Procesul „Şpagă în Vama Siret” a continuat ieri cu un nou termen de judecată. După ce acum câteva săptămâni a fost audiat Mădălin Ionescu, ieri a fost rândul ca judecătorul de caz să asculte mărturia lui Cezar Preda, cel de-al doilea investigator sub acoperire care a acţionat în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret în toamna anului 2010.
Ca şi în cazul anterior, audierea s-a făcut cu investigatorul sub acoperire într-o altă cameră, chipul fiindu-i blurat, iar vocea distorsionată, asta în condiţiile în care a fost coleg cu inculpaţii din acest dosar timp de câteva luni. Cezar Preda, nume sub care a fost cunoscut de poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret, şi-a susţinut materialele de probă depuse la dosar, povestind şi legenda sub care a ajuns să vină în acest punct de frontieră.
Potrivit lui Preda, colegii de la PTF Siret l-au asociat cu politicianul Cristian Preda, iar el s-a folosit de această legendă pentru a afla cum se derulează activitatea infracţională. Totuşi, pe parcursul audierii, investigatorul sub acoperire s-a contrazis de câteva ori în declaraţii, stârnind rumoare în sală.
În primul rând, a povestit că i-a observat pe unii dintre poliţiştii de frontieră că luau şpagă în tonetele de intrare în ţară, la schimbul de ture. Apoi, a revenit asupra declaraţiei, precizând că la schimbul de ture îi vedea cu bani, iar imaginile cu poliţişti luând mită le-a surprins în timp ce se plimba în timpul orelor de serviciu. Tot în această direcţie, Cezar Preda a spus că a lucrat în două puncte, unul dintre ele fix, pe care nu-l putea părăsi, şi celălalt mobil, dar de unde putea pleca doar cu acordul şefului de tură, şi asta pentru „a dirija traficul rutier”.
O altă întrebare care l-a pus în dificultate pe martor a fost perioada când şi-a dat seama despre ceea ce se petrece la Siret. Potrivit declaraţiilor din dosar, Cezar Preda a spus că se ia şpagă la Siret la două zile după ce a venit la muncă, perioadă în care nici nu lucra în PTF, ci era pe fâşia verde.
„Magheru”, omul influent care trebuia să-l avanseze pe Rurac
Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi de înregistrările şi rapoartele lui Cezar Preda a fost subinspectorul Bogdan Constantin Rurac. Potrivit investigatorului sub acoperire, între el şi Rurac se stabilise o relaţie de prietenie, iar ofiţerul i-ar fi cerut să discute cu oamenii politici importanţi cu care era prieten pentru a-l avansa în funcţia de şef de tură. „Rurac şi-a manifestat dorinţa de a creşte profesional şi de a face bani, dar eu nu i-am promis niciodată că voi interveni la Cristi Preda pentru a-l ajuta, ci i-am spus doar atât: <Să vedem>. Mi-a spus că dacă va ajunge şef de tură îşi va forma o echipă de şoc, sumele de bani despre care mi-a vorbit fiind foarte mari. Tot el mi-a spus că o parte din bani vor pleca mai departe, la <împărat>, aşa cum s-a exprimat el, dar fără a spune vreun nume”, a povestit Cezar Preda.
Cu ocazia multiplelor discuţii dintre cei doi, subinspectorul Bogdan Rurac i-ar fi înaintat o listă cu oamenii de încredere pe care şi-i dorea în echipă şi cărora Cezar Preda trebuia să le rezolve mutările pe linie de serviciu. De asemenea, investigatorul sub acoperire a menţionat că Rurac era dispus să ofere sume mari de bani pentru numirea în funcţia de şef de tură în PTF Siret.
„Cu ocazia unei discuţii am pomenit despre un anume Magheru, personaj fictiv, care avea influenţă în Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Rurac mi-a spus că dacă-l ajută să devină şef de tură, îi va da lunar câte 10.000 de euro, manifestându-şi chiar dorinţa de a merge personal să-l cunoască”, a adăugat Cezar Preda.
„Se dădeau în paşaport între 5-100 de lei”
Cezar Preda a mai mărturisit că banii erau primiţi în paşaport de poliţiştii de frontieră, iar suma varia în funcţie de cantitatea de ţigări pe care persoana o introducea în România. „Se dădeau în paşaport între 5-100 de lei, de cele mai multe ori în jur de 50 de lei”, a spus Preda. El nu a putut preciza care era media sumelor pe care un poliţist de frontieră o încasa după fiecare tură, dar a arătat că au fost şi cazuri în care se pleca acasă cu 14-15 milioane de lei vechi.
Cezar Preda a declarat că a primit bani de la mai mulţi colegi de serviciu, dar niciodată nu i-a instigat pe aceştia să comită infracţiuni.
În privinţa banilor pe care cei care tranzitau PTF Siret îi acordau pe sensul de ieşire, deşi în această direcţie nu se scoteau din România mărfuri accizabile, Preda a avut o altă explicaţie: „Era vorba de sume mici de bani, ca o tradiţie”. Investigatorul sub acoperire a precizat că nu a văzut când se dădeau aceşti bani, ci doar ceea ce se vorbea printre poliţiştii de frontieră.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 31 mai.
(18 mai 2012, 12:02:37