Suceveni care s-au remarcat în domeniul în care au profesat sau profesează încă, dar şi cei care şi-au sacrificat o parte din viaţă luptând pentru apărarea unor valori morale şi drepturi civice au fost recompensaţi ieri prin acordarea diplomelor de Cetăţean de Onoare al Sucevei.
Ceremonia de decernare a acestui titlu a avut loc pe scena Casei de Cultură Suceava, în cadrul spectacolului “Din Banat în Bucovina”, susţinut de ansamblurile folclorice „Arcanul” USV şi „Doina Timişului”.
Astfel, după ce au admirat o serie de dansuri şi melodii populare bănăţene şi olteneşti, sutele de spectatori au asistat la ceremonia de înmânare a diplomelor de Cetăţean de Onoare, oficiată de primarul Sucevei, Ion Lungu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că de Ziua Europei trebuie “să cinstim aşa cum se cuvine personalităţile oraşului nostru, oameni care ne fac cinste, care trăiesc şi gândesc în stil european sau care au fost deportaţi şi s-au jertfit pentru ca să fim noi astăzi cetăţeni ai UE”.
Pe scenă au urcat apoi nouă cunoscuţi medici suceveni, consideraţi de conducerea Primăriei Suceava că reprezintă “generaţia de aur” de la Spitalul Judeţean Suceava: Elena Ganea Motan, Nicolae Dobromir, Sorin Hâncu, Mihai Creţeanu, Mihai Ardeleanu, Cristian Irimie, Dorin Stănescu, Gheorghe Ţeudan şi Ioan Ieţcu. Fiecăruia i s-a înmânat diploma de Cetăţean de Onoare a Sucevei, iar la final, doctorul Ioan Ieţcu a ţinut o cuvântare în numele tuturor:
“Nici unul din cei nouă nu a aşteptat vreo răsplată pentru ceea ce au oferit medical, social sau cultural. O societate care nu îşi onorează valorile este o societate bolnavă, în care domină suveran mediocritatea. Azi constatăm că societatea actuală, prin reprezentanţii ei, apreciază profesia medicală şi pe slujitorii ei”.
Pe scenă a urcat apoi tot un medic, stomatologul Traian Căldare, care a fost recompensat pentru implicarea sa în activitatea sportivă.
Primarul Ion Lungu a spus că diploma de Cetăţean de Onoare este oferită celui care este “legenda vie a voleiului sucevean, profesorul Trăian Căldare, omagiat pentru că a dedicat o viaţă întreagă sportului, mai exact jocului de volei”.
La fel a fost recompensat şi profesorul dr. ing. Dorel Cernomazu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, autor a 230 de invenţii, din care 153 au şi fost brevetate.
Nu în ultimul rând, diplome de Cetăţeni de Onoare ai Sucevei au fost acordate foştilor deţinuţi politici Vasile Pânzariu, Filaret Toma, Alecsandru Jaucă, Mihai C. Mârza şi Aurel Nichiforeanu şi Mircea Hariton, care au avut de îndurat şi chinul deportării.
Toţi cei 17 Cetăţeni de Onoare ai Sucevei au fost recompensaţi cu ropote de aplauze din partea celor aproape 700 de oameni din sală.