Bazariştii suceveni s-au răsculat ieri dimineaţă, în jurul orei 09.00, când reprezentanţii organelor de control din trei judeţe au început să împartă cu amenzi în stânga şi-n dreapta şi să le confişte mărfurile.
În scurt timp, aproape toate cele 2.000 de chioşcuri din Bazar au fost închise – metoda aplicată de majoritatea comercianţilor pentru a scăpa de control, dar, în loc să se facă nevăzuţi, cum procedau în alte zile, bazariştii s-au decis să-i înfrunte pe cei care le fac “zile negre”.
Sute de comercianţi nemulţumiţi şi furioşi s-au adunat pe culoarele halelor modernizate ale centrului comercial din lunca Sucevei, hulindu-i şi “ghiontindu-i” pe reprezentanţii organelor de control care, pentru a scăpa de furia mulţimii, au fost nevoiţi să dea bir cu fugiţii, făcându-se rapid dispăruţi din Bazar către parcarea Iulius Mall, unde aveau lăsate maşinile.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Liana Barbu, a declarat că inspectorii vamali aflaţi în control în Bazarul Suceava au fost agresaţi fizic şi verbal.
Chiar şi după plecarea organelor de control, oamenii din Bazar au continuat să scandeze în cor “Hoţii, hoţii!” şi să-i hulească, strigând că s-au săturat să tot fie bătaia de joc a reprezentanţilor statului.
“Toată ziua ne controlează şi iar ne controlează. Noi suntem hoţi? Au ajuns să-i controleze hoţii pe hoţi? Noi plătim marfa asta, n-o furăm. De ce să ne-o confişte? Câştigăm şi noi o pâine, nu dăm în cap nimănui”, spunea proprietara unui chioşc vizat de acţiunea de control a inspectorilor vamali din Iaşi, a reprezentanţilor Gărzii Financiare Botoşani şi a reprezentanţilor Poliţiei Economice din Suceava şi Botoşani.
Nici apariţia “mascaţilor” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă nu a reuşit să calmeze spiritele, bazariştii revărsându-şi pe ei frustrările şi nemulţumirile legate de autorităţile Statului.
Chiar de aceştia nu au venit cu cagulele pe faţă şi nu au adoptat nici un moment o atitudine sfidătoare, bazariştii au început să strige la ei că “mascaţii” nu au ce căuta acolo, că de ce au venit să-i bată, cerându-le să plece de acolo.
Fiecare oră pierdută, clienţi pierduţi şi marfă nevândută
Chiar şi după ce apele s-au mai liniştit, timp de câteva ore, aproape toate chioşcurile din Bazar au fost închise, mulţi dintre comercianţi plecând acasă, înjurându-i pe cei care nu-i lasă să îşi câştige pâinea, în vreme ce alţii, simpli vânzători, angajaţi de cei care deţin chioşcurile, au rămas temători prin preajmă, urmărind dacă mai apar organele de control, pentru a redeschide chioşcurile într-un târziu, nemulţumiţi că fiecare oră pierdută însemna clienţi pierduţi şi marfă nevândută.
Întâmplările din Bazar i-au alungat pe mulţi cumpărători, care, trezindu-se prinşi în mijlocul mulţimii furioase şi văzând în jur doar chioşcuri închise, au plecat speriaţi în alte părţi, renunţând la cumpărăturile pe care intenţionau să le facă de acolo.
Cercul vicios al afacerilor din Bazar
Majoritatea bazariştilor recunosc că ei reprezintă economia gri, lucrând atât cu marfă cumpărată legal, cât şi cu marfă fără acte, dar spun că fără a apela la astfel de metode, nu ar mai avea nici o şansă de a rezista pe piaţă.
Fără a face bani “la negru” nu ar mai putea menţine preţul produselor la un nivel mai mic chiar faţă de cel al marilor lanţuri de magazine, nu ar mai putea achita amenzile pe care oricum le încasează şi nu ar mai avea profit de pe activitatea lor.
“Degeaba avem acte, le arătăm, mereu găsesc motive să ne dea amendă. Ultima dată mi-au dat amendă pentru că au găsit la mine la chioşc un portofel pe care l-a pierdut cineva şi o doamnă mi l-a lăsat, că poate vine proprietarul să şi-l recupereze”, povesteşte un alt comerciant, care consideră că sunt “cocoşaţi” de numărul mare de controale abătute asupra lor, mai ales în ultimele două luni.
De altfel, toţi se consideră nedreptăţiţi pentru că se află în vizorul organelor de control.
“Plătim chirie la primărie, plătim impozite la Finanţe, pe firme... Nu e de ajuns? Ce tot atâtea controale şi amenzi?”, se revoltă alţi comercianţi, care spun că cei de la Vamă, după ce au lăsat să intre în ţară camioane pline cu marfă adusă fără acte, acum îi găsesc pe ei de fraieri, să le confişte bunurile.
“Vin la noi, care umblăm cu mărunţişuri, numărăm chiloţi şi şosete, iar de cei care fură în stil mare nici nu au de gând să se atingă”, spun alţii, care recunosc că lucrează cu marfă fără acte, pentru că dacă ar lucra doar legal, nu ar avea de unde să plătească amenzile pe care oricum le primesc, pentru că cei veniţi în control le caută nod în papură.
Culmea e că nu doar comercianţii au de tras de pe urma controalelor dese ale autorităţilor, ci şi Administraţia Pieţelor şi Bazarului, adică bugetul local al Sucevei.
Pe de o parte, mulţi comercianţi renunţă la chioşcuri, sătui să tot plătească amenzi, să le fie confiscată marfa şi să stea cu frica în sân, iar pe de altă parte, mulţi dintre cei amendaţi refuză să achite amenzile, iar din această cauză nici municipalitatea nu-şi poate încasa banii din chiriile pe chioşcuri.
Practic, e un cerc vicios, în care bazariştii sunt forţaţi să stea în ilegalitate pentru a câştiga bani mai mulţi, din care o parte ajung la bugetul de stat din amenzile date şi din marfa confiscată, unul din efectele negative fiind însă încasările reduse din chirii, impozite şi taxe.
Băişanu: Majoritatea oamenilor din Bazar au sloganuri împotriva mea şi a prefectului
Evenimentele petrecute în Bazar au fost imediat speculate de cei aflaţi în campanie electorală. Astfel, la scurt timp după descinderea organelor de control în Bazar, candidatul USL la Primăria Sucevei, Ştefan Băişanu, declara, în conferinţă de presă:
“În acest moment, în Bazarul din Suceava este un protest spontan. Majoritatea oamenilor din Bazar au sloganuri împotriva mea şi a prefectului. Nu am nici o implicaţie în ceea ce se întâmplă, eu voi fi omul care va încerca să modernizeze Bazarul. Am o serie de propuneri pentru oamenii de acolo. Câtă vreme am fost eu prefect şi subprefect nu li s-a întâmplat nimic acolo. Acum, agitatorii politici ai lui Lungu încearcă să transmită ideea că aş avea ceva contra oamenilor care muncesc acolo. Să nu uităm că şeful Poliţiei Municipiului Suceava este pus de PDL, că şeful Finanţelor e pus de PDL, iar şefii tuturor instituţiilor din Suceava sunt PDL, iar Alexandru Băişanu nu a numit prefect. Imediat după conferinţa de presă voi merge în Bazar pentru a lămuri aceste lucruri, pentru că Ion Lungu încearcă să dea vina pe mine pe lucruri pe care le face intenţionat. A trimis oameni să-i deranjeze pe cei din Bazar şi dă vina pe mine că i-am trimis”.
După mai bine de o oră de la conferinţa de presă, Alexandru Băişanu tot nu a apărut în Bazar.
Lungu: USL vrea să închidă Bazarul de la Suceava
Evenimentele petrecute în Bazar, dar şi acuzaţiile aduse de candidatul USL, Alexandru Băişanu, au stârnit indignarea primarului Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a declarat ieri, la câteva ore după incidentul din Bazar:
“Am rămas surprins de cele petrecute în această dimineaţă în Bazar. Pentru mine Bazarul a reprezentat întotdeauna o prioritate, pentru că ştiu exact dorinţele şi nevoile sucevenilor. Ştiu că mulţi îşi câştigă existenţa din Bazar, dacă nu ar exista acesta mulţi nu ar avea cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, nu ar avea cu ce îşi plăti cheltuielile la întreţinere. Dacă n-ar fi Bazarul mulţi n-ar supravieţui.
De aceea am făcut investiţii în Bazar în ultimii opt ani, l-am modernizat, iar din această iarnă vrem să aducem şi căldura în Bazar.
Nu este de competenţa primarului să trimită controale în Bazar. N-au fost trimise controale nici când eram la putere, nu e nici o şansă să poată fi trimise acum, când sunt în opoziţie”.
Mai mult, acesta spune că a aflat din surse sigure, din interiorul USL, că tot ce s-a întâmplat face parte dintr-o strategie bine pusă la punct.
“USL vrea să închidă Bazarul de la Suceava, în ideea de a i-l lua, din punct de vedere electoral, primarului Ion Lungu. Nu mi se pare corect ce se întâmplă şi îi avertizez pe contracandidaţii mei să nu se folosească de suceveni şi de necazurile lor în campania electorală. Mă voi bate până în pânzele albe ca Bazarul să existe, pentru că el reprezintă o măsură de protecţie socială”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
(18 mai 2012, 11:34:00