schimbat serios în ultimii patru ani, iar primarul Ilie Lungu spune că în următorii patru ani vor fi implementate şi alte proiecte extrem de importante pentru comunitatea locală.
Una dintre cele mai importante investiţii este introducerea reţelei de canalizare şi inaugurarea staţiei de epurare. Deocamdată, reţeaua de canalizare are o lungime de 7,5 km, dar în următorii patru ani aceasta se va extinde extrem de mult, licitaţia pentru acest obiectiv, şi care vizează localitatea Plopeni, fiind în curs de finalizare. Este vorba de o investiţie de 10,6 milioane de euro şi care le va asigura oamenilor care locuiesc în Plopeni un confort sporit.
În perioada 2008-2012 s-au mai finalizat şi alte obiective de interes pentru oameni. Printre acestea se numără noul sediu al primăriei, vechea clădire devenind arhivă. Tot aici s-a înfiinţat un sediu al Casei de Ajutor Reciproc, dar şi un birou pentru proiectare şi intabulare.
Căminul Cultural din Salcea a suferit schimbări majore, reparaţiile capitale efectuate aici vizând sala mare de festivităţi, bucătăria, dar şi achiziţionarea de mobilier şi aparatură pentru buna funcţionare a clădirii. Tot în sediul Căminului Cultural s-a înfiinţat un spaţiu pentru Ansamblul „Sălceanca”, iar biblioteca localităţii a fost modernizată şi reamenajată.
Ultimii patru ani au mai adus şi alte investiţii la Salcea, cum ar fi amenajarea parcului din zona centrală, montarea a peste 150 de lămpi de iluminat pe străzi, dar şi izolarea, respectiv acoperirea rezervoarelor de apă ale casei de apă. În privinţa drumurilor, s-a reuşit aplicarea celui de-al doilea strat de asfalt de la DN 29 (care face legătura între Suceava şi Botoşani) spre Prelipca, dar şi pietruirea unui drum nou înfiinţat şi care pleacă din dreptul proprietăţii lui Petru Onofrei şi ajunge la locuinţa lui Cornel Pintilie.
Proiecte importante s-au derulat şi la cele două şcoli din Salcea. La şcoala vece a fost schimbat acoperişul, tâmplăria şi s-a realizat izolaţia termică şi faţada, în timp ce la şcoala nouă a fost schimbată tâmplăria, s-a finalizat amenajarea terenului de sport şi s-a realizat branşarea la sistemul de canalizare.
Transport public pentru locuitorii din Plopeni şi Mereni
Şi la Plopeni au avut loc ample lucrări la şcoală, tâmplăria şi acoperişul fiind schimbate integral, iar clădirea izolată termic. Tot aici s-a amenajat şi dotat cabinetul de informatică, iar terenul de sport a suferit modernizări. Preşcolarii de la Plopeni beneficiază acum şi de trei săli moderne de cursuri, care au fost refăcute şi dotate corespunzător. Reţeaua de apă a fost extinsă pe o lungime de 10 km, iar drumul spre aeroport a fost asfaltat integral, fiind finalizate şi lucrările de extindere a trotuarului, pe o distanţă de 500 de metri.
În domeniul sănătăţii trebuie remarcate reabilitarea şi amenajarea cabinetelor medicale din Plopeni, dar şi înfiinţarea unei farmacii.
Parcul din localitate a fost amenajat cu alei, s-au instalat bănci şi corpuri de iluminat şi s-au plantat arbuşti ornamentali şi coşuri pentru gunoi.
Un alt lucru important de care beneficiază toţi locuitorii din Plopeni şi Mereni este introducerea transportului public către municipiul Suceava, pe această linie înscriindu-se şi amenajarea unor staţii de autobuz moderne.
Reţele de apă în Văratec şi Prelipca
Reţelele de apă au reprezentat o prioritate pentru primarul Ilie Lungu. Aşa se explică faptul că la Prelipca există acum 16 km de reţele de apă, în timp ce la Văratec s-a reuşit introducerea acestei facilităţi pe toate străzile, inclusiv în cartierul de romi.
În cele două localităţi au mai fost înfiinţate şi farmacii umane, iar la Prelipca s-a reuşit modernizarea şcolii şi înfiinţarea unui cabinet de informatică, precum şi reabilitarea căminului cultural. Modernizarea şcolii a fost realizată şi la Văratec, localitate care este legată acum de Dumbrăveni cu un drum sătesc balastat.
Nici proiectele de mediu nu au fost neglijate, la Prelipca fiind înfiinţată o plantaţie pe o suprafaţă de 5 hectare. Aici au fost plantaţi 11.000 de puieţi cu ajutorul unui sponsor din Elveţia, dar şi al reprezentanţilor şcolii din localitate.
În tot acest interval, conducerea Primăriei Salcea a sprijinit bisericile ortodoxe, atât prin extinderea suprafeţei cimitirelor, cât şi cu alte probleme curente care s-au ivit. Sprijin financiar au primit şi alte culte, în timp ce copiii cu performanţe la învăţătură, dar şi persoanele în dificultate au găsit înţelegere din partea primarului Ilie Lungu.
Drumul Salcea - Văratec urmează să fie asfaltat
Chiar dacă în ultimii patru ani s-au finalizat lucrări importante, primarul din Salcea spune că proiectele care vizează modernizarea nu se vor opri. Unul dintre cele mai importante este asfaltarea drumului comunal 63, care leagă localităţile Salcea şi Văratec. Este vorba de o investiţie de 2,5 milioane de lei şi la care s-au demarat procedurile de licitaţie.
La fel de importantă este şi continuarea introducerii reţelei de canalizare în Salcea. Pentru următorii ani este prevăzută extinderea canalizării pe o distanţă de 9 km, valoarea investiţiei fiind de 3,5 milioane de lei. În ceea ce priveşte străzile unde s-au introdus deja utilităţile, anul acesta se vor demara procedurile pentru asfaltare.
În curând, micuţii din Salcea vor avea parte şi de o creşă nouă, contractul pentru acest obiectiv fiind deja semnat. Grădiniţa din localitate va intra în reparaţii capitale, iar şcoala va fi izolată termic.
Ca prioritate pentru Salcea mai este construcţia unei remize pentru Serviciul de Voluntari al ISU, dar şi ridicarea unei case mortuare, precum şi introducerea gazului metan la Căminul Cultural, respectiv mansardarea şi izolarea termică a dispensarului uman.
Teren de sport la Şcoala Mereni şi asfaltarea terenului de sport de la Plopeni
În afara introducerii reţelei de canalizare pe toate străzile, la Plopeni se doreşte acelaşi lucru şi cu reţeaua de apă. Aceste două obiective, spune primarul Ilie Lungu, sunt printre priorităţi, fără a neglija însă şi celelalte amănunte din viaţa acestei localităţi. În următoarea perioadă sunt prevăzute modernizarea staţiei de captare şi tratare a apei, reparaţii la Căminul Cultural, izolarea termică a Şcolii Mereni şi construirea unei toalete pentru elevii care învaţă aici. De asemenea, urmează demararea lucrărilor de reparaţii capitale la şcoala veche din Plopeni, construcţia unei case mortuare şi extinderea reţelei de trotuare.
O altă cerinţă de tinerilor din Plopeni şi Mereni este legată de terenurile de sport. În această direcţie, în scurt timp se va asfalta terenul de sport din Plopeni şi se va amenaja un teren de sport la şcoala din Mereni.
Ilie Lungu: „Sunt convins că voi realiza tot ceea ce mi-am propus
În Prelipca, localitate componentă a oraşului Salcea, anii care vor veni vor coincide cu realizarea de reparaţii capitale la Căminul Cultural, introducerea reţelei de canalizare, construcţia de noi drumuri pentru accesul mai uşor al oamenilor, dar şi montarea unor noi corpuri de iluminat.
Nici localitatea Văratec nu a fost uitată de actuala conducere a Primăriei Salcea. În acest sens, a fost promovat proiectul de asfaltare a drumului „La Tei”, iar acum acesta se află în stadiul licitaţiei de execuţie. Tot la Văratec se va introduce şi canalizarea, proiectul fiind în stadiul organizării licitaţiei de execuţie.
Primarul Ilie Lungu a mai anunţat că sprijinirea bisericilor, şcolilor şi tot ceea ce este legat de sănătatea locuitorilor din Salcea, Plopeni, Prelipca şi Văratec, precum şi de creşterea nivelului de trai al oamenilor vor constitui subiecte pe care le va trata cu maximă seriozitate şi responsabilitate.
„Sunt convins că voi realiza tot ceea ce mi-am propus pentru următorii patru ani. Toate localităţile oraşului Salcea trebuie să se dezvolte cât mai rapid, iar oamenii să aibă condiţii dintre cele mai civilizate şi decente de trai. Acestea sunt priorităţile mele, iar ceea ce s-a realizat în ultimii ani în Salcea, Plopeni, Prelipca, Văratec şi Mereni vorbeşte de la sine despre modul în care mi-am făcut treaba în fruntea Primăriei”, a declarat Ilie Lungu.
(21 mai 2012, 12:08:43