Nu mai puţin de 180 de migranţi au fost repatriaţi voluntar în ţările lor, în cadrul unui proiect european demarat în octombrie 2011, care se va finaliza la sfârşitul lunii viitoare.
O parte dintre migranţii convinşi să accepte oferta autorităţilor erau cazaţi în Centrul Regional Rădăuţi şi au fost consiliaţi de membrii Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA).
Proiectul „Sprijinirea programelor de Returnare Voluntară Asistată şi Reintegrare în România”, finanţat prin Programul General „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, se adresează în primul rând străinilor care nu îndeplinesc sau care au încetat a îndeplini condiţiile privind intrarea şi/sau şederea pe teritoriul României, solicitanţi de azil, străini care beneficiază de protecţie internaţională sau protecţie temporară în România.
Oferta autorităţilor pentru migranţii care acceptă returnarea voluntară în locul celei forţate este un bilet de avion gratis până în ţara de origine, precum şi 400 de lei bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma un curs de pregătire profesională înainte să se întoarcă acasă.
Potrivit statisticilor, în 2011 au fost returnaţi forţat nu mai puţin de 412 cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind din Moldova, Turcia, Algeria, Tunisia, Afganistan, China, Maroc şi Nepal.
Reprezentanţii ADRA explică că procedura returnării voluntare poate dura doar câteva zile, în schimb returnarea forţată poate fi o experienţă neplăcută, existând riscul de a primi şi interdicţia de a mai intra pe teritoriul României.
În cadrul proiectului a fost demarată şi o campania de informare la nivel naţional, fiind realizate şi distribuite mai multe clipuri radio şi spoturi tv bilingve, precum şi 500 de afişe şi 6.000 de pliante bilingve.
„Au fost consiliate până în prezent 253 de persoane, 180 repatriate voluntar, la acest capitol fiind depăşit indicatorul de proiect, care era de 150 de migranţi, 33 înscrişi la cursurile vocaţionale, iar alţi 36 beneficiind de asistenţă de reintegrare”, a anunţat zilele trecute Adriana Lungu, reprezentant ADRA, precizând că proiectul continuă până pe 30 iunie a.c.