Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bucovina”, Asociația Crescătorilor de Animale de Carne din România și Asociația Crescătorilor de Ovine Suceava, organizează duminică, la Frasin - Bucșoaia, a IV-a ediție a manifestării „Hora Bucovinei”. Evenimentele încep la ora 12.30 cu parada bacilor, programul incluzând spectacole folclorice susținute de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, de artiști consacrați, precum și de formații tradiționale de artiști amatori. La „Hora Bucovinei” nu vor lipsi obiceiurile de stână la cele patru stâne tradiționale care vor fi amenajate în tabăra de la Bucșoaia, dar nici expozițiile gastronomice cu produse culinare specifice stânei, expozițiile de câini și de cai. „Hora Bucovinei” este o manifestare inițiată de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, în anul 2008. Până acum ea a fost finanțată din fonduri europene. Din acest an manifestarea este finanțată la nivel local, mare parte din cheltuieli urmând a fi suportate de asociațiile crescătorilor de animale.
Flutur: „E un prilej ca oamenii să se întâlnească, să se bucure de un eveniment frumos”
Gheorghe Flutur a declarat: „<Hora Bucovinei> este un eveniment care a început la inițiativa mea, în anul 2008. Este o manifestare a crescătorilor de animale din județ, care sărbătoresc urcatul oilor la munte. Ca noutate la ediția din acest an este participarea Asociației <Produs în Bucovina>, care valorifică de la crescătorii de animale laptele și carnea. E un prilej ca oamenii să se întâlnească, să se bucure de un eveniment frumos în inima Bucovinei, la Frasin”.
Evenimentul „Hora Bucovinei” este dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice stânei turistice din Bucovina. Va fi creat un cadru adecvat prin amplasarea stânelor care vor reprezenta zona Bucovina cu obiceiurile și muncile de stână, gastronomie specifică, precum și prezentarea costumului tradițional din această zonă etnofolclorică.
Expoziția produselor gastronomice va oferi prilejul degustării și recunoașterii specificului culinar bucovinean, a măiestriei preparatorilor și mai ales a faptului de a gusta din cele mai bune produse tradiționale. Muncile specifice stânei turistice bucovinene vor fi prezentate pe parcursul derulării evenimentului. Costumul tradițional, care a reprezentat o componentă majoră în crearea și menținerea identității culturale a comunităților locale pastorale bucovinene, va fi prezentat la eveniment prin parada bacilor, a soliștilor și a localnicilor, care participă laolaltă la această mare sărbătoare prilejuită de urcatul turmelor la munte.
( 9 mai 2012, 15:45:25