Campania de însămânţări de primăvară se apropie de final în judeţ, cele mai întinse suprafeţe fiind cultivate cu porumb, în timp ce cartoful va fi lucrat pe mai puţine hectare decât în anii precedenţi. Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, până la finele săptămânii trecute au fost însămânţate peste 102.000 de hectare de teren, estimându-se că aproximativ 90% dintre lucrări au fost finalizate.
Inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a precizat că mai există suprafeţe ce vor fi însămânţate de acum încolo, în special cu cartof, în zona de munte, şi cu legume termofile.
„Ca tendinţă observăm că suprafeţele lucrate cu cartof vor fi mai reduse, destui cultivatori renunţând la acesta în favoarea porumbului. Situaţia din teren nu surprinde, fiind o consecinţă a preţurilor obţinute pe producţia din anul precedent”, a declarat Vasile Tofan. Până la finele săptămânii trecute, în judeţ au fost cultivate în jur de 19.500 de hectare cu cartof. Suprafaţa va mai creşte sensibil, însă este mică, în condiţiile în care anul trecut cartofii au fost cultivaţi pe 28.000 de hectare.
În privinţa porumbului, suprafaţa cultivată în acest an este de 32.000 de hectare.
Cultivatorii care au mizat anul trecut pe cartof nu au făcut deloc o afacere bună. În toamnă, de la producător, kilogramul de cartof mare, de calitate, a fost vândut cu 30, maximum 40 de bani, pentru ca ulterior să scadă şi chiar sub 20 de bani.
În privinţa porumbului, acesta se vinde acum de la producător cu 0,65-0,70 lei, acum câteva luni acesta vânzându-se şi cu un preţ de până la 0,80 de lei pe kilogram.
Referitor la cum se prezintă acum terenurile agricole, inginerul Direcţiei Agricole Suceava a precizat că, deşi seceta din toamnă încă se resimte, există totuşi un nivel de umiditate propice, care permite dezvoltarea culturilor.