143 de persoane au ajuns în acest an la spital, după ce au fost muşcate de căpuşe, arată ultima statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prezentată ieri de directorul executiv adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. Potrivit evidenţelor, numărul cazurilor a început să crească odată cu încălzirea vremii, iar numai din data de 26 aprilie, când autorităţile sanitare au început monitorizarea cazurilor de acest gen, şi până în data de 13 mai, la spitalele din judeţ s-au prezentat 121 de persoane muşcate de căpuşe: 40 la Suceava, 42 la Rădăuţi, 12 la Fălticeni, nouă la Vatra Dornei, 13 la Câmpulung Moldovenesc şi cinci la Gura Humorului.
Două persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme, iar alte şapte sunt suspecte
Din cei 121 de pacienţi, 42% au fost femei, iar restul bărbaţi. Victime ale căpuşelor au fost de la copii de 1 an şi 3 luni (caz înregistrat în Marginea) până la bătrâni de 76 ani (caz înregistrat în Vatra Dornei). Totuşi, cele mai afectate categorii de vârstă au fost 0 – 10 ani, cu 35 de cazuri, 41 - 50 ani, cu 22 de cazuri şi 51 - 60 ani, cu 19 cazuri.
Din cele 121 de persoane, 48% locuiesc la oraş, iar restul la sate. Printre bolnavi se numără şi şapte turişti, câte unul din Bucureşti, Timiş, Arad şi patru din Iaşi.
Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge.
Dintre bolile majore transmise de căpuşe la om amintim boala Lyme, care, de la începutul anului, a fost depistată deja la două femei, ambele din Rădăuţi (o angajată a unei societăţi de turism şi o fostă asistentă medicală de la Boli Contagioase), şi encefalita. Alte şapte persoane sunt suspecte de această boală foarte greu de depistat şi tratat: patru din Rădăuţi, două din Suceava şi una din Fălticeni.