Un agent din cadrul Secţiei de Poliţie Marginea a fost sancţionat contravenţional de colegii săi, pentru că avea folii negre pe geamurile laterale din faţă ale maşinii sale personale, un Audi A4.
Respectivul, agentul Vasile Juravle, a fost lăsat şi fără certificatul de înmatriculare a maşinii, care i-a fost ridicat până la rezolvarea situaţiei.
Potrivit şefului Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Suceava, subcomisarul Petrică Jucan, agentul din cadrul Secţiei Marginea a fost sancţionat în urma unei sesizări primite de comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
“A primit două contravenţii, una pentru aplicare de folie neomologată pe geamurile laterale faţă, iar a doua contravenţie pentru neperfectarea actelor la vânzarea-cumpărarea maşinii”, a explicat şeful SPR Suceava, precizând că sancţiunea contravenţională aplicată agentului Juravle a fost în cuantum de 280 de lei, respectiv 140 de lei dacă amenda e plătită în 48 de ore.
Petrică Jucan a declarat, de asemenea, că va demara o serie de acţiuni pentru identificarea şi sancţionarea tuturor şoferilor care şi-au aplicat pe geamurile din faţă ale maşinii folii neomologate.
Şeful Poliţiei Rutiere a precizat că are cunoştinţă că sunt şi poliţişti printre conducătorii auto care şi-au “blindat” maşinile personale cu folie neagră şi că le va cere să respecte legislaţia rutieră în domeniu.
“În trafic nu există poliţişti sau civili, toţi sunt conducători auto”, a precizat Jucan, subliniind că va lua măsuri în această privinţă chiar în aceste zile.
Ieri, în parcarea laterală a sediului Poliţiei municipiului Suceava erau, printre maşinile cu girofar, şi mai multe autoturisme cu folii aplicate pe geamurile lateral faţă, lucru considerat contravenţie.
Şi în parcarea comună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava şi a secţiei judeţene a Serviciului Român de Informaţii (SRI), se puteau observa, din stradă chiar, maşini parcate cu folii negre pe geamurile lateral faţă, maşini care aparţin unor persoane fizice.
Şi în centrul Sucevei, în zona Prefecturii, erau ieri maşini scumpe cu folii de la un cap la altul.
De altfel, e plin oraşul de autoturisme cu toate geamurile laterale şi luneta acoperite de folii negre, multe dintre acestea fiind înmatriculate pe numele unor persoane cu „ştaif” în judeţ.
Ce spune legea
Potrivit şefului Registrului Auto Român (RAR) Suceava, Tiberiu Lupu, teoretic, nici un autoturism nu poate avea aplicată folie de culoare închisă pe parbriz şi pe geamurile de la portierele din faţă.
„Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 75% pentru parbriz, respectiv 70 % pentru geamurile lateral faţă. Ele oricum au o transparenţă de 80-75%, ce folie să le mai pui? Una foarte, foarte slabă, eventual, dar nu îi văd rostul. Pe lunetă şi pe geamurile laterale spate se admite, însă în condiţiile în care folia este certificată şi montată de un service autorizat”, explică şeful RAR Suceava.
Mulţi conducători auto care şi-au aplicat folii pe geamurile lateral faţă susţin că au folie omologată, însă montarea în câmpul de vizibilitate principal al şoferului (parbriz şi geamurile din faţă) este în afara legii.
„Am clienţi tot timpul. Fac programări de pe o săptămână pe alta la folii”
Daniel Popa, administratorul uneia dintre cele două societăţi din municipiul Suceava autorizate să monteze folii pe geamurile la maşini, susţine că nu duce lipsă de clienţi. „Am clienţi tot timpul. Fac programări de pe o săptămână pe alta la folii ”, susţine respectivul, mărturisind că preţul variază de la 250 de lei la 500 de lei, în funcţie de autoturism.
Daniel Popa recunoaşte că mulţi şoferi îi cer să le monteze folii şi pe geamurile din faţă: „Le spun că e pe răspunderea lor, pentru că nu le aplic nici un timbru de RAR, iar în trafic riscă o amendă de 500 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare... apoi trebuie să meargă la RAR şi să mai plătească încă vreo 100 de lei”.
( 9 mai 2012, 11:38:15