Ploile de duminică au dat bătăi de cap comercianţilor din Bazarul Sucevei, care şi-au văzut marfa inundată şi clienţii alungaţi, chiar dacă se ştiau feriţi de capriciile vremii, fiind adăpostiţi sub acoperişul halei modernizate.
Astfel, o parte dintre comercianţi s-au trezit cu chioşcurile inundate de sus, de la o conductă de preluare a apelor pluviale, care, din cauza presiunii, a cedat, un puternic şuvoi de apă curgându-le pe chioşcuri, în cap, udându-i pe ei şi pe clienţii lor.
“Ne-a ajuns apa la marfă, ce ne facem cu ea acum? Am sunat la administraţia Bazarului şi au spus că nu e treaba lor, ci a primăriei şi a celor care au făcut lucrarea. Noi ce ne facem, că dacă mai plouă mult ne inundă cu totul acum”, a spus Rodica, una dintre comerciantele din Bazar, pe al cărei chioşc de haine se scurgea o bună parte din apa de pe conducta desprinsă.
În câteva zone din Bazar apa de ploaie a pătruns pe la îmbinări, şi chiar de nu a venit şuvoi, a pătruns în interiorul chioşcurilor, umflând plăcile de OSB din care sunt făcute, ajungând şi la marfă.
“Am dat 60 de milioane de lei vechi să-mi facă chioşcul asta şi plouă în el ca şi cum nu i-aş fi pus deloc tablă. Deja s-a umflat tavanul şi s-a curbat, dacă mai plouă mult îmi cade cu totul. În el am şi instalaţia electrică, poate face oricând scurtcircuit”, spune Floarea Bichir, o comerciantă supărată că cel care a construit chioşcurile a lucrat în bătaie de joc.
Alţii s-au trezit că le plouă în cap, dar le vine apa la picioare şi din sistemul de canalizare al Bazarului, care a refulat în interiorul zonei modernizate.
“A venit apa cu asemenea putere încât a ridicat chiar şi capacele grele de fontă”, povestea un bărbat de pe una din aleile inundate.
Unii comercianţi au închis chioşcurile şi au plecat, mai ales că şi clienţii s-au rărit în zonele unde apa le curgea în cap, în vreme ce alţii, grijulii, îndepărtau apa cu mături şi făraşe, adunând-o în găleţi sau împingând-o spre ieşire, pe scări.
Mulţi se tem nu doar pentru marfa atinsă de apă, ci şi că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, vor avea de pierdut şi mai mult, atât prin îndepărtarea clienţilor, cât şi prin pagubele ce le pot fi produse de infiltraţiile de apă.
(21 mai 2012, 12:50:21