Câteva mii de suceveni din întreg judeţul, dar şi turişti, au participat ieri la cea de-a patra ediţie a „Horei Bucovinei”, eveniment organizat în Frasin. Acest oraş a devenit duminică centrul tradiţiilor populare din judeţul Suceava, spectatorii bucurându-se atât de spectacole de muzică populară, cât şi de o paradă a portului popular sau de prezentări ale obiceiurilor din Bucovina. „Hora Bucovinei” a început în jurul prânzului, în centrul oraşului Frasin, locul de unde gospodarii şi gospodinele, îmbrăcaţi în costume populare, fie pe jos, fie pe cai sau în caleşti sau căruţe, au plecat în paradă spre tabăra Bucşoaia, locul unde au avut loc principalele manifestări. La paradă au participat buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc şi Straja, formaţii de muzică populară din mai multe localităţi ale judeţului.
Ajunşi pe platoul taberei Bucşoaia , miile de oameni veniţi la „Hora Bucovinei” în ciuda vremii ploioase şi-au îndreptat atenţia spre scena unde au avut loc spectacolele de muzică populară.
Flutur: „Hora Bucovinei” a devenit cel mai important eveniment cultural al tradiţiilor populare
În deschiderea spectacolelor, pe scenă a fost invitat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, la a cărui iniţiativă a fost organizată prima ediţie a „Horei Bucovinei”. „Văd că oamenii au fost curajoşi şi, în ciuda vremii nefavorabile, au venit la <Hora Bucovinei>. Bun venit, dragi oaspeţi, dragi artişti. Mulţumesc foarte mult formaţiilor artistice, care şi astăzi sunt aici prezente la <Hora Bucovinei>, mulţumesc crescătorilor de animale că sunt prezenţi astăzi aici şi Asociaţiei <Produs în Bucovina>”, a declarat Flutur.
El a subliniat faptul că ediţia de anul acesta a „Horei Bucovinei” nu a fost organizată din fonduri ale Consiliului Judeţean. Gheorghe Flutur a subliniat că „Hora Bucovinei” de anul acesta a fost organizată în totalitate prin efortul financiar al Asociaţiei „Produs în Bucovina” şi Asociaţiei Crescătorilor de Animale. „Vreau să-i mulţumesc domnului Scheul, preşedintele Asociaţiei <Produs în Bucovina>, precum şi crescătorilor de animale, care au venit la acest eveniment. Vreau să vă doresc petrecere frumoasă, distraţi-vă, pentru că aşa li se şede bine bucovinenilor şi gospodarilor”, a spus Flutur pe scena Festivalului „Hora Bucovinei”.
Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că „Hora Bucovinei” a devenit cel mai important eveniment cultural al tradiţiilor populare din judeţul Suceava, pe scenă urcând formaţii de muzică populară din peste 30 de localităţi ale judeţului.
Spectatorii au avut parte de concerte de muzică populară, mâncare tradiţională de la stână şi o expoziţie de câini ciobăneşti
Spectacolele populare au fost deschise de recitalul interpretei Laura Lavric şi al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, artiştii populari invitându-i pe spectatori să se prindă în „Hora Bucovinei”. Pe scenă au mai urcat interpreţii populari Adriana Bucevschi, Pamfil Roată, Angelica Flutur, dar şi formaţiile de artişti amatori, care au încântat publicul până seara târziu. Participanţii la „Hora Bucovinei” au mai avut parte şi de o expoziţie gastronomică cu produse tradiţionale, iar la cele patru stâne tradiţionale amenajate pe platoul taberei din Bucşoaia au putut să deguste balmoş, mâncăruri din carne de oaie, dar şi caş, brânză şi urdă de la stână. Pe lângă acestea, pe platoul taberei Bucşoaia a fost organizată şi o expoziţie de câini ciobăneşti. Spectatorii care au înfruntat vremea urâtă au putut să asiste şi la urcatul oilor pe munte, sărbătoare pastorală care are loc în această perioadă a anului, în cinstea căreia a şi fost organizat acest festival.
De precizat că la „Hora Bucovinei” din Frasin au mai fost prezenţi numeroşi şefi ai instituţiilor sucevene, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Vasile Ilie şi Daniel Cadariu, primari ai mai multor localităţi din judeţ, precum şi parlamentarii Ioan Bălan, Sanda-Maria Ardeleanu, Sorin Fodoreanu şi Dan Gabriel Gsopodaru.
(14 mai 2012, 20:50:04