joi, 10 mai 2012 - Anul XVII, nr. 106 (5011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Probleme rezolvate

Zeci de proiecte implementate la Crucea în anii de criză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă a traversat patru ani de opoziţie, iar societatea românească s-a aflat în criză, primarul din Crucea, Dorin Rusu, crede că a reuşit să facă faţă tuturor provocărilor şi piedicilor care i s-au pus. Din 2008 şi până în prezent, la Crucea au fost implementate zeci de proiecte, mai mici sau mai importante, şi asta în condiţiile în care calamităţile naturale nu au ocolit comuna. Dorin Rusu spune că nu ar fi putut răzbi prin aceste vremuri grele dacă nu ar fi avut sprijinul consilierilor locali, al viceprimarului Constantin Prahuza şi al angajaţilor Primăriei Crucea.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în aceşti patru ani în gestionarea problemelor comunei. Ceea ce am făcut în comună nu ar fi fost posibil şi fără sponsorizările primite în fiecare an de la agenţii economici locali, la o serie de evenimente, cum ar fi Ziua Comunei, Crăciunul sau Paştele”, a declarat Dorin Rusu.

 

Investiţii finalizate chiar în primul an de mandat

Începutul, ca primar, pentru Dorin Rusu a fost strâns legat de inundaţiile care au avut loc în iunie şi iulie 2008. Efectele calamităţilor naturale au fost destul de serioase, astfel încât a fost nevoie de reconstrucţia unui pod din Chiril, adâncirea albiilor pâraielor Chiril şi Cojoci-Hopaineşti, dar şi reparaţii la drumul comunal Arama şi la drumul judeţean Chiril-Rarău.

Odată trecute aceste probleme, edilul din Crucea şi-a îndreptat atenţia spre alte probleme urgente. În câteva luni a fost finalizată anexa sediului primăriei, modernizarea şcolilor din Cojoci şi Crucea, a fost finalizat căminului cultural din Chiril şi a fost extinsă reţeaua de internet în toată comuna.

O măsură de care au beneficiat toţi locuitorii din Crucea a fost desfiinţarea taxei de pază ca urmare a montării unui sistem video de monitorizare, plasat în centrul comunei. Tot în 2008, a fost reactivat Serviciul Voluntar ISU Crucea şi a fost montată o sirenă pentru alarmarea populaţiei în caz de pericole.

 

Reconstrucţia bisericii din Satu Mare, provocarea pentru anii următori

Anul 2009 a adus un alt mare necaz pentru locuitorii din Satu Mare. Biserica a fost mistuită într-un incendiu devastator, întreaga comunitate fiind afectată de acest incident. Cu eforturi considerabile, cu sprijinul sponsorilor şi al oamenilor din sat a fost ridicată o capelă pe amplasamentul vechii biserici, iar puţin mai la vale a început construcţia unei noi biserici cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

„Vizavi de construcţia acestei biserici am un mare of, şi asta pentru că o serie de politicieni, atât de la judeţ, cât şi de la Bucureşti, ne-au promis ajutor pe care nu l-am mai văzut niciodată. Cu ajutorul lui Dumnezeu sper să finalizăm cât mai rapid această biserică, iar oamenii din Satu Mare să se poată bucura din nou”, a declarat primarul din Crucea.

Pe lângă demararea lucrărilor la biserică, s-au derulat şi alte probleme esenţiale pentru comună. Printre acestea pot fi amintite asfaltarea parţială a drumului judeţean Chiril-Rarău, precum şi a drumului comunal care face legătura între primărie şi staţia de autobuz. Tot în 2009 a fost modernizată troiţa din staţia de autobuz din Crucea şi s-au montat refugiul şi băncile pentru oamenii care aşteaptă autobuzul. De asemenea, au fost montate lămpi de iluminat economice în Chiril, Satu Mare, Poiana Bobului şi Bărnărel.

Crescătorii de animale au primit în folosinţă, fără taxe, păşunile de pe raza comunei, iar gunoiul a început să fie colectat din poartă în poartă, plata făcându-se de la bugetul local.

Anul 2009 a coincis şi cu prima ediţie a Zilei Comunei Crucea, ocazie cu care cuplurile care au sărbătorit 50 de ani de la căsnicie au fost premiate.

 

Bază sportivă cu teren sintetic la Crucea

Şi cum activitatea sportivă a fost mereu la loc de frunte la Crucea, primarul Dorin Rusu nu putea trece cu vederea acest aspect. Aşa se face că, în cursul anului 2010, baza sportivă din Crucea a fost modernizată, montându-se gazon sintetic pentru o serie de discipline, cum ar fi fotbal şi handbal.

Şi în plan educaţional s-a înregistrat o activitate intensă. Pe lângă achiziţionarea unui microbuz pentru elevii navetişti din Chiril, Cojoci, Lunga şi Leşu Ursului, s-au făcut revizii la centralele termice ale şcolilor din Crucea şi Cojoci.

Acum doi ani s-a realizat un alt lucru de importanţă majoră pentru comună. Cu acordul Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava s-au intabulat 585 de hectare de munţi şi păşuni comunale, iar pe o suprafaţă de 120 de hectare s-au efectuat lucrări de curăţire şi întreţinere.

Nu trebuie trecută cu vederea nici amenajarea unui parc în centrul comunei Crucea, cu bani obţinuţi de la Guvern, dar şi a patru miniparcuri, în Satu Mare, Lunga, Cojoci şi Chiril.

Inundaţiile au dat iar bătăi de cap autorităţilor din Crucea în cursul anului 2010, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţii la decolmatarea pâraielor, dar şi pentru a repara o serie de drumuri afectate în Crucea, Satu Mare, Cojoci, Chiril şi Arama. Pentru a preveni alte evenimente similare s-a trecut şi la realizarea unor lucrări de regularizare. Astfel de lucrări au fost efectuate pe pârâul Hopaineşti-Cojoci, dar şi pe pârâul Chiril.

„Aceste lucrări pe cursurile de apă au fost binevenite, dar sunt insuficiente. Vom încerca să convingem autorităţile judeţene şi centrale să aloce fonduri pentru a preîntâmpina alte inundaţii”, a spus primarul Dorin Rusu.

 

ÎPS Pimen, de două ori în acelaşi an la Crucea

Mai sărac în fonduri, anul 2011 a fost şi unul dintre cele mai grele pentru conducerea Primăriei Crucea. Chiar şi aşa, la şcoala din Crucea s-a construit un gard nou şi s-au parchetat patru săli de clasă, în timp ce la căminul cultural din Chiril şi la dispensarul din aceeaşi localitate s-a montat gard.

Drumurile au constituit o altă preocupare a primarului Dorin Rusu, care a reuşit să modernizeze două tronsoane ale drumului comunal 78A, respectiv Poiana Bobului şi Odobeşti-Crucea, în timp ce drumurile comunale de la Cojoci şi Crucea stadion au fost reabilitate.

În plan spiritual, 2011 a însemnat alocare de fonduri la Casa Adventistă din Chiril, dar şi la bisericile ortodoxe din Cojoci şi Satu Mare. La biserica din Cojoci s-au realizat o serie de modernizări, prin montare de parchet, stolărie, o troiţă, în timp ce la Satu Mare a început reconstrucţia bisericii mistuită de flăcări, iar capela de pe vechiul amplasament a fost sfinţită, la slujbă participând şi ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Proiect european de aproape 500.000 de euro

Obţinerea de fonduri europene a fost o altă problemă stringentă pe care conducerea Primăriei Crucea a analizat-o cu atenţie. În cursul anului 2009 au fost depuse şapte proiecte pentru atragerea de fonduri europene în diferite direcţii, cum ar fi în modernizări de şcoli, introducere de apă şi canalizare, regularizarea unor cursuri de apă,  electrificarea caselor fără curent electric, dar şi modernizări de drumuri.

O parte din aceste proiecte au fost adjudecate, din bani europeni reuşindu-se modernizarea unor săli de curs pentru ore după program la şcoala din Crucea.

Cel mai important proiect acceptat şi a cărui derulare a început în 2012 este în valoare de 498.000 de euro şi vizează regularizarea, gabionarea şi betonarea Drumului Comunal 78A în Satu Mare. Tot în cursul acestui an s-a demarat modernizarea sălii de sport din Crucea, iar şcoala din aceeaşi localitate a fost dotată cu echipament sportiv pentru elevi.

 

Va face echipă în următorul mandatul cu actualul viceprimar

Dorin Rusu, primarul din Crucea, spune că îşi doreşte să facă mult mai multe pentru oamenii pe care-i reprezintă, numai că factorii economici şi politici nu i-au permis acest lucru.

„Am avut parte de înţelegere din partea oamenilor cu care am colaborat, şi aici vreau să amintesc faptul că membrii Consiliului Local au înţeles că nu trebuie să majorăm taxele şi impozitele locale. De asemenea, un rol important în tot ceea ce s-a făcut în comuna Crucea îi revine lui Constantin Prahuza, viceprimarul în funcţie, cu  care voi face echipă şi în mandatul 2012-2016”, a declarat primarul Dorin Rusu.

 

Primarul din Crucea, nemulţumit de starea drumurilor

Dorin Rusu are şi o mare nemulţumire vizavi de ultimii patru ani. Este o opinie împărtăşită nu doar de el, ci şi de ceilalţi oameni din comună. Drumurile reprezintă o problemă reală şi nerezolvată, iar cele mai dezastruoase sunt în administrarea Consiliului Judeţean şi a Secţiei de Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc. Oricine circulă pe drumul naţional 17B, care face legătura între Vatra Dorneşi şi Broşteni şi care traversează întreaga comună Crucea, îşi poate da seama că e o bătaie de joc, iar drumul Chiril-Rărău nu arată nici el prea bine.

„Am avut multe discuţii, atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Secţia de Drumuri Naţionale din Câmpulung pentru a lua măsuri şi pentru a repara aceste drumuri, dar în afară de promisiuni nu am primit nimic. Poate că anul acesta se va schimba ceva”, a spus cu speranţă primarul Dorin Rusu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de proiecte implementate la Crucea în anii de criză.
 Vizualizări articol: 1137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Zeci de proiecte implementate la Crucea în anii de criză3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DIN NOU PRIMAR trimis de
(10 mai 2012, 12:00:23
FELICITARI, CRED CA REALIZARILE SUNT MULT MAI MULTE, PRINCIPALUL ESTE CA SE DORESTE CU ADEVARAT O VALE A BISTRITEI CU ADEVARAT EUROPEANA.
DOAMNE AJUTA!!
2.   DUMNEZEU SA VA AJUTE! trimis de
(10 mai 2012, 12:54:24
Tot incerc sa sciu un mesaj, il sterg si-l scriu din nou... si iar sterg... Nu mai spun decat ca, vazand materialul, mi s-au umplut ochii de lacrimi! Dragilor, sa ramaneti asa toata viata! Ati oferit o adevarata lectie tuturor care v-au vazut.
Sincere felicitări pentru tot ceea ce aţi realizat şi sunt convinsă, că o să mai realizaţi.
Mult succes în continuare domnule Dorin, sunteti un exemplu si pentru viitor primar al Brosteniului!
Cu mult respect de la Brosteni Valentina Tudor!
3.   Felicitari trimis de
(10 mai 2012, 21:51:36
Da, domnule primar, va laudati cu realizari frumoase, dar ca bem apa cu pamant, nepotabila, stiti? Ati uitat cea mai elementara problema de civilizatie a unei comunitati - apa si canalizarea - prin centrul comunei ti se intoarce nasul de la duhoarea din subsoluri, acestea cine le poate rezolva? E usor sa dai vina pe mina care ti-a dat un loc de munca si o pensie, iar pe cei care te-au ales sa-i ignori, urmandu-ti programul zilnic, la primarie si la LOTO, dar si drumul spre Loto e marcat tot de o "realizarea mareata", o conducta reparata provizoriu, sa tina inca 4 ani, cam acestea va sunt proiectele dvs.,regretam, dar asteptam ceva mai mult de la cumatrul, care, macar are mai mult spirit de initiativa, pe curand.
4.   Mult noroc azi trimis de
(10 iun 2012, 16:50:49
Domnu primar rusu dorin e cel mai bun primar...nimeni si nimic nu ii va lua locul.si daca nu era el crucea era in evul mediu acum...respect domnu rusu.si sa nu votam dupa "neamuri"...ci dupa oameni...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei