La Todireşti, funcţia de primar este râvnită mai ceva decât în majoritatea oraşelor şi municipiilor din judeţ.
Doar pentru Primăria Suceava şi-au depus candidaturile tot atâţia candidaţi ca şi la Todireşti: nouă persoane.
De unde şi până unde interesul aşa mare pentru fotoliul de primar la Todireşti, ne explică chiar unul dintre candidaţi, Gherasim Constantin Ciocîrlan (53 de ani).
E independent şi, după un scurt sondaj prin sat, aflăm că are şanse mari să fie viitorul primar. Aşa că ne întindem la o discuţie la privat. La o cafea.
“Din cei nouă <magnifici>, unii candidează doar să aibă unde să-şi pună văru’, vecinu’ sau mai ştiu eu pe cine, în secţiile de votare, să câştige şi ei un ban. Ce să vă zic –gesticulează candidatul – avem un candidat de primar şi cu trei clase... râde lumea, domnule”, povesteşte Gherasim Constantin Ciocîrlan, bând din ceaşca cu cafea.
„Lucrez cu oamenii de 32 de ani. Ce să le spun în campanie: Că-s mai mare, că-s mai alb, mai deştept, mai gospodar?!”
Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Gherasim Constantin Ciocîrlan a fost zece ani contabil la fostul CAP Costâna, înainte de Revoluţie, iar după decembrie ’89 şi până în prezent referent agricol la Primăria Todireşti.
„Lucrez cu oamenii de 32 de ani”, punctează interlocutorul meu.
A început campania de câteva zile şi aflu cu surprindere că nu şi-a făcut încă afişe electorale, precum contracandidaţii care au împânzit încă de la primele ore satele din comună cu feţele lor şi sloganuri alese.
„Promisiuni poate să facă oricine, că nu îl doare gura. Oamenii mă cunosc. Sunt acelaşi de 32 de ani. Ce să le spun în campanie: Că-s mai mare, că-s mai alb, mai deştept, mai gospodar?! Cred că la un sfert din comuna asta, după 30 de ani, ştiu şi unde ţin cheia de la casă. Când omul intră pe uşă, eu ştiu cine este, ce avere are, cum stă cu sănătatea, ce copii are...”, explică Gherasim Constantin Ciocîrlan, mărturisind că îşi va face totuşi câteva afişe, „să văd cum îmi stă”.
Explică că a început campania de vineri dimineaţă, în timp ce alţi contracandidaţi de-ai săi „sunt în campanie de la sărbătorile de iarnă. Nu umblau copiii cu colinda cum umblau ei pe sub gard să ceară să-i voteze...”.
„Vrei un partid la primărie sau un gospodar?”
Gherasim Constantin Ciocîrlan este căsătorit, iar soţia sa lucrează ca energoterapeut la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna.
Fiul lor, Silviu, face masterul în Telecomunicaţii, la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
De-a lungul anilor, a fost curtat de mai multe partide, însă a preferat să stea deoparte de tot ceea ce înseamnă politică: “Nu am fost niciodată membru de partid, nici înainte, nici după Revoluţie, nu m-a tentat niciodată. Asta presupune o obligaţie, un angajament. Eu trebuie să fac întotdeauna ceea ce este nevoie, nu ceea ce îmi impune altcineva. Până la urmă nu un partid conduce comuna, ci tot un om”. Aşa i-a venit şi ideea sloganului său: „Vrei un partid la primărie sau un gospodar?
„Sunt sute de familii în pericol la prima furtună mai puternică”
Comuna Todireşti a fost puternic lovită de inundaţii de trei ori în ultimii cinci ani, în 2006, în 2008 şi în 2010.
Autorităţile însă, explică referentul agricol, n-au învăţat nimic din distrugerile lăsate în urmă de stihiile naturii.
“Nu s-a realizat absolut nimic. Trebuie făcut numaidecât ceva cu regularizarea pârâului Soloneţu....Este un proiect de prin ’77 cu regularizarea pârâului, însă trebuie să existe şi interes. Reduse curbele, tăiate malurile şi lărgită albia, să-i dai drumul să se ducă apa. Sunt sute de familii în pericol la prima furtună mai puternică. În sate, nu s-au curăţat nici măcar şanţurile, trebuia dată o hotărâre de Consiliu Local în privinţa asta”, susţine candidatul, povestind de zecile de familii care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă luată de apa Soloneţului şi cum, acum doi ani, a rămas izolat o zi şi jumătate la Costâna, alături de şeful de post, după ce puhoaiele au doborât podul.
Consolidarea de nord şi de vest a dealului Osoi este o altă prioritate pentru comună. „Versantul uşor-uşor o ia la vale, cu riscul de obturare a cursului apei Soloneţ... se impune urgent drenarea şi plantarea de arbori”, completează Gherasim Constantin Ciocîrlan.
Drumuri doar pentru pasionaţii de off-road
Gherasim Constantin Ciocîrlan este şi şeful Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă al comunei Todireşti. De ani de zile, aşa că ştie exact probleme comunităţii şi din această privinţă.
“Drumurile sunt nenorocire. Chiar în centrul satului Todireşti, este un drum pe toloacă care deserveşte câteva zeci de familii. Îi drum de ţarnă, pe imaş, cât e uscat mai mergi, când plouă sau ninge, până unde se poate. Sunt drumuri în comună pe care, la o ploaie mai puternică, nu poţi intra cu maşinile de pompieri. Sunt situaţii în cate te duci şi te uiţi neputincios cum arde casa omului… Oamenii ăia trebuie ajutaţi”, explică pompierul şef al comunei.
Drumul spre satul Sîrghieşti e bun doar pentru maşinile cu roţi uriaşe cu care se face off-road pe terenuri accidentate. Sătenii care locuiesc în zonă trebuie să se descurce care cum pot pentru a ajunge acasă de la muncă, iar copiii de la şcoală. Când e cald şi bine, drumul e cât de cât practicabil, iarna însă, ori când plouă torenţial, e un blestem.
“Astea sunt priorităţile care trebuie revoltate. Drumul spre Sîrgheşti a fost făcut acum zece ani din fonduri Sapard, dar lucrările au fost de mântuială. Sănătatea drumului –ştiu de la bătrâni – este şanţul. Ori constructorii de atunci au uitat să mai facă şanturi. Lucrările trebuie urmărite zi de zi, nu să scăpăm banul aşa uşor, că de asta am ajuns în situaţia asta”, precizează candidatul.
„Primăria e înglodată în datorii, iar oamenii în probleme”
Referentul agricol de la primărie e de părere că Todireştiul e o comună îmbătrânită, atât din punct de vedere al populaţiei, cât şi al modernizării.
„Nu s-a făcut mai nimic şi asta m-a determinat să candidez. La şcoli, de exemplu, suntem la nivelul anilor ’60, cu apă la găleată şi încălzire la sobă. Se pot accesa fonduri europene şi pentru comunitate, nu doar pentru pensiuni şi alte interese personale ale unora... se ştiu ei care”, evită candidatul independent să dea nume.
„Primăria e înglodată în datorii, iar oamenii în probleme. Unde ajungem dacă continuăm aşa?!”, se întreabă retoric.
„De la mine din birou nu a plecat nimeni nelămurit”
Gherasim Constantin Ciocîrlan vrea să-şi scoată consătenii mai des din case, să socializeze. “Înainte, era o echipă de fotbal în comună şi de la câmp, unii se adunau la stadion. Acum, doar la bar, dacă mai iese omul din casă în timpul său liber. Intenţionez să amenajăm mici părculeţe, cu câteva bănci, iarbă verde, spaţii de joacă… nu trebuie aşa mari fonduri. Să găsim posibilitatea oferirii unor alternative la petrecerea timpului liber, poate chiar un minicinematograf, spectacole, activităţi sociale”, detaliază Gherasim Ciocîrlan.
E hotărât să fie acelaşi funcţionar pe care îl ştiu oamenii din Todireşti de ani şi ani de zile. Corect şi săritor pentru consătenii săi. „De la mine din birou nu a plecat nimeni nelămurit. Or fi ieşit unii nemulţumiţi, dar eu le explic tuturor ce se poate şi ce nu”, punctează la final referentul agricol, încheind conversaţia aşa cum am început-o, într-un ton glumeţ: „Ies sau nu ies primar, eu tot la primărie vin a doua zi la serviciu”.
(15 mai 2012, 12:05:48
individu' ăsta ce doar la ceas dă seară iese
se scaldă-n lauri da-i lunecos ca o sanie
fiindcă Flutur că-i va fi bine-i promisese
să fim serioşi , omu'-şi face jocul
nu-i întâmplător stabilit momentu' şi locul